Dyrevennlig Hverdag

Kosmetikk

Kosmetikk, sminke og kroppspleie som ikke er testet på dyr (Hennes og Mauritz, Hello Kitty, Rema, Jäson, Isadora, Jif, Lush, The Body Shop, Natracare, Simple, Gosh o.a.) og som er testet på dyr (L'Oreal, Vanish o.a.)

dyrevennlig_sminke.jpg

Her og til høyre er bildene illustrasjonsfoto, Istockphoto
 

Dyrevennlig sminke og kroppspleieprodukter kan du kjøpe i alle norske byer, i alle prisklasser og for enhver smak. Mye av kosmetikken er fri for dyretesting, verken ingredienser eller ferdige produkter blir testet på dyr. Hjelp dyrene ved å være en smart forbruker!

Den fulle oppdaterte listen finner du hos Dyrevernalliansen

Kjøp trygt

Flere selskaper har garantert skriftlig at de ikke tester på dyr, ikke bare ferdige produkter, men også ingrediensene. First Price, Rema 1000 (Soft style), COOP, First price, H&M, Hello Kitty, GOSH, Lush, Lucky Duck, The Body Shop, Faith in Nature, Blenda,  Milo, Lano, Makeup Mekka, Simple, Salmi, Ecover, Ecoleaf og mange flere kan du trygt bruke!

Helst glem

Men noen vil ikke garantere at de ikke bruker dyretesting i fremstilling av ingredienser (eller kjøper ingredienser av selskaper som tester på dyr), for eksempel L´Oreal, Colgate, Lancôme, Pampers o.a. Kjøper du disse merkene (se hele listen), må dyr lide unødvendig.

Flere hundre merker - ikke testet på dyr

Flere hundre selskaper i verden har sluttet å teste på dyr. De tester verken ferdige produkter eller bruker ingredienser som er testet på dyr. Dyrevernalliansen har laget en liste over 100 merker som ikke tester på dyr  Sminken og kroppspleieproduktene fra disse produsentene får du kjøpt i Norge.

Det er et stort utvalg av såpe, sminke, shampoo, hårfarge, krem, aromaterapi, spaoljer og annen kroppspleie som ikke er testet på dyr, i alle  prisklasser!  Hello Kitty, First Price, H&M, The Body Shop, Faith in Nature, Jäson, Isadora, Natracare, Simple, Urtekram, og mange flere.

Disse kan du kjøpe f. eks. på Hennes og Mauritz, Cubus, Vita, Esthetique, helsekostbutikker og flere andre butikker. Skriv ut listen og ha den i vesken! Eller last ned appen!

Dyrevernalliansens app "Dyretestet?"

dyretestet_app_iphone.dyrevernalliansen.gif

Last ned appen "Dyretestet?" for iPhone

Last ned appen "Dyretestet?" for Android

Dyrevernalliansens app "Dyretestet?" hjelper deg! App'en er gratis. Innstaller app'en "Dyretestet?" i dag! Kilkk her

Du kan lese mer om "Dyretestet?" her

Ikke testet på dyr og absolutt trygg for deg

Hvordan kan man være helt sikker på at kosmetikken er trygg? Mange ingredienser er godt kjent fra før. Flere godt kjente, trygge alternative metoder brukes istedenfor dyretesting. Cellekulturer, datamodeller, forsvarlig utprøving på frivillige, bruk av laverestående organismer. Les mer om livet til forsøksdyrene og alternativer til dyreforsøk på Dyrevernalliansens nettside

Hva innebærer EU-forbudet 2013 mot dyretesting?

Fra 11. mars 2013 er det forbudt å selge og importere dyretestet kosmetikk i Norge, EU og EØS. Dette gjelder ikke bare ferdigprodukter, men også ingredienser og råmaterialer. Det er likevel viktig å huske på at:

  • Mange av de samme produsentene som selger ikke-testede produkter for det norske og europeiske markedet, fortsetter å benytte seg av og tillate dyreforsøk andre steder i verden, f.eks i Kina, der dyretestingen av kosmetikk på dyr er Påbudt. Derfor havnet bl.a. Revlon, Nivea, Mary Kay og L'occitan på den svarte listen. Det er viktig at vi som forbrukere unngår å støtte disse selskapene: http://www.dyrevern.no/kampanjer/dyretesting/testet_pa_dyr  
  • Forbudet gjelder ikke for husholdningsprodukter som oppvaskmidler, vaskemidler, rengjøringsmidler o.l., fordi disse, i motsetning til kosmetikk, ikke dekkes Kosmetikkdirektivet. Det betyr at mange selskaper fritt frem kan holde kaniner, marsvin, rotter, mus og andre dyr i bur og utsette dem for smertefulle og dødelige, men helt unødvendige forsøk. Vanish er en av dem.

