Dyrevennlig Hverdag

Fotsvette

Unngå fotsvette og lukten! Selve svette (væsken) lukter ikke noe sjenerende av seg selv. Svette består av vann, salt og noen flere stoffer kroppen produserer naturlig. Hva er det som lukter da? Det er stoffer som dannes når svette kommer i kontakt med de vanlige hudbakteriene.

ftter.jpg

Bilde: Istockphoto

Unngå fotsvette og lukten

Selve svette (væsken) lukter ikke noe sjenerende av seg selv. Svette består av vann, salt og noen flere stoffer kroppen produserer naturlig. Hva er det som lukter da? Det er stoffer som dannes når svette kommer i kontakt med de vanlige hudbakteriene.

Svetter du mye, blir den fuktige huden lettere utsatt for fotsopp og vorter.

Hvordan unngå fotsvette? Husk god fothygiene

  • Vask føttene regelmessig (hver dag) og tørk nøye. Tilsett ev. litt klorin i vaskevannet.
  • Bruk talkum på føttene eller i skoene, det absorberer svette.
  • Unngå altfor tette sko. Unngå helst slagstøvler/ gummistøvler! Åpne, luftige sandaler er praktisk inne og om sommeren. Kjøp deg f.eks. sportssandaler og bruk dem på jobb. Pass på at skoene er tørre om morgenen, ellers bruk to par sko, bytt dem hver annen dag.
  • Er du på fjelltur, kan det være knapt med tørkeplass. Putt litt toalettpapir eller tørkepapir inn i skoene, ev. bomullssokker. Da blir skoene tørre til neste morgen.

Fotdeodoranter, såler og skodeodoranter

  • Velg fotdeodoranter som inneholder aluminium, aluminium reduserer svetteproduksjonen. Spør f.eks. på apoteket!  Men pass på å ikke bruke antiperspiranter med aluminium på sår eller ømfintlig hud.
  • Skaff deg luktslukende såler eller skodeodoranter, kjøpes på skobutikker.

Besøk din nærmeste apotek, du får garantert masse gode råd!

Fleece er bedre enn ull

Bruker du ullsokker? Bytt dem ut med  sokker av fleece! Puster bedre, tørker fortere, kan vaskes på 60 grader, klør ikke og er mer elegante.

Dyrevennlige klesmerker

Dyrevennlig ull og pels? Her er klesmerker som har tatt standpunkt til dyrevelferd. Disse merkene forsøker å ekskludere ull som kommer fra sauer utsatt for mulesing. Men Janus klarer det best i hvert fall, slik det ser ut. Flere klesmerker er pelsfrie - de har sluttet å selge pels. Her kommer liste om pelsfrie butikker.

Pels og pelsdyr i Norge

Pelsdyr i Norge, rev og mink, lever i små bur livet ut. Før 80-tallet var det løsdrift i Norge, men dette viste seg å ikke være lønnsomt. Rev hører til hundefamilien, men er enda mer aktiv. Rev er i motsetning til hund ikke domestisert. Den er sky og redd mennesker. Veterinærforeningen er en av mange organisasjoner med faglig bakgrunn som har kritisert pelsdyrnæringen.

Slank med vegetarkosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Helsedirektoratets kostholdsveileder for vegetarianere

gresk_salat-sunt-.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjellige blodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling