Dyrevennlig Hverdag

Økologisk mat og din helse

Økologisk mat og din helse

sau-lam-dyrevelferden.jpg

Økologisk: Mer vitaminer, mindre tungmetaller

2907_1.jpgKRAV-logo.gifKristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge sier til dinside.no:

- Den mest omfattende forskningen som er gjort på helseeffektene av økologisk mat er fra et stort EU-prosjekt kalt QLIF (QualityLowInputFood) samt det franske Mattilsynet, denne rapporten ble gitt ut i fjor. Konklusjonen etter fem års forskning er at økologisk mat har et høyere innhold av vitaminer og antioksidanter og lavere innhold av sprøytemiddelgifter og tungmetaller, enn konvensjonell mat. Og i april 2010 kom svenske fødevaremyndigheter ut med en rapport som viser at det er flere vitaminer i økologiske egg enn i andre.

fullkorn-ris-sunt.jpgAltså, økologisk mat inneholder:

Mer: Vitaminer og antioksidanter

Mindre: Sprøytemidler og tungemetaller

Giftstoffer og helse

 Ekspertene er foreløpig ikke helt enige i flere grunner til å velge økologisk mat.

- Økologisk mat lages uten tradisjonelle plantevernsmidler, antibiotiske stoffer og hormoner, som potensielt kan ha en gunstig effekt på helsen til folk og miljøet, ifølge Dr. Alan D. Dangour ved London School of Hygiene and Tropical Health i Storbritannia.

Den siste rapporten inkluderer ikke studier som har sett på om redusert eksponering av slike stoffer kan ha en positiv effekt på helsa, noe det er det grunn til å tro, ifølge Alnes.

Presidentens Kreft Panel i USA  kom med en anbefaling på økologisk mat. Flere undersøkelser tyder på at sprøytemiddelrester har negative helseeffekter.

Villfisk - mer omega tre enn i oppdrettslaks (den "vanlige" laksen)

Økologisk mat inneholder flere fettløselige vitaminer, antioksidanter, viktige plantestoffer og omega tre fettsyrer.

Her er et utdrag fra intervju med Gerd Holmboe-Ottesen, professor ved avdeling for allmenn- og samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

"Oppdrettsfisken har etter hvert mindre omega 3 enn villfisk. Jeg er overbevist om at økologisk produksjon utgjør en helsemessig forskjell"

"Nyere forskning har vist at dyr som går på fjellbeite har den sunneste melka, med høyere innhold av omega 3, og vitamin A og E og C. Dette har våre forfedre alltid visst å sette pris på."

Les hele artikkelen her

ku-okologisk.jpg

Nyere studier viser at økologisk mat kan bidra til bedre helse

Fra Tidsskriftet for den norske legeforeningen:

"Imidlertid er fettsyremønsteret i melk, kjøtt og andre produkter fra økologiske dyr mer gunstig. I to studier foretatt under kontrollerte fôringsbetingelser ble det funnet betydelig høyere innhold av konjugert linolsyre (CLA) i melkefett og kjøtt fra økologiske melkekyr, sammenliknet med konvensjonelt fôrede kyr (6, 16). Denne forskjellen er tillagt høyere inntak av gress hos de økologiske kyrne. Det er også funnet et høyere innhold av betakaroten, vitamin E og A i melk fra kyr som beiter (17)."

"Animalske produkter fra husdyr som beiter eller går fritt, har også et høyere innhold av omega-3-fettsyrer, særlig de langkjedede variantene, eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) (18). Det er funnet spesielt høyt innhold av 18:3 linolénsyre i kyr som beiter i forhold til kyr som får korn (19). Simopolous viser at amerikansk produsert melk og ost fra kyr som får kraftfôr overhodet ikke inneholder EPA eller DHA. Det gjør derimot gresk feta og myzithra som er produsert fra husdyr som beiter. Han viser også at innholdet av omega-3 i egg fra amerikanske supermarkeder er 1/10 av det i egg fra greske høns som har gått fritt utendørs (18)."

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjellige blodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Slank med vegetarkosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling