Dyrevennlig Hverdag

Soyamelk etter trening

Soyamelk, nøttemelk og havremelk er rik på protein, uten laktose eller kolesterol. Soyayoghurt og soyamelk er rike på protein. I 100 ml soyamelk er det kun 35 kcal og hele 3,7 g protein! Havremelk og nøttemelk kan du lage selv.

trening_mat_fullkorn-1.jpg

Bilde: Istockphoto

Soyamelk og soyayoghurt er rike på protein, inneholder ikke laktose (melkesukker som gir en ubehagelig rumling i magen) og er fri for det usunne, mettede animalske fettet (som kan føre til bl.a. hjerte-karsykdommer). I 100 ml soyamelk er det kun 35 kcal og hele 3,7 g protein!

Prøv en ny proteindrikk - rik på protein, uten laktose eller kolesterol - soyamelk, nøttemelk, rismelk og havremelk.

synnove-soyamelk.jpg

  alpro_soya_melk_sunn.jpgFakta om soyamelk

Bilde: Soyamelk, bl.a. norsk soyamelk fra Synnøve Finden

Les mer om protein- og energiinnholdet i soyamelk  

Soyamelk og soyayoghurt er dessuten grønnere, siden det er mindre ressurskrevende når menneske spiser soyaprodukter direkte, enn å fore husdyr med soyaprodukter for deretter å spise produkter laget av husdyr, som melk og kjøtt. 90 % av all verdensprodusert soya brukes til dyrefor, og kun 10 % til menneskemat.

Bærekraftig opprinnelse

Alpro Soya sine produkter  er produsert av soyabønner som ikke er genmodifisert, og som ikke kommer fra Brasilsk regnskog. Nors ksoyamelk fra Synnøve Finden er også uten gmo.

Soyamelk og soyayoghurt er dessuten mer dyrevennlig enn kumelk. Les mer hvordan kyr og andre husdyr lever i dag  Foretrekker du vanlig melk, velg økologisk - de økologiske kyrne spiser mer mettende grovfor og er lengre ute på beite om sommeren. Om vinteren blir økologiske melkekyr luftet på luftegård minst to ganger per uke.

Mer protein, mindre fett

I nesten alle matvarebutikker finner du soyamelk og soyayoghurt fra Alpro Soya. Alpro soya garanterer bærekraft. Les mer på Alpro Soya sine nettsider.  Her  finner du også informasjon om næringsinnhold i soyamelk, soyayoghurt og andre produkter fra Alpro Soya

Passer til mye

På din mysli, i en smakfull oppskrift eller bare en oppfriskende drikk? Velg fra en rekke velsmakende produkter som er sunne og i tilegg lettfordøyelige  Prøv selv!

kefir-okologisk.jpg

Norsklaget soyamelk, Synnøve Finden

Synnøve Finden har nylig kommet med soyamelk. Denne fås kjøpt i to varianter - sjokolademelk og vanlig melk.

Synnøve Finden lager sin soyamelk uten gmo-soya.

Langtidsholdbarhet, varmebehandling av soyamelk og helse

"Soyamelk av langtidsholdbarhet er varmebehandlet, og derfor øker kolesterolnivået". Dette sier en fersk, dog veldig liten, norsk studie. Det viser en ugunstig sammenheng mellom inntak av store mengder av varmebehandlet soyamelk og lipidnivået i blodet.

Det finnes fortsatt ikke noen storre studier som viser helseskadelig virkning av soyamelk.

Melkefett og dokumentasjon

Det finnes derimot flere studier som viser at melkefett er skadelig. Melken vi kjøper i butikken er homogenisert og pasteurisert. Homogenisert betyr av fettdråpene er blitt mye mindre enn de var opprinnelig, slik de har mye lettere for å sette seg fast inne i blodåreveggene. Dette er så godt dokumentert at helsemyndighete har nå i flere anbefalt lettmelk fremfor helmelk. Helsemyndighetene anbefaler også å redusere inntaket av alle produkter som inneholder melkefett (fløte, smør og rømme).

