Dyrevennlig Hverdag

Din rett til å vite

kyr-kalver.jpg

Rett til å vite, frihet til å velge og frihet til å velge bort

Merkingen av produktene svarer ikke på alle spørsmålene det er naturlig å stille. Opprinnelsesland, antall sprøytinger av frukt og grønnsaker, levevilkår for husdyra som bidrar med kjøtt og egg, sosiale forhold for landarbeiderne som har dyrket produktene – det kan nevnes mange ting vi burde vite når vi kjøper en matvare.

Matproduksjonen blir stadig med globalisert, industrialisert og uoversiktlig. Sterke pengeinteresser og ulike politiske hensyn styrer mye av utviklingen. Som forbrukere føler vi oss ofte usikre på matvarekvaliteten og at vi mangler oversikt og valgmuligheter. Mange eksempler opp gjennom årene viser at vanlige folks skepsis er velbegrunnet. Foruten for forbrukeren, må trygg mat også være trygg for naturen og produsenten.

Matvarer fra økologisk landbruksdrift har de siste årene vokst fram som et reelt alternativ til ordinære varer i mange land. I Danmark er 25% av melka som omsettes, økologisk. I Sverige er mer enn 15% av det dyrkbare arealet lagt om til økologisk drift. I Norge har regjeringen vedtatt en målsetning om 15% økologisk produksjon og forbruk innen 2020.

killing-kje-bak-.jpgHvis en har kunnskap går det an å velge bort

Årlige inspeksjoner og et konkret regelverk garanterer for produksjonsmåten. Ingen andre miljømerker gir forbrukerne tilsvarende sikkerhet. Som forbrukere har de valgmuligheter. Hvis en har kunnskap går det an å velge bort mat med uønsket innhold eller bearbeidingsmåte.

Det er viktig å vite om valgmulighetene vi har, og om konsekvensene av de ulike valgene, både for egen helse, miljøet, dyr og kommende generasjoner. Hver matvare er en ”stemmeseddel”.


Kilder:

Lærerveiledning for skolehagens matskole av Grete Lene Serikstad, Cand. Agric., Bioforsk. Takk til Grete Lene Serikstad for tillatelsen til å bruke dette materiale! Se presentasjon om økologisk landbruk

Agropub, Oikos, IFOAM.dyrevennlig handleguide.jpg

Handle økologisk mat - hva og hvor? Her er butikkoversikt

Vi har et valg!

godt_brd-okologisk.jpgGodt brød er et bakeri og spisested. Alle kaker, boller og annen bakst er totalt fri for egg fra burhøns. Godt brød bruker kun egg fra økologiske høner. På Godt brød slipper du å finansiere dyremishandling (slik du gjør på de fleste andre bakerier - de fleste bruker dessverre fortsatt egg fra burhøns)

 

rema_linser.jpg

Ikke alle varer på Rema 1000 er dyrevennlig. Det verste Rema har er kylling. Denne merkes som Solvinge og kommmer fra Norsk Kylling AS - eneleverandøren til Rema 1000. Norsk Kylling AS bruker fortsatt strømbad til å avlive kyllingene. Denne metoden er blitt hardt kritisert fordi det er antatt at omkring en prosent av kyllinger blir skåldet levende. Nortura har byttet strømbadmetoden til avliving med CO2.

Men - Rema har et stort antall dyrevennlige varer. Les mer her

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjellige blodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Slank med vegetarkosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling