Dyrevennlig Hverdag

Melk og ost

vegetar_oster-2.jpg

Bilde: Istockphoto

Det beste er å huske noen spesielle produsenter og merker, f.eks. ferskosten Nyr fra Grøndalen gård. Deretter kommer økologiske produkter, der kyrne får mosjon i vinterhalvåret og spiser mye sunt og mettendte grovfor. Du kan helt klart alltid kjøpe havremelk, soyamelk eller lage din egen melk - av nøtter eller havre.

Utvalgte produsenter

Det er dessverre per i dag ikke mulig for en forbruker å spore opp hvilken gråd melken kommer fra. Det går litt bedre med oster. Ferskosten Nyr produseres på Grøndalen gård. Der tas dyrevelferden på alvor. Kyrne går fritt i fjøset, og kalvene får være sammen med moren i 6 - 8 uker!

Kjøp økologiske meieriprodukter

Økologisk melkeproduksjon stiller strengere krav til dyrevelferd for melkeku. Dette for å redusere produksjonslidelser og for å gi bedre trivsel. Dyrene skal i større grad få mulighet til å utøve sin naturlige atferd og tilfredstille sosiale behov.

roros-okologisk-romme.jpgØkologiske standarder garanterer bl.a. at kyr har tilgang til beite i hele beitesesongen (og ikke bare i åtte uker, som i konvensjonell drift), tilgang til utendørs arealer (luftegård) gjennom hele året for dyr som ikke er i løsdrift. Kyrne i øko-drift får mye større andel grovfôr, noe som er naturlig og derfor gunstig for kuens tarmsystem. Flere undersøkelser tyder også på at økologisk mat er også bedre for deg!

Alle økologiske bondegårder blir kontrollert av Debio regelmessig og uanmeldt. I motsetning til de konvensjonelle gårdene med sparsomme standarder på dyrevelferd.

Soyamelk og havremelk - lettere og sunnere!

alpro_soya_melk_sunn.jpg

Bilde: Soyamelk, Alpro soya

Økologisk dyrehold er helt klart mer dyrevennlig (les mer i Debios veileder B - der finner du kravene til økologisk dyrehold, s.34), selv om mye burde bli enda bedre. Men er du fortsatt i tvil, kan du alltid velge det tryggeste alternativet - soyamelk. Soyamelk, soyayoghurt og soyafløte selges i de aller fleste matvarebutikker.

Soyaproduktene finner du i allergihyllene eller ved siden av vanlig melk. De fleste produsentene av soyamelk garanterer bærekraftig opprinnelse.

Soyamelk finnes i flere varianter, bl.a. vanilje, sjokolade og mye annet.

Du finner også soyadessert, soyafløte, soyaost og andre soyaprodukter.

Soyamelk er også utmerket hvis du plages av rumling i magen når du drikker vanlig melk.

Soyamelk er lettere enn vanlig melk.

Soyamelk er perfekt til koking og balking, slik du lett kan lage dine favorittsauser og gratenger!

Les mer om andre produkter av soya: Kjøttdeig av soya, tofu, taco o.a.

Lag din egen melk - nøttemelk og mandelmelk

Av mandler kan du lage god, sunn, proteinrik og næringsrik melk. Les hvordan du lager mandelmelk på Veganmisjonen  Nøttemelk og mandelmelk er en delikat og sunn alternativ for kumelk. Nøttemelk inneholder ikke melkesukker - laktose, slik du ikke blir oppblåst i magen.

Når du spiser ute

Når du spiser ute, er det dessverre ikke så ofte at melken i kaffen din eller osten i baguetten er økologiske, med mindre det står så på menyen. Snakk med betjeningen eller send e-post til kafeen, og spør om de er villige til å endre sin melkeproduktleverandør slik at kuene slipper å stå på bås mesteparten av året.

godt_brd-okologisk.jpgDet er flere og flere kafeer og restauranter som tilbyr kaffe-latte og chai-latte med soyamelk istedenfor vanlig melk.

