Dyrevennlig Hverdag

Økologisk mat

kologisk_gris_grstad_virgenes.JPG
Bilde: www.virgenesbloggen.blogspot.com
 

Årlige uanmeldte inspeksjoner (i motsetning til i konvensjonelt landbruk) og et konkret regelverk garanterer for produksjonsmåten.

Fra om lag 1945 har landbruket gjennomgått en kraftig endring, sterk økning i forbruk av energi og innsatsmidler, rasjonalisering, effektivisering og drastisk nedgang i antall sysselsatte. I 1969 var det 154 500 gardsbruk i Norge, i dag er det under 60 000 gardsbruk. I første halvdel av forrige århundre var det flere som reagerte på den generelle utviklinga i landbruket. De utviklet isteden en annen måte å drive jordbruk på.

2907_1.jpgVerdigrunnlaget

Økologisk landbruk verden over bygger på et felles verdigrunnlag, uttrykt i prinsipper og retningslinjer fra IFOAM (den internasjonale sammenslutningen for økologisk landbruk).

Prinsippene for økologisk landbruk omfatter hvordan mennesker forvalter jord, vann, planter og dyr for å produsere, foredle og fordele mat og andre varer. De handler også om hvordan menneskene samhandler med levende landskap, forholder seg til hverandre og former arven til framtidige generasjoner.

De 4 prinsippene er: Helseprinsippet, økologiprinsippet, rettferdighetsprinsippet og varsomhetsprinsippet. Les mer om prinsippene hos IFOAM

En akseptabel arbeidssituasjon for gardbrukerne og et etisk forsvarlig husdyrhold er viktige mål. Husdyra som produktene kommer fra har hatt mulighet til å utøve naturlig adferd og behov i størst mulig grad.

Kunstgjødsel, kjemiske sprøytemidler, genmodifiserte organismer og syntetiske vekstfremmere brukes ikke. Ca 45 av de om lag 400 tilsetningsstoffene som tillates brukt i vanlig mat, er tillatt i økologisk mat, og ingen av disse er kunstige farge- og aromastoffer.

godt_brd-okologisk.jpg

Godt brød - økologisk bakeverksted. Har vært svært vellykket!
 

Utvikler seg stadig til å bli bedre

Økologisk landbruk bør betraktes mer som en utviklingsvei enn som en ferdig driftsmetode. Denne landbruksformen utvikles stadig videre etter hvert som kunnskap om økologi, biologi, agronomi og teknikk øker, og i takt med økt miljøbevissthet i samfunnet generelt.

Debio inspiserer og kontrollerer primærproduksjon, foredlings- og omsetningsbedrifter. Mattilsynet har ansvaret for regelverket, som bygger på EU-forordningen om økologisk landbruk. Besøk Debios hjemmeside www.debio.no  samt se presentasjon i Power Point om økologisk landbruk

Kilder:
 
Debio

Lærerveiledning for skolehagens matskole av Grete Lene Serikstad, Cand. Agric., Bioforsk. Takk til Grete Lene Serikstad for tillatelsen til å bruke dette materialet!


Det er du som betaler, men hvor mye har du rett til å vite?

Norges beste bondegårder

virgenes_kologisk_grstad_gris.jpg

http://virgenesbloggen.blogspot.com/

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjellige blodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Bilde: www.ciwf.org

Les mer om husdyrene

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Slank med vegetarkosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan