Dyrevennlig Hverdag

Hva er galt med skinn?

vsker_lommebok_skinn_lr.jpg

Illustrasjonsfoto, Istockphoto

Hva er galt med ekte skinn?

Når vi handler i en butikk, skobutikk, klesbutikk eller en annen butikk, så tror vi at "det finnes kontroller", "de har jo regler", "skinn kan ikke komme fra hunder eller katter" o.l. Men har vi virkelig grunn til å tro det?

Tror du skobutikker har dokumentasjon på etisk opprinnelse?

En lang vei fra dyrefarm til skobutikk

Veien fra hundeoppdrettsgård eller grisefarm i f.eks. Asia til norsk skobutikk er lang, uoversiktlig og består av flere mellomledd. Slakterier selger hudehuder til garverier, garverier til mellomforhandlere, disse til skofabrikker. Skofabrikkene produserer sko til bestemte sko- og kleskjeder.

Code of Conduct - bare en ønskeliste?

Noen av kleskjedene er medlemmer i IEH, og har såkalte etiske retningslinjer, eller "Code og Conduct". I disse retningslinjene står det som regel noe som "Vi aksepterer ikke dyremishandling", "Skinn skal kun komme fra dyr primært oppdrettet til kjøtt" o.l.

Men Code of Conduct mangler to viktige ting:

  • Konkrete krav til dyrevelferd på gårder, varighet av dyretransporter, bedøvelses- og avlivingsmetoder o.l.
  • Rutiner på hvordan man kontrollerer at retningslinjene følges

Hvordan kan man være sikker på at dyremishandling ikke fant sted? Og hva er definisjon på dyremishandling? Hvordan kan man være sikker på at skinnet ikke er av hund, man spiser jo hundekjøtt i f.eks. Kina?

Det er fullt mulig å drive kontroller, men det er ressurskrevende. Noen få selskaper foretar uanmeldte kontroller ved fabrikker med tanke på arbeidsforhold og lønn for mennesker som jobber der. Rapportene offentligjøres ved å legges ut på nettet. Men det er dessverre ingen som kontrollerer hvordan dyrene som bidro med skinnet har hatt det. Hvor skaffer skinnleverandørene skinnene? Hvor ligger slakteriene? Hva slags avlivingsmetoder brukes på slakteriene? Hvordan lever kuene?

I tillegg sier flere skobutikkjeder at dokumentforfalskning ikke er uvanlig.

Hva er problemet med ekte skinn?

  • Oppdrett og transporter: Skinnet kommer ofte fra dyr oppdrettet på store farmer med lave dyrevelferdsstandarder, fra land uten eksisterende eller med dårlig fungerende dyrevernlov. Dyrene utsettes i tillegg for lange transporter, der de ikke får mat eller vann. Mange dyr blir skadet, og mange dør under slike transporter.
  • Avlivingsmåter: Av og til kommer skinnet fra hunder og katter. I Asia spiser man hunder og katter, kjøttet regnes som gourmetkjøtt og potensmiddel. Det er en gammel tradisjon å pine disse dyrene før og under slakting, i den feilaktige troen om at jo mer hunden lider, jo bedre smaker kjøttet jo bedre er potensfremkallende virkningen            
  • Lovgivning: Over halvparten av sko i Norge kommer fra Kina og Vietnam. Vi har ingen grunn til tro at dyreverntradisjoner står sterkt i disse og flere andre produksjonsland. Kina har nettopp, for første gang i historien, fått sin første dyrevernlov. Omfattende dyremishandling i disse landene er godt dokumentert. Import og omsetning av hundeskinn i Norg (s.6) og Canada er tillatt, i motsetning til EU

Noen butikkjeder tenker ikke dyrevelferd i det hele tatt

Noen skobutikkjeder nevner dyr i sine etiske retningslinjer. Her er listen over selskaper som bryr seg om dyrevelferd. Dyrevernalliansen har laget en liste over hvordan hensynet til dyrevern er ivaretatt av ulike butikkjeder.

De resterende butikkene, som ikke står på denne liste, har ikke tatt standpunkt til dyr og dyrevern i det hele tatt. Det vet at mange kunder tror på at "de har regler og passer på" ...

dyrevennlige_sko_uten_skinn1.jpgFinn ut hvordan DU kan gjøre en forskjell 

  • Still krav til butikkjedene med tanke på dyrevern

Det har skjedd mange positive endringer bare de siste årene, og vi ser resultatene allerede. Initiativet for etisk handel er dannet og retningslinjene er utarbeidet. Flere butikkjeder har organiserte kontroller. www.etiskforbruk.no informerer forbrukere om etiske alternativer.

Det skjer endringer i holdninger til dyr og. Flere tilfeller av dyremishandling er avslørt. Kina har nylig fått en dyrevernlov - den første i landets historie.  

Ved å være en bevisst forbruker og ved å stille krav til butikkjeder og produsenter, er du med på å gjøre en forskjell, påvirke, gjøre verden til et bedre sted å være - slik DU vil se den!

Dyrenes liv i Asia

Flere uavhengige journalister og organisasjoner har dokumentert hvordan dyrene i Asia blir behandlet. Husk at over halvparten av sko i Norge kommer derfra, og at import av hundeskinn og katteskinn er fortsatt tillatt i Norge, i motsetning til EU og USA. Les mer om dyrenes liv i Asia

Godt utvalg av etiske, skinnfrie sko

Du behøver slett ikke å finansiere denne skadelige bransjen. Du kan alltid kjøpe skinnfrie sko i vanlig butikk. Utvalget øker! Sjekk her hvilke butikker du kan kjøpe skinnfrie sko - Din sko, Skoringen, DNA, XXL og andre

Bilder her og i venstre felt: Istockphoto.com

 

Spør skobutikken hvor skinnet kommer fra

sko_shopping_butikk.jpg

Skinnet merkes som regel aldri med tanke på opprinnelse. Tror ikke! Be om dokumentasjon

Skinnfrie sko via nettbutikk

sko_p_nett_hund-guide.jpg

 

Flere nettbutikker selger skinnfrie sko. Du kan alltid kjøpe sko på nettet!

Hundeliv i Asia

hunder_asia_skinn.jpg

Over halvparten av sko i Norge kommer fra Asia. Det finnes flere hundefarmer med miserable forhold, mange kjæledyr, hunder og katter, blir stjålet. Flere titalls millioner hunder og katter slaktes i Asia per år. Les mer

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Visste du at økologisk ...

2907_1.jpg

..også har med dyrevelferd å gjøre, ikke bare med sprøytemidler. Les mer om økologi

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Prøv noen enkle vegetarretter

vegetar_tapas_mini.jpg

Bra for deg, dyrene og planeten

Topp 100 - dyrevennlig sminke!

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Over 100 selskaper som ikke tester på dyr - dyrevennlig sminke - liste

Nå kan du bare glemme dyreplagere - kosmetikkselskaper som tester på de søte små