Likevel, vil du være på den sikre siden, ikke drikk soyamelk av langtidsholdbarhet hver dag. Du kan prøve noen alternativer - hjemmelaget havremelk (garantert supersunt og billig) og nøttemelk (da får du i deg masse sunne fettsyrer og protein i tillegg).

Velg fersk soyamelk

Alprosoya har kommet med soyamelk som ikke er varmebehandlet, og holder derfor kortere og bør oppbevares i kjøleskapet. Natural fresh står på pakningen. Pakningen er høy og firkantet, blå i fargen.

Det er alltid sunnere med et variert kosthold!

Nøttemelk - proteinrikt og med mye omega 3

notter-valnotter-paranotter-3.JPG

Du kan også prøve å lage sin egen melk - nøttemelk - oppskrift fra Veganmisjonen

Hos Veganmisjonen finner du flere oppskrifter på lekre og sunne vegetariske retter.

Du trenger mandler og kjøkkenmaskin. Oppbevares i kjøleskapet i fem dager.

Nøttemelk er fersk, trygt, godt, nytt og sunt.

Oppskrift på mandelmelk finner du også på bloggen Veganeren  Du trenger mandler, vann og ev. dadler.

Les mer om nøtter, omega 3, kolesterol og helse

Havremelk

havre-bygg-rug-3.JPG

Her er flere tips til hvordan lage din egen melk - havremelk!

Til havremelken trenger du:

  • 2 dl store ukokte havregryn
  • 4 stk tørkede dadler uten stein (eller annet søtt - kan sløyfes)
  • 1 l kaldt vann
  • 1 krm salt

Havremelk kan du kjøpe ferdiglaget i matvarebutikker.

Hvor finne havremelk i butikkene? Havremelk står enten i allergihyllen eller sammen med vanlig melk.

 

mat_trening_slanke_seg-.jpgLes mer om styrketrening :

Les mer om sunt vegetarisk kosthold

Sunne vegetarprodukter og vegetarmat

Vegetarmat er sunt. Langsomme karbohydrater. Fullverdig protein. Sunn, umettet fett og omega 3. Masse fiber. Mettende. Masse antioksidanter. Masse jern og B vitaminer. Rimelig, raskt og lettvint. Alt dette er vegetarmat

Vegetarmat er sunt

Vegetar mat er supersunn. Fedme, diabetes type to, hjerneslag, hjerteinfarkt, forstoppelse, benskjørhet og beinbrudd, leddplager og kreft kan man redusere risikoen for ved hjelp av sunt, vegetabilsk kosthold.

Sunnere og grønnere hverdag

Sunn mat og grønn hverdag henger sammen. Lærer du sunne oppskrifter, spiser mindre kjøtt, blir kjent med ny, dyrevennlig mat - blir din hverdag ikke bare mye sunnere, men også "grønnere".

Proteiner, vitaminer o.a. i vegetar kost

Har du bestemt deg å bli vegetarianer, er det enkelt å få i seg alle de nødvendige næringsstoffene som proteiner, vitaminer, mineraler, omega-3 fettsyrer o.a. Lær mer hvilke vegetariske matvarer som er rike på B-vitaminer, D-vitaminer, proteiner, karbohydrater, mineraler o.a. næringsstoffer.

Hvilke sko er dyrevennlige?

sko_shopping_butikk.jpg

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise

Vegetar er sunt

vegetar_tapas_mini.jpg

Prøv noen enkle vegetar retter! Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt og lavere blodtrykk, sier Helsetedirektoratet   

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig     handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Bilde: www.ciwf.org

Les mer om husdyrene Link til Stortingsmelding om dyrehold

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Vegetar er proteinrikt!

styrketrening-kvinner-.jpg

Vegetabilsk kjøttdeig, tofu, kikerter og bønner er svært proteinrike og passer derfor perfekt når du vil bygge opp muskler

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Liveche kylling