Dyrevennlig Hverdag

Kjøtt, mettet fett og helse

Kjøtt i store mengder er helseskadelig. Rødt kjøtt er kreftfremkallende i mengder over 500 gram per uke. Ferdigprodukter av kjøtt som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt er kreftfremkallende. Kjøtt som er stekt, grillet eller på en annen måte oppvarmet til over 150 grader, er kreftfremkallende grunner såkalte stekemutagener, HCA og PAH. Kjøtt fra industrialisert landbruk, nemlig fjørfe og gris, inneholder spesielt mye omega-6 fettsyrer og lite omega-3 fettsyrer. Dette antas å spille en viktig rolle i utvikling av flere sykdommer. Flere typer bearbeidede kjøttprodukter inneholder mye fett, kolesterol, salt og energi. Bearbeidede kjøttprodukter inneholder ofte altfor mye salt.

hnsesuppe.jpg

Helsemyndighetene i flere land er bekymret over altfor høyt kjøttforbruk. Ved å spise kjøtt får vi i oss mye av det vi ikke trenger, og berøver oss samtidig for noe kroppen har behov for. Livsstilssykdommer som fedme, diabetes type to, hjerneslag og hjerteinfarkt er forbundet med overforbruk av kjøtt og mettet, animalsk fett.

Helsedirektoratets kostholdsråd nr. en:

Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.

Hva er galt med kjøtt?

 • Rødt kjøtt i mengden over 500 gram per uke er kreftfremkallende i seg selv.
 • Bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt er kreftfremkallende pga. bl.a. nitrosaminer. Dette gjelder pålegg, pølser, pateer, kjøttkaker, farseprodukter o.l. Det er bl.a. tilsettingsstoffet E250, natriumnitritt, som gjør at kjøttprodukter danner nitrosaminer og dermed blir kreftfremkallende.
 • Kjøtt som er stekt, grillet eller på en annen måte oppvarmet til over 150 grader, er kreftfremkallende grunner såkalte stekemutagener, HCA og PAH.
 • Kjøtt fra industrialisert landbruk, spesielt fjørfe, inneholder spesielt mye omega-6 fettsyrer og lite omega-3 fettsyrer. Dette antas å spille en viktig rolle i utvikling av flere sykdommer.
 • Flere typer kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter inneholder mye fett, kolesterol og energi.
 • Bearbeidede kjøttprodukter inneholder ofte altfor mye salt.
 • Kjøtt inneholder ikke fiber, noe menneskekroppen har et stort behov for.
 • Vilt inneholder tungmetallet bly

“Helsemyndighetene anbefaler et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.”

Vegetabilske proteinkilder - fordeler

Spiser du vegetarisk middag istedenfor kjøttmiddag, får du i deg masse fiber, vitaminer, antioksidanter og sunn, umettet fett, bl.a. omega 3! Fiber alene har flere helsebringende egenskaper:

 • - Virker mot forstoppelse
 • - Biidrar til bedre blodsukkerregulering
 • - Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer
 • - Bedre vektregulering
 • - Forebygge tykktarmskreft

Forstoppelse - en folkesykdom

Treg mage er en folkesykdom i vestlige verden. For lite fiber og for lite mosjon er hovedårsakene. 25 - 30 gram fiber per dag er det tarmen trenger. Linser, bønner og kikerter, som er hovedprodukter for vegetarianere og veganere, inneholder masse fiber og forebygger derfor treg mage.

kikerter_proteiner.jpgBelg istedenfor kjøtt - friskere blodårer

"Hjerte- og karsykdommer er den sykdomsgruppen som forårsaker flest for tidlige dødsfall, samtidig som de ofte innebærer langvarige helseproblemer og funksjonsnedsettelser", sier Helsedirektoratet

Her er mer fra Helsedirektoratet:

"Høyt kolesterol er den viktigste risikofaktoren for hjerteinfarkt. Dødeligheten øker jevnt både for menn og kvinner fra et totalkolesterol på 4,0 mmol/l. Andre risikofaktorer er røyking, høyt blodtrykk, diabetes og fedme (bukfedme). Fysisk aktivitet og høyt forbruk av frukt og grønnsaker er beskyttende."

"Forandringer i kostens sammensetning, som redusert inntak av mettet fett og transfettsyrer, og økt forbruk av frukt og grønnsaker, kan forklare en vesentlig del av nedgangen i serum-kolesterol og dødelighet av hjerteinfarkt blant nordmenn."

Svenske myndigheter advarer

Noen "eksperter" hevder at flesk og smøt er sunt. Sosialstyrelsen i Sverie har utredet slike anbefalinger. Det fins ingen studier av lang nok varighet,  ingen studier lengre enn ett år. Les mer om lavkarbo og hvorfor svenske myndigheter advarer mot lavkarbokostholdet

Les mer om kjøtt og helse på erdetsunt.wordpress.com

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org
 

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling

En kort innføring - lær å lage vegetar mat!

vegetar_kosthold_sunt.jpg

Topp fem - vegetar retter, vegetar produkter og tips

Illustrasjonsfoto, Istockphoto

 

Kjøtt og helse - les mer