Dyrevennlig Hverdag

Vegetarmat er sunt

Vegetar mat er supersunn. Fedme, diabetes type to, hjerneslag, hjerteinfarkt, forstoppelse, benskjørhet og beinbrudd, leddplager og kreft kan man redusere risikoen for ved hjelp av sunt, vegetabilsk kosthold.

mat_slanking_fiber.jpg

Bilde: Istockphoto

egetarmat er sunt. Hvoror? Vegetarmat og vegetarkosthold reduserer risikoen for fedme, diabetes type to, hjerneslag, hjerteinfarkt, forstoppelse, benskjørhet og beinbrudd, leddplager og kreft. Det er smart å inkludere vegetarretter i kostholdet.

Vegetarmat hjelper deg å bli slank, pen, frisk og glad

Slanking, slanking, slanking ... Mange vil være slanke for skjønnhetens del. Men det å være slank har ikke bare med skjønnhet og utseende å gjøre. Å være slank er sunt, og er med på å forebygge flere sykdommer, som hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, diabetes type 2, gallestein, muskel- og leddplager. Vegetarmat hjelper deg å bli både slank og sunn!

Forekomsten av overvekt/fedme er lavere hos vegetarianere enn hos gjennomsnittet av befolkningen - fra Helsedirektoratets Veileder for vegetarianere, side 3

Alle i den vestlige verden burde spise mer vegetarmat. Helsemyndighetene i Norge og andre vestlige land er bekymret over rask økning av overvekt blant folket. Overvekt øker i de fleste aldersgrupper. 

Vegetarmat og fiber mot overvekt

Vegetarmat inneholder mye fiber. Det finnes en overbevisende dokumentasjon: Tilstrekkelig inntak av kostfiber reduserer risikoen for fedme, samt at inntak av mye fett øker risikoen for fedme. 25 gram fiber per døgn er det helsemyndighetene anbefaler. Vegarmat hjelper deg å dekket behovet!

Vegetarmat som linser, bønner, kikerter, grønnsaker og kornprodukter inneholder nesten ikke fett. Men de inneholder masse fiber! Fett i planteoljer (bortsett fra kokosolje) og nøtter er umettet og derfor mye sunnere enn animalsk, mettet fett. Prøv en kolesterolsenkende oppskrift - en rask bønnegryte av munkebønner  Overvekt er spesielt ugunstig for lipidnivåene i blodet.

Helsedirektoratet sier følgende om overvekt, mat og helse - les mer

apelsin-jus-notter.3.jpgVegetarmat gir friskere blodårer, lev lenge og lykkelig

"Hjerte- og karsykdommer er den sykdomsgruppen som forårsaker flest for tidlige dødsfall, samtidig som de ofte innebærer langvarige helseproblemer og funksjonsnedsettelser" sier Helsedirektoratet

Vegetarmat sikrer deg et høyt forbruk av frukt og grønnsaker. Dette sammen med  regelmessig fysisk aktivitet, beskytter mot hjerneslag og hjerteinfarkt. Høyt kolesterol er den viktigste risikofaktoren for hjerteinfarkt.

Beta-blokkere og sex

Får man hjerteinfarkt, eller til og med hjertekrampe, må man ta tabletter som heter beta-blokkere. Impotens, eller nedsatt ereksjon, er en kjent og ganske hypping bivirkning til beta-blokkere.

"Forandringer i kostens sammensetning, som redusert inntak av mettet fett og transfettsyrer, og økt forbruk av frukt og grønnsaker, kan forklare en vesentlig del av nedgangen i serum-kolesterol og dødelighet av hjerteinfarkt blant nordmenn."

Vegetarmat bør nordmenn spise mer av!

Vegetarmat som belgfrukter (linser, bønner og kikerter), fullkornsprodukter og grønnsaker er spesielt rik på antioksidanter og fiber, stoffene som har betydning i forebygging av kreft. Forekomsten av kreft i Norge øker over tid. Høyt inntak av bearbeidet kjøtt, alkohol og salt er de viktigste kostholds-risikofaktorene.

Dette sier Helsedirektoratet om kreft, kjøtt og grønnsaker:

paprika-gronn-3.JPG"Man regner med at 30 prosent av alle krefttilfeller kan forebygges ved et riktig sammensatt kosthold, økt fysisk aktivitet og røykeslutt."

"Det er ikke klarlagt hvilke stoffer i kostholdet som beskytter mot kreft, men det er antatt at de såkalte antioksidantene som det finnes rikelig av i frukt, bær og grønnsaker har betydning."

Lær mer om de fantastiske matvarene, linser, bønner og kikerter, du får nesten gratis

Finn flere sunne og spennende vegetaroppskrifter

Slik kommer du i gang med vegetarretter

Helsedirektoratets kostholdsråd 1, 3 og 4:

Råd 1: Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye
grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker
og energirike matvarer.


Råd 3: Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
Råd 4: Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag.

Tren og bli enda sunnere! Her er tipsene

Styrketreningsprogram

Styrketrening: Basale prinsippene, planlegg styrketreningen. Fra 2 til 4 ganger per uke for en enkel muskelgruppe. 48 timer hvileperiode mellom treningsøktene . 2 - 4 ulike øvelser for en muskelgruppe, 2 - 4 sett hver øvelse. Her: Styrketrening - basalt styrketreningsprogram, trene styrke hjemme, styrketrening med vekter

Hvorfor trene styrke

Hvorfor trene styrke? Du får sterkere, sunnere kropp, bedre helse og bedre livskvalitet. Styrketrening gir deg, bortsett fra en sterk, velproporsjonert kropp, mer overskudd i hverdagen og følgende helsefordeler

Mat før og etter trening

Mat før trening og mat etter trening - hva spise og når? Ingen store muskler uten sunn mat - 1,5 gram protein per kilo vekt per døgn. Mat med proteiner og karbohydrater senest en time etter trening

Fakta om muskler

Det er viktig å kunne litt fakta om muskler for å lykkes.Det finnes tre typer muskler i kroppen: Tverrstripede (viljestyrt muskulatur), glatte muskler (jobber uavhengig av viljen) og hjertemuskel (en tverrstripet muskulatur som jobber uavhengig av viljen).

Trening, utholdenhet og vegetarkosthold

Når du trener lenger, får du bedre resultater. Det er også viktig at du ikke føler deg sliten eller sulten mens du trener. Du får god utholdenhet med vegetarisk kosthold, f.eks. med belgvekster. Hvorfor? De er proppfulle av sakte karbohydrater, dette sikrer langvarig og jevn utskillelse av glukose.

Brokkoli bra for muskler

Brokkoli er en proteinrik grønnsak. Brokkoli er bra for muskler, sier steroidforum. Brokkoli er antatt å redusere nivået av kvinnelige kjønnshormoner. Kjøtt, derimot, er antatt å øke nivå av østrogen. Les mer

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

Uten ekte skinn! Skinnet kan komme fra hund eller katt.

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling