Dyrevennlig Hverdag

Rosenkål - oppskrifter koketid og sunne fakta

Rosenkål: Koketid, oppskrifter og sunne fakta kommer her. Rosenkål er den mest proteinrike type kål. Rosenkål so mtilbehør bør dampes, ikke kokes, dette er både sunt, tids- og energibesparende. Rosenkål kan og brukes i supper, gryteretter, salater, pureer osv.

rosenkaalfiber-protein.JPG Rosenkål inneholder hele 5,1 % protein. Å koke rosenkål er ikke den beste måte å tilberede rosenkål på. Helst dampe! Koketiden eller dampetiden, er ca. 5 minutter pluss minus 2 minutter. Skjekk med en kniv om rosenkålen er ferdig!
 

Rosenkål: Koketid, oppskrifter og sunne fakta kommer her! Rosenkål er den mest proteinrike type kål. Rosenkål som tilbehør bør dampes, ikke kokes, dette er både sunt, tids- og energibesparende. Rosenkål kan og brukes i supper, gryteretter, salater, pureer osv.

Koketiden for rosenkål? Fem minutter, men damp, ikke kok!

Hva er koketiden på rosenkål? Mange av oss er vant til å koke grønnsaker. Dette er langt fra den beste måten å tilberede grønnsakene på. Ved å dampe istedenfor å koke bevarer du både smak, sunne næringsstoffer, tid og energi.

Når vi koker rosenkål, forsvinner mange av de sunne næringsstoffene ut i kokevannet, og så ut i kloakrørene. Vi bruker samtidig mye tid, vann og energi når vi koker rosenkål istedenfor å dampe. Helt unødvendig! Å dampe grønnsaker som rosenkål er mye raskere og energibesparende. Og sunnere - vi bevarer vitaminer og mineraler.

Ved å dampe istedenfor å koke rosenkål bevarer du også mye mer av snaken.

Les om helsefordeler ved et sunt plantebasert kosthold

Slik damper du rosenkål

I vann

Du kan bruke metallrist, men ikke nødvendigvis. Bruk kjele med lokk, og fyll ca. en cm med vann. En cm er nok! Putt rosenkål i kjelen og sett på sterk varme, kok opp, skru varmen ned til middelssterk varme, ok kok i ca. tre minutter. La hvile litt, i ca. tre minutter. Ferdig! Bruk litt salt, ev. sitronjus og olje. Økologisk kaldpresset rapsolje passer spesielt godt til dampet rosenkål.

Det å bruke lokk er kanskje ikke alle er vant til når man koker mat, men dette hjelper både på å bevare de sunne stoffene og spare strøm og tid.

rosenkl-bama-sunt.jpgI smør eller kokosolje

Fordelen med å koke / dampe rosenkål i kokosolje eller smør er at du bevarer mye mer av smaken. Ulempe er at du tilfører retten en del kalorier. Du kan også bruke rapsolje til steking istedenfor smør. Les mer om rosenkål (opprinnelsen, innhold, oppbevaring, forberedelse) på Bama sine nettsider

Slik smørdamper du rosenkål. Fyll kjele med ca en cm vann i bunnen. Legg rosenkål i, og tilsett litt smør, kokosolje eller rapsolje over rosenkålen. Sett på varmen, kok opp og kok videre i tre minutter. La hvile i tre minutter. Bruk salt, pepper og litt syre.

Gi rosenkålen smak

Pesto, både av basilikum og soltørkede tomater, oliven, soltørkede tomater, krydderurter, pepper, ulike dressinger o.l. gir smak til rosenkål. Mest smak får du hvis du blander rosenkpl med pesto eller dressing med en gang rosenkålen tas av kokeplaten, fordi det er nettopp da den trekker best smaken i seg.

Rosenkål - en vegetar proteinbombe

Rosenkål er mest proteinrik av alle kåltyper, rosenkål inneholder hele 5,1 % protein. Brokkoli inneholder 3,2 % protein.

Rosenkål er supersunn - den inneholder mye (4,6 %) kostfiber, vitamin C, folat og antioksidanter. Kostfiber er spesielt noe vi i vestlige land mangler. Spiser du nok fiber, forebygger du bl.a. treg mage. Spis rosenkål, glem forstoppelse!

Antioksidanter antas å kunne forebygge kreft og en rekke andre sykdommer.

Rosenkål - både fersk og frossen

Rosenkål kan du kjøpe nesten overalt og når som helst på året. Rosenkål vokser i Norge. Er du opptatt av bærekraft og vil velge kortreist mat, velg frossen rosenkål fremfor fersk brokkoli om vinteren.

Bama tilbyr fersk norsk rosenkål, en sesongvare. Frossen rosenkål finner du i frysedisken i alle matvarebutikker.

Les mer om de sunne vegetariske produktene

Les mer hvorfor vegetar mat er sunt, grønt og bærekraftig

rosenkalsuppe-proteinrik-enkelt-oppskrift-200.jpgEn suppe av rosenkål

Les mer hvordan lage en mettende, lettvint og proteinrik rosenkålsuppe

Du trenger kun rosenkål, purre, fløte, olje, vegetabilsk buljøng og ev. litt økologisk lettrømme fra Tine eller Røros meieriet. Suppen er utrolig rask og lettvint, og ikke minst mettende. Rosenkål inneholder hele 5,2 % protein! Finn oppskriften her

Quinoa er et gryn/frø som ikke er så godt kjent i Norge. Men det blir heldigvis mer og mer populær, takket være det sunne næringsinnholdet og fullverdig protein. Både vitaminer, protein, omega-3 fettsyrer, fiber og sakte karbohydrater gjør quinoa til noe av det sunneste du kan spise. Les mer om quinoa

I bloggen Veganmisjonen finner du flere tips til hvordan spise og tilberede rosenkål, samt flere nyttige oppskrifter

Flere sunne oppskrifter til inspirasjon

Kikerter oppskrifter: Hummus (kikertpure)

Hummus oppskrift er enkel. Hummus er både eksotisk, sunt, godt og grønt . Hummus er en slags puré av kikerter, sitronjus, olje og tahin. Oppskriften kommer fra Midt-Østen. Hummus kan både spises som hovedrett, som tilbehør til middagen, som pålegg og som dipp til f.eks. grønnsaker eller potetgull.

Vegetar vrap - med bønner, paprika og avokado

Vegetar vrap med bønner er meksikansk inspirert, rask å tilberede, sunn, mettende og proteinrik. Serveres med avokadosalsa, rømme eller hummus.

Linsesuppe av grønne linser

Linsesuppe av grønne eller brune linser er mettende, proteinrik og næringsrik, og erstatter kjøtt. Linser får du kjøpt på Ica Maxi, Meny, Ultra eller Centra, samt i helsekost- eller innvandrerbutikker. I tillegg trenger du røtgrønnsaker, vegetabilsk buljon, frossen spinat og krydder. Indisk inspirert.

Suppe av røde linser

Oppskrift på linsesuppe av røde linser. Mettende, rask og proteinrik. Du trenger ikke kjøtt for å få i deg protein eller vitaminer!

Tacooppskrift - vegetar

Oppskrift på taco med vegetarisk tacoblanding, med tortilla eller shells - like godt og proteinrikt, men lettere og sunnere. Kjøp ferdig proteinblanding med tacokrydder fra Santa Maria - kun 19 kroner. Perfekt både når du spiser taco hjemme og på besøk

Stekt tofu med løk, ris og grønnsaker

Tofu inneholder alle de nødvendige aminosyrene, akkurat som kjøtt, egg og melk. Tofu er sunt, mettende, men lett - under 100 ckal per 100 gramm. Du trenger ikke kjøtt for å få i deg nok protein og alt annet du trenger! Oppskrift på tofu med løk, krydder og ris er enkel og praktisk.

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling