Dyrevennlig Hverdag

Melkeallergi, symptomer, laktoseintoleranse? Melkefritt er sunt!

Har du melkeallergi eller laktoseintoleranse? Da er du på mange måter heldig, fordi du får i deg mindre usunt og mer av den sunne maten enn de uten melkeallergi. Melkeallergi og laktoseintoleranse er ikke det samme. Melkeallergi betyr at du har allergi mot melkeprotein. Har du melkeallergi, tåler du ikke melk i det hele tatt, og heller ikke melkeprodukter. Melkeallergi er nemlig ganske sjelden. Laktoseintoleranse, en mye mer vanlig tilstand, betyr at du ikke tåler melkesukker, nemlig laktose, fordi du mangler enzym som heter laktase. Det finnes ulike grader av glukoseintoleranse. Glukoseintoleranse er mye mer vanlig i land lengre sør enn Norge.

 

melkeallergi-laktoseintoleranse.jpg

Har du melkeallergi eller laktoseintoleranse? Da er du på mange måter heldig, fordi du får i deg mindre usunt og mer sunne ting enn de uten melkeallergi. Melkeallergi og laktoseintoleranse er ikke det samme. Melkeallergi betyr at du har allergi mot melkeprotein.

Har du melkeallergi, tåler du ikke melk i det hele tatt, og heller ikke melkeprodukter. Melkeallergi er nemlig ganske sjelden. Laktoseintoleranse, en mye mer vanlig tilstand, betyr at du ikke tåler melkesukker, nemlig laktose, fordi du mangler enzym som heter laktase. Det finnes ulike grader av glukoseintoleranse. Glukoseintoleranse er mye mer vanlig i land lengre sør enn Norge.

Les også: Langt flere tåler ikke kumelk

Melkeallergi: Symptomer

Symptomer på melkeallergi kan variere fra helt akutte, alvorlige allergiske reaksjoner til kroniske symptomer fra magetarmkanalen som løs avføring, diaré (eventuelt blodig), magesmerter, kvalme og oppblåsthet og fra luftveiene, som hoste, hvesing, snue, utslett og kløe. Les mer om sympromer på melkeallergi her

Melkeallergi er en sjelden tilstand. Fatslegen din kan gjøre test for melkeallergi, en slags prikktest. Melkeallergitesten er det mest politelige og sikre diagnostiske verktøyet. Sympromene på melkeallergi alene er ganske like laktoseintoleranse, samt en del andre tilstander. Derfor er det vanskelig å skille mellok melkeallergi og laktoseintoleranse bare ut fra symptomer som diare, rennende nese, løs avføring o.l. Les mer om hvordan stille diagnose og hvordan behandle melkeallergi her

Behandling av melkeallergi

Dene eneste behandlingen av melkeallergi er melkefritt kosthold. Sunne melkefrie oppskrifter finner du hos www.veganmisjonen.blogspot.com og www.vegetarbloggen.com

Les også: Svensk studie viser at melk kan øke risiko for å dø for tidlig og øker risiko for benbrudd

Melkeallergi - derfor er du heldig!

Har du melkeallergi, slipper du de usunne, ugunstige virkninger av melken og andre meieriprodukter. Det er mettet fett det er først og fremst snakk om, der skadelige virkninger på kroppen er godt dokumentert.

Melk (kumelk) er på ingen måte uerstattelig for oss voksne mennesker. Alt som finnes i ku-melk kan erstattes av ikke-animalske matvarer. Vitamin B12 er eneste du ikke kan få i deg med vegetabilsk mat. Spiser du f.eks. makrell i tomat, får du i deg nok B12. En boks makrell i tomat (Stabburet, 170 gram) inneholder ukens behov for vitamin B12 (se Matvaretabellen her eller hos produsenten her ) . Er du veganer, dvs. spiser ikke noenting animalsk i det hele tatt, bør du ta tilskudd av vitamin B12, i pilleform.

mettet-fett-melk-er-farlig.jpg

Derfor er melkefettet farlig

Vi spiser altfor mye meieriprodukter. Melk og spesielt melkeprodukter som smør, ost og fløte inneholder en god del farlig, mettet fett. Mettet fett er ikke bare et stort problem i seg selv. Moderne melk blir homogenisert. Dette betyr at fettdråpene blir knust i flere små biter. Jo mindre fettdråpene er, jo lettere fester de seg inne i blodåreveggene.

Les også: Dropp melken, spis hvite bønner! Andre gode kilder til kalsium

Mettet, hjertefiendtlig fett, er god tkjent for sine skadelige virkninger på blodårene i hele kroppen. Blodårene blir tette - akkurat på samme måte som avløpsrør når man heller ut mye fett i vasken. Gørr, fett, skitt o.l. - lite sunt. Helsedirektoratet sier at vi bør redusere inntaket av mettet fett.

De aller fleste nordmenn og europeere burde redusere inntaket av meieriprodukter. Soyamelk,  havremelk, nøttemelk er både godt og sunt. Havremelk inneholder noe mindre protein enn kumelk, mens soyamelk og nøttemelk inneholder minst like mye protein som vanlig melk. Men Verken havremelk eller soyamelk inneholder det usunne, kolesteroløkende fettet!

Professor i ernæring og lege Drevon om melk

Dette sier professor i ernæring og lege Christian A. Drevon (i VGs vektklubb og klikk.no):

  • "De asiatene som har et plantebasert kosthold med mye frukt og grønt, og lite melk og kjøtt, har mindre risiko for hjerte- og karsykdommer enn europeere med vårt kosthold."  her   http://tpn.vg.no/intervju/tittel/2413 

vegetarmat-kikerter-salat.JPG

  • Styr unna det harde fettet som finnes i fete kjøtt- og melkeprodukter, kaker, sjokolade, smør, fløte, krem og iskrem. Bruk heller mye typer fett som finnes i matoljer som raps, soya og olivenolje, evt i myke margariner, og i fete fiskeslag som laks, sild, makrell, ørret og ål. Det harde fettet øker kolesterolnivået i blodet, mens det myke senker det. Dessuten trenger vi en del flerumettet fett (omega 6 og 3 fettsyrer som vi ikke kan produsere selv) til f eks hjernen og cellemebraner i alle kroppens organer.  her
  • De fettsyrene som det finnes mye av i kjøtt og melk er de mest kolesterol-økende vi kjenner til. Det er grunnen til at man råder folk i hele verden til å ha et lav eller moderat inntak av melkefett, sier professor Christian Drevon til Din kost.  Les mer hva Drevon sier om melk her  

Tine, melk, melkeallergi, penger og distriktspolitikk

Tine er lite kritisk til melksens helseskadelige virkninger, og sier ikke noenting (i motsetning til bl.a. Helsedirektoratet) om at nordmenn bør begrense inntaket av mettet fett. Det er kanskje ikke så rart? Det er heller ikke distrikspolitisk korrekt å snakke negativt om melk. Den enes død er den andres brød?

- Det er lang tradisjon for at personer som er involvert i salg eller produksjon av matvarer har en sterk tendens til å fremheve sine produkter. Dette gjelder også for melkeprodukter, er Christian Drevons kommentar,  sier klikk.no her

Les også: Melk er ikke den sunneste kilden til kalsium

Myter om melk, melkeprotein og kalk

Har du melkeallergi, ikke la deg skremme av melkemytene.

"Ingen protein uten melk"

Melkeallergi betyr ikke at du ikke kan trene! Melkeprotein er IKKE uerstattelig. Protein i soya og quinoa er protein av høy kvalitet, fordi de tinneholder alle de uerstattelige aminosyrene. Kombinasjonen belgvekster (bønner, linser, erter, kikerter) og korn (brød, pasta, ris, frokostblanding, havregryn osv.) gir deg alle de nødvendige aminosyrene (hvis du spiser begge deler i løpet av en dag).

"Knoklene trenger melk"

Melk er IKKE den eneste kilden til kalk. Som melkeallergiker går du ikke glipp av kalk. Belgvekster, kornvarer, nøtter, spesielt mandler, brokkoli, grønnkål og andre grønne grønnsaker og tørket frukt er gode kilder til kalk. Se matvaretabellen.no  Disse produktene er veldig sunne, ikke bare for deg med melkeallergi, men også for alle. Alle vi bør spise mer vegetabilsk og mindre fjøsfett!

waterclimatedisease.jpgBilde: www.ciwf.org
 

Melkefri av etiske grunner

Melk, miljø og rettferdig fordeling.

Du som har melkeallergi bidrar til en bedre verden. Melk er ressurskrevende og lite miljøvennlig. Norske melkekuer er foret med kraftfor. Kraftfor lages av korn og soya. Begge deler kunne mette mange flere mennesker en det melken gjør. Soya som brukes i kraftforet kommer dessuten som regel fra nedhugd regnskog. Les mer om kjøtt, melk, miljø, naturødelseggelse, vannmangel og rettferdig fordeling

nrf-melkerase-norsk-ku.jpg

Melkeallergi og dyreetiske hensyn.

Du som melkeallergiker er dyrevennlig. Melkekyr innsemineres senest tre måneder etter at de har født kalv. Dvs. de lager store mengder melk samtidig som de går drektige - dette er tøft! Juret er tungt, og mange kyr har leddproblemer pga. det. Jurbetennelse (mastitt) er vanlig. Over halvparten av året tilbringer melkekyrne stående på bås, 120 cm bred. Dvs. kua har ikke mulighet til å bevege seg naturlig. I tillegg brukes det kutrener i kubåser, dvs. kua får strømstøt hvis hun prøver å bæsje på feil område av båsen. Dette gjelder 75 % norske melkekyr. 25 % er mer heldige, de lever i løsdriftsfjøs. Les mer om kyrne og dyrevelferd her

Laktoseintoleranse (melkesukkerintoleranse) - en vanlig tilstand

95 % av asiatere har laktoseintoleranse, mens blant nordeuropeere og hvite nordamerikanere er det mellom 2% og 15% som har laktoseintoleranse (kilde: NHI) Typiske symptomer på melkesukkerintoleranse er rumling i magen, oppblåsthet, luft og vandig diaré. Har du melkesukkerintoleranse, bør i første omgang begrense mengde melk og se hvor mye du toler. Du kan drikke litt melk, i motsetning til dem som har melkeallergi. Syrnet melk inneholder lite melkesukker, og tolereres greit.

soyamelk-melkeallergi.jpg

Nøttemelk, havremelk og soyamelk

Melk kan erstattes med nøttemelk, mandelmelk, havremelk, rismelk og soyamelk. Alle melker bortsett fra soyamelk kan du kjøpe på butikk.

Drikker du vanlig melk, velg økologiske meieriprodukter. Røros meieri produserer en del melk, smør, rømme og cottage cheese av super kvalitet. Tine har økologisk lettmelk, økologisk kefir og økologisk kulturamelk, samt økologisk ost og økologisk rømme. Når det gjelder rømme, smaker Røros økologisk rømme himmelsk.

bake-uten-melk-smor.jpg

Bake uten melk og andre melkefrie oppskrifter

Les mer hvordan bake uten melk på Veganmisjonen og Vegetarbloggen  Her finner flere oppskrifter både for deg med melkeallergi og for de gsom vil leve sunnere og kutte ned på det farlige mettede fjøsfettet.


vegetarmat-melkefri.JPG

Finn flere sunne vegetariske oppskrifter her

rotstappe-potet-kalrot-gulrotter-seleri-sunn.jpg

Les mer om vegetar mat

tofu-gryte.JPG

Les mer om kosthold når du trener

En kort innføring - lær å lage vegetar mat!

vegetar_kosthold_sunt.jpg

Topp fem - vegetar retter, vegetar produkter og tips

Illustrasjonsfoto, Istockphoto

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

soyamelk-fersk-sunn.JPG

Fersk soyamelk - se på Meny, Spar o.l.

Helsedirektoratets kostholdsveileder for vegetarianere

vegetar_tapas_mini.jpg

Prøv noen enkle vegetar retter! Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt og lavere blodtrykk, sier Helsetedirektoratet

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig   handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Bilde: www.ciwf.org

Vegetar er proteinrikt!

styrketrening-kvinner-.jpg

Vegetabilsk kjøttdeig, tofu, kikerter og bønner er svært proteinrike og passer derfor perfekt når du vil bygge opp muskler

Dyrevennlig sminke

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Flere hundre selskaper har sluttet å teste på dyr  Velg disse - de er lett tilgjengelige, og glem dyreplagere!