 

ikke_testet_p_dyr.jpgOfte stilte spørsmål

  • Er ikke dyretesting i dag så human at dyrene ikke utsettes for smerte?

Testmetodene er ubehagelige for dyr, det svir og klør i øynene og på huden, osv. Dyrene lever i et stimulifattig miljø og blir ofte fastspent.

Er ikke dyretesting forbudt i hele EU fra 2009?


11. mars 2013 er det fobudt å selge, produsere eller markedsføre kosmetikk som er testet på dyr i Norge, EU og EØS. Dette er en del av Kosmetikkdirektivet fra 2003. Fra 2004 var det forbudt å dyreteste ferdig kosmetikk. Fra 2009 var det forbudt å dyreteste kosmetiske ingredienser, med noen unntak. Fra 2009 er det forbudt å markedsføre kosmetikk som er blitt dyretestet, unntagen kosmetikk som er dyretestet for et av følgende formål: Gjentatt forgiftning, giftighetstesting på drektige dyr, og forgiftningsprosesser (toksiokinetikk). Dessverre krever de tre testformålene fortsatt mange forsøksdyr. Les mer hos Dyrevernalliansen

I tillegg, krever denne loven at enkelte ingredienser, som ikke er godt nok kjent fra før, skal testes på dyr.

L'Oreal, MaxFactor og Gillette er bare noen av dem som fortsatt benytter seg av testing på dyr.

  • De fleste butikkene påstår at all kosmetikk de selger er fri for dyretesting

Det er fortsatt mange selskaper som har to produksjonslinjer: En for EU, som er fri for dyretesting, og en for resten av verden, spesielt for Kina, der dyretesting er enten påbudt eller tillatt. Butikkbetjeningen vil ofte ikke fortelle deg om det når du er ute og handler! Det er viktig at vi som forbrukere ikke støtter slike selskaper med to produksjonslinjer, som benytter seg av dyrenes lidelse.

ikke-testet-dyr-saape-dusj-haar.JPG

  • Hvorfor fortsetter noen selskaper å teste kosmetikk på dyr mens andre unngår det?

I Kina er det krav om dyreforsøk når det gjelder kosmetikk. Noen selskaper vil i tillegg ikke bruke ressurser på omstilling og endring, siden de klarer å selge allikevel - til kunder som er enten uopplyst eller ikke bryr seg. Hvis vi ikke hadde kjøpt kosmetikk og sminke fra disse merkene, hadde de sluttet å teste på dyr. Den svarte listen finner du her

Svar på flere spørsmål finner du på www.dyretesting.no

Hva kan du gjøre?

  • Vær en kresen forbruker

Last ned appen "Dyretestet?" for iPhone

Last ned appen "Dyretestet?" for Android

Her er butikkoversikt - her får du kjøpt dyrevennlig sminke!

Dyrevennlige kosmetikktips - både for ham og for henne!

Les mer om forbudet av dyretestet kosmetikk hos Noah

Vil du gjøre mer for dyrene? Lær å lage vegetariske middager - sunt, godt, næringsrikt og miljøvennlig! Prøv noen enkle vegetaroppskrifter, f.eks. hummus

Den svarte listen / utrygg sminke og kroppspleie - glem dyreplagerne!

SI NEI til selskaper som fortsatt benytter seg av dyretesting (her er listet bare NOEN av dem):

NEI-Shampoo og hår: Head & Shoulder, Herbal Essences, Dove, Redken, Schwarzkopf, Sexy Hair Concepts, Sunsilk, Define

NEI-Parfymer: Axe, Elisabeth Arden, Armani, Hugo Boss, David Beckham Instinct, Dior, Dolce & Gabbana, Sergio Tacchini, Chacharel, Lacoste, Lancôme

NEI-Sminke: L’Oréal, Lumene, Max Factor, Maybelline, Dior.

NEI-Såpe o.a. kroppspleie (barberingskrem, hudkrem o.a.): Sonett, Asan, Biotherm, Cliniderm, Fa, Garnier, Dove, Family Fresh, Gillette, Neutrogena, Natusan, Vaseline Intensive Care, Dior, Armani.

NEI-Husholdning: Krystal, Swiffer, Vanish

NEI-Hygieneprodukter: Compeed, Pampers, TampaxSave

NEI-Tannkrem: Colgate

En trist flytting: Aquafresh har nå begynt med dyretesting. Clarins, Clinique og Bobbi Brown: Det er usikkert om de selges i Kina, så vi venter på mer info.

Her er den fulle liste over dyrefindene

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Også for gutter: Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

 

Finn ut hvordan velge dyrevennlige sko

Slank med vegetarkosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org
 

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

holte-grd-egg-kylling-and-gaas-logo.jpg

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Stange kylling

Liveche kylling