Restaurant Maaemo tar dyrevelferden på alvor http://maaemo.no/omoss.html

Godt brød er en kjede av bakerier og spisesteder som har godt utvalg av økologisk bakst og måltider.

Melkeallergi, laktoseintoleranse - ikke fortvil! Mindre melk og uten melk er sunt!

Finn ut mer om kyrne og kalvene her

Virtuell besøk på Grøndalen gård

Les mer om Grøndalen gård, kyrne, dyrevelferden og produktet - den økologiske ferskosten Nyr http://nyr.no/om/

Prøv noe nytt - og bli sunnere!

Sunne mellommåltider

Hva er sunne mellommåltider? Er det ofte du får lyst på noe søtt og fet bare en eller to timer etter at du har fått i deg frokost eller middag? Å spise måltider som er rike på fiber og langsomme karbohydrater er viktig. Da holder blodsukkeret seg stabilt lenger, slik du unngår søthunger.

Mettende protein, fett og fiber

Hva meter best: Protein, fett eller fiber? Protein, sakte karbohydrater, fiber og fett metter best når de spises sammen. Protein alene øker ofte sultfølelsen. Prøv å spise kokt sei eller torsk uten noenting

Lettere og sunnere bakst - med No Egg

Alle vi er glad i bakst. Bakst inneholder dessverre en god del kalorier, noe som ikke akkurat er bra for slanking. Bakst og spesielt kaker inneholder ofte egg, og det hjelper ikke på kolesterolet heller. Velg fullkornsmel, bruk tørket frukt og mindre sukker, bruk eggerstatter - og få e nsunnere bakst

Vegetarmat raskt og enkelt

Vil du spise raskt og enkelt, men alikevel sunt? Da er vegetarisk mat noe for deg. Pure av belgvekster med noen spennende, meksikanske, indiske dressinger. Ferdig suppe, f.eks. tomatsuppe fra Toro eller Knorr, med røde linser, eller en lynrask og proteinrik salat av kikerter. Wrap med avokado, meksikansk salsa og sorte bønner. Og mye annet sunt og godt

Kostholdsdagbok - spis sunnere

Hvordan spise sunnere? Hva passer nettopp for deg? For å finne ut det må du gjøre en grundig analyse, hva du egentlig spiser, og finne ut hvor det svikter nettopp for deg. Å føre en kostholdsdagbok i to uker er den beste måten å finne ut årsaken til nettopp dine spise(u)vaner. Og for å gjøre deg bevisst. Kjøp deg en penn og en blokk, og sett i gang.

Vegetar mot søthunger

Hva er søthunger? Hvorfor får du søthunger? Og hvordan blir du kvitt det? Noen sier: Tilgjengelighet, selvdisciplin, spis noe sunt isteden. Men hvordan forebygge søthungeret, slik du ikke blir plaget med denne ubehagelige følelsen i det hele tatt?

Sunn sjokolade

Velg den beste og sunneste sjokoladen.Sjokolade er godt, men ikke alle typer sjokolade er sunt. Kakaobønner og mørk sjokolade er sunt (i fornuftige mengder), og har flere helsebringende effekter. Dessverre er ikke all sjokolade vi kjøper i butikken sunn. Mye av sjokoladen er fylt med ulike kjemiske stoffer som aromaer o.a., usunn, mettet, helsefarlig melkefett og store mengder sukker.

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Er vegetarisk protein fullverdig?

hlsans_kk_vegetar_farse-.jpg

Ja, svarer klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen

Topp 100 - dyrevennlig sminke!

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Over 100 selskaper som ikke tester på dyr - dyrevennlig sminke - liste

Nå kan du bare glemme dyreplagere - kosmetikkselskaper som tester på dyr

Helsedirektoratets kostholdsveileder for vegetarianere

vegetar_tapas_mini.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt og lavere blodtrykk.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

Uten ekte skinn! Skinnet kan komme fra hund eller katt.

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Melkeallergi og laktoseintoleranse

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling