Dyrevennlig Hverdag

Oppskrifter med linser og bønner

Oppskrifter med linser, bønner og kikerter. Sunt og godt

proteinrik-kikerter-olivenolje-spinat.JPG

Linser, bønner og kikerter er en uoppdaget pærle. Næringsrike, sunne og proteinrike, er linser og bønner hovedmat i flere land. Supper, stuinger, taco, gryter, hummus og mye annet.

Prøv disse rettene til å begynne med:

Grønne linser med pasta - raskt, enkelt, godt og sunt.

Hummus - en sunn rett laget av kikerter.

gule-erter-sunt-proteinrike.JPG

Gryter, supper og salater med linser, kikerter og bønner

  • Daal med tarka - mettende indisk linsesuppe med tomater og krydder - fra dinmat.no

009.JPG

Flere oppskrifter med kikerter:

Vrap med grønnsaker og hummus  - fra Veganmisjonen

Chana Masala - en tradisjonell indisk rett

Ristede kikerter fra Norwayveggie.blogspot.com

Pannekaker av kikerter - fra Veganerliv.com

Trenger du mer motivasjon til å spise vegetarisk? Les mer om dyr i Norge og dyrevelferd

Les mer om vegetabilske og animalske proteiner her

 

Dyrevelferd hos høner og kyllinger

Dyrevelferd hos høner og kyllinger har en del problemer. Altfor store flokker, trengsel, benskjørhet, benbrudd, leddproblemer, betennelser reduserer dyrevelferden. Dyrevelferdsloven følges ikke

Kalkuner og dyrevelferd

Dyrevelferd hos kalkuner i Norge har flere utfordringer. Trange, store haller der flere tusen kalkuner er stuet sammen, dårlig benhelse og sultfølelse hos avlsdyr reduserer dyrevelferden. Er dette forenlig med bestemmelsene i Dyrevernsloven?

Sau, lam og dyrevelferd

En av de eldste domestiserte dyr, brukt i tusener av år for å få kjøtt og ull. Dyrevelferd hos lam og sau er mye bedre enn dyrevelferd hos kyllinger, burhøns og griser. Dårlig tilsyn og avl fører til en del dyrevelferdsproblemer.

Fisk og dyrevelferd

Oppdrettsfisk har ofte elendig dyrevelferd. Liten plass, lakselus, bukspyttkjertelbetennelse, andre sykdommer og unaturlig foring gir dårlig dyrevelferd. Sommer 2013 kom norske myndigheter med advarsel om at barn og unge kvinner ikke bør spise mer enn to måltider med fet fisk per uke. Vanlig laks du kjøper i butikken kommer fra oppdrett.

Dyr har sanser og følelser

Kuer, okser og dyrevelferd

Dyrevelferd hos kuer og okser, melkekyr og ammekyr er stort sett bedre enn dyrevelferd hos andre husdyr i Norge. Når vi kjøper melk, ost, biff, kjøttkaker og pølser, tenker vi på selve "produsentene" - melkekyr, kalver og okser som gir oss disse produktene? Charolais, Limosine, Aberdeen Angus - er norske kjøttraser, mens NRF er både melke- og kjøttrase.

Griser og dyrevelferd dyrevernloven

Dyrevelferd hos norske griser er problematisk. Unge griser lever i trengsel og stimulifattige omgivelser. Hver fjerde purke har liggesår. 15 % grisunger dør bare noen få uker gamle. Bestemmelsene i Forskrift om hold av gris er ikke i samsvar med kravene i Dyrevelferdslovens § 23 og sikrer ikke god dyrevelferd. Dyrevernaktivister har avdekket flere brudd på regelverket.

Dyrevelferd: Lover, dokumenter, statistikk

Lover, forskrifter, dokumenter, tilsynsrapporter og statistikk om dyrevelferd og dyrehelse. Mattilsynets rapport om dyrevelferd i kyllingproduksjonen dokumenterer alvorlige brudd på regelverket på 102 av 152 kyllinggårder

Økologisk og dyrevelferd

Økologisk vs. konvensjonelt dyrehold - er det noen forskjeller? Det er strengere krav til dyrevelferd i økologisk dyrehold. Dyrene har bedre plass, tilgang til utearealer, grovere og mer naturlig fôr. Muligheter til å utøve naturlig atferd er bedre.

Dyrevernalliansen for dyrevelferd

Dyrevernalliansen er en fagbasert dyrevernorgnisasjon som kjemper for bedre dyrevelferd og dyrs rettigheter i Norge. Hjelp til forbrukere: Bedre dyrevelferd, ikke testet på dyr, uten pels og med tryggere ull

Hjelp dyrene - spre informasjon

Dyrevern og dyrebeskyttelse - hva kan du gjøre for dyrene? Du kan bli en dyrevennlig forbruker, gi penger eller hjelpe på et lokalt omplasseringssenter for hunder og katter. Du kan også bidra med å dele informasjon, slik at andre endrer sine holdninger! Her er tips til hvordan skriv kronikk, debattinnlegg, hvordan lykkes med bloggen og spjobbe med ulike medier ellers.

En kort innføring - lær å lage vegetar mat!

vegetar_kosthold_sunt.jpg

Topp fem - vegetar retter, vegetar produkter og tips

Illustrasjonsfoto, Istockphoto

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra HePla

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org
 

Link til Stortingsmelding om dyrehold - slik lever dyr i Norge