Dyrevennlig Hverdag

Fakta om muskler

Det er viktig å kunne litt fakta om muskler for å lykkes.Det finnes tre typer muskler i kroppen: Tverrstripede (viljestyrt muskulatur), glatte muskler (jobber uavhengig av viljen) og hjertemuskel (en tverrstripet muskulatur som jobber uavhengig av viljen).

mat_trening_slanke_seg.jpg

Bilder: Istockphoto

Det er viktig å kunne litt fakta om muskler for å lykkes.Det finnes tre typer muskler i kroppen: Tverrstripede (viljestyrt muskulatur), glatte muskler (jobber uavhengig av viljen) og hjertemuskel (en tverrstripet muskulatur som jobber uavhengig av viljen).

De synlige musklene

Setemuskler, brystmuskler og andre "synlige" muskler, eller skjelettmuskler, består av tverrstripet muskelvev, og er viljestyrt, det vil si vi kan kontrollere om vi vil bevege muskelen eller ikke.

Les mer her om basale prinsipper ved styrketrening, oppvarming, antall sett, antal repitisjoner, teknikker ved ulike styrkeøvelser, styrketrening hjemme og opvarming

soyaproteinpulver-nett.jpg Bilde: Proteinpulver av soyaprotein

De usynlige musklene

Alle våre indre organer og blodårer har også muskler, såkalte glatte muskler. Denne typen muskulatur trekker seg sammen og arbeider automatisk, og kan ikke kontrolleres bevisst. Glatte muskler i våre indre organer kontrolleres av det autonome nervesystemet - sympatiske og parasympatiske.

Les mer: Trening, utholdenhet, sakte karbohydrater og vegetarmat

Hjerte kan produsere strøm

Hjertet har en spesiell type muskulatur, som er en blanding av de to andre muskeltypene. Den har et tverrstripet struktur og er sterk, men den er ikke viljestyrt. I tillegg kan hjertemuskelen generere og lede elektriske signaler, eller nerveimpulser.  

kefir-okologisk.jpg

Muskelseller og bindevev

Musklene er bygd opp av muskelceller og bindevev. Muskelcellene blir også kalt muskelfibrer. Muskelfibrene varierer mye i lengde, fra noen få centimeter i ansiktet opptil 20-30 cm i store muskler i beina. Styrketrening fører til at muskelfibrene blir tykkere.

Les mer: Mat før trening og mat etter trening

Kosthold ved styrketrening, ekspertråd for vegetarianere-kroppsbyggere

Røde og hvite muskelfibre

Det finnes to typer muskelfibre, røde (utholdende, langsomme) og hvite (raske) muskelfibrer. Det er en blanding av flere fibertyper i en muskel. Det er forskjellig fra muskel til muskel og fra menneske til menneske hvor mye en har av de forskjellige muskeltypene

Rød muskulatur er langsomme muskelfibre som kan arbeide i lang tid uten å bli trett, de får hovedsakelig energi fra aerob metabolisme (surstoffkrevende). Hvit muskulatur kan trekke seg sammen mye raskere, men blir fortere trette enn rød muskulatur, de får energi fra anaerob metabolisme (ikke surstoffkrevende).

synnove-soyamelk.jpg

Bilde: Norsk soyamelk fra Synnøve Finden

Trening av muskelgrupper - sete, bryst, rygg o.a.

Sportsdrink for veganere: Soyamelk, rismelk, havremelk og nøttemelk

Les mer hvordan du får muskelfibrene til å vokse

Les mer om riktig kosthold når du trener styrke

Tips og huskeregler for vegetarianere som trener styrke

Vil du ned i vekt? Her er tipsene

Teorier om slanking og helsemyndighetes råd

Hvem kan vi stole på når det gjelder slanking? Vil du ned i vekt, må du bruke mer energi enn du får i deg via maten. Demotiverende ut, men sant. Vegetarretter er spesielt gunstig når du vil ned i vekt. Les Helsedirektoratets nye kostholdsråd

De fem slankeetappene

Her kommer den beste startegien for slanking. Som i alle andre viktige saker, er god planlegging halvparten av jobben. Lær, reflekteer, motiver deg, planlegg, følg planen og oppsumer resultatene.

Praktiske slanketips

Overvekt kommer nesten alltid av at man spiser mat med mer kalorier (energi) enn det man bruker. Det er svært sjelden at lavt stoffskifte er årsak til at man legger på seg. De beste tipsene for de fleste er derfor: Kutt ut og erstatt verstingene, pass på god fylning og påfyll av lagrene, spis sakte karbohydrater, fiber og nok protein i regelmessige måltider.

Slanking: Fakta og myter

Fakta og myter om slanking: Hvem har rett - helsemyndighetene, lavkarbo-ekspertene, kjøttbransjen med sin reklame elelr dyrevernorganisasjoner? Hvem har etisk, faglig og vitenskapelig bakgrunn - og hvilke interesser sjuler seg bak?

Fett, karbohydrater, protein, kalorier

Hva er kalorier? Kalori er et mål på energi. Vi får i oss kalorier med maten, og får kaloriene ut ved å forbrenne dem, ikke bare ved fysisk aktivitet, men bare ved å puste og leve. Hvor mye kalorier trenger du?

Vegetariks farse, soyabiter, tofu - masse protein og lite kalorier.

Tofu, vegetar farse, soyabiter, soyaflokker - mye protein og lite kalorier, bra for slanking. Besøk Meny, ICA Maxi, Coop Obs og andre store matvarebutikker, og finn vegetarfarse eller soyabiter i frysedisken! Flere helsekostbutikker og innvandrerbutikker har tofu. Kjøparfarse neste gang du handler mat og lag lasagne, pizza eller wok

Linser og bønner: Fulle av protein og sakte karbohydratene

Linser, bønner og kikerter er proppfulle av protein og de sunne, sakte karbohydratene. Denne kombinasjonen sikrer deg en behagelig og langvarig metthetsfølelse. Spiser du linsene, bønner og kikerter med litt sunt fet, som ikke-raffinert rapsolje, økologisk lettrømme, most avokado e.l., sikrer du deg enda bedre metthetsfølelse.

Mettende fullkorn gjør slanking enklere

Mettende fullkorn gjør slanking enklere. Blir man ikke bare tykkere av å spise brød og pasta? Nei! Grovt brød, fullkornpasta, fullkornris og kornblanding til frokost bidrar til vektreduksjon på to viktige måter.

Sunne vegetariske snacks

Rå nøtter med tørkede frukt og litt sunn sjokolade, gulrotstenger, dampede rosenkål, blomkål og brokkoli med spennende avokadodip, cherrytomater med gresskarkjerner er nye, sunne, mettende og spennende snacks eller mellommåltider.

Kjøpe vegetarmat - hvor

Hvor får du kjøpt de vegetariske produktene? Store matvarebutikker med godt utvalg - Meny, Jacobs, Ica Maxi, Coop Obs o.l. Flere helsekostbutikker, også helsekostbutikker på nett. Innvandrerbutikker Kiwi, Rema, Rimi, Joker

Hvilke sko er dyrevennlige?

sko_shopping_butikk.jpg

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise

Vegetar er sunt

vegetar_tapas_mini.jpg

Prøv noen enkle vegetar retter! Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt og lavere blodtrykk, sier Helsetedirektoratet   

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig      handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Bilde: www.ciwf.org

Les mer om husdyrene Link til Stortingsmelding om dyrehold

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling

Vegetar er sunt og proteinrikt - oppskrifter!

gresk_salat-sunt-.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Lær å lage enkle vegetarretter