Dyrevennlig Hverdag

Brokkoli - masse protein og fiber

Brokkoli er sunn, inneholder mye protein, fiber og vitaminer, lite kalorier, bra mot forstoppelse

brokkoli-sunt-fiber-1.jpg

Brokkoli inneholder mye protein, fiber og vitaminer, samt lite kalorier

Brokkoli er ikke bare vanlig grønnsak. Brokkoli inneholder hele 3,2 % protein og er rik på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Brokkoli er svært kalorifattig. Brokkoli har flere gunstige helseeffekter.

Brokkoli er en krysning av blomkål og asparges. Derfor smaker stilken til brokkoli som asparges. Stilken skal ikke kastes, stilken skal spises og! Stilken er søteste og beste delen på hele brokkolien.

Brokkoli mot kreft, diabetes, magesår, og for bedre immunforsvar

sunne-brokkoli.JPGDet finnes mye forskning på de positive helseeffektene du kan få av å spise brokkoli. Å spise brokkoli kan blant annet redusere risikoen for betennelser og kreft i magen, for prostatakreft og for andre kreftformer. Det kan redusere risikoen for at allerede påvist kreft skal bli mer aggressiv, det har en foryngende effekt på immunforsvaret, og det kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Det kan også forebygge eller forsinke utviklingen av HIV, Alzheimers sykdom2, Parkinsons sykdom og for tidlig aldring. Les mer i Norsk helseinformatikk

Brokkoli inneholder hele 3,2 % protein

Brokkoli skiller seg ut fra andre grønnsaker med sitt høye proteininnhold, hele 3,2 %. Spiser du 300 brokkoli til middag, har du fått i deg  nesten 10 gram protein. Spiser du brokkoli med f.eks. 100 gram pasta, er du allerede opp i 25 gram protein. Veier du 60 kilo, er dette ca halvparten av det daglige proteinbehovet (hvis du ikke er en aktiv kroppsbygger).

Lite kalorier og mye fiber - utmerket for slanking

Brokkoli er spesielt rik på fiber - hele 2,7 %, derfor metter brokkoli godt. Fiber fyller godt magesekken og bidrar til lengre metthetsfølelse. Fiber gjør også at maten du spiser sammer med brokkoli tas opp over lengre tid, og dette bidrar til mer jevn og stabil opptak av glukose fra tynntarmen. Dvs. det tar lengre tid før du føler deg sulten igjen.

Mye fiber - hjelper mot treg mage

Forstoppelse, eller treg mage, er dessverre en utbredt plage i vår del av verden. Nok fiber, nok væske og nok mosjon er de tre viktigste faktorene som forebygger og kurerer forstoppelse.

Flere gode retter med brokkoli

0gratinerte-gronnsaker-form-3.JPGFinn flere oppskrifter med brokkoli her

Brokkoli er ikke bare sunt, brokkoli er også godt og spennende! Kan spises både rå eller dampet, i salater eller som snacks. Brokkoli bør ikke kokes, ellers mister brokkoli mye av de sunne stoffene. Brokkoli bør dampes så vidt mør og serveres nykokt. Litt salt og kaldpresset, duftende ikke-raffinert olje, f.eks. rapsolje, på brokkoli gjør smaken uslåelig.

Som snacks kan brokkoli serveres sammen med andre grønnsaker, f.eks. blomkål (en lekker fargekombinasjon), rå smakstomater fra Bama (eller cherry-tomater), rå eller kokte gulrøtter i biter. Som dip kan man bruke most avokado med litt sitronsaft eller eddik, olje-eddik dresinger, hummus, oljemarinerte oliven og mye annet godt. Brokkolisuppe og brokkoligrateng er også noen fantastiske alternativer!

Finn flere oppskrifter på sunne vegetarmiddager med masse protein

Oppskrifter med linser, bønner og kikerter

Oppskrifter med linser, bønner og kikerter er sunt, lett, proteinrikt. Lag hummus, gryter, supper, pålegg o.a. - her er flere oppskrifter på retter med kikerter, linser og bønner, samt koketid og bløtleggingstid

Tofu, vegetarfarse og TVP oppskrifter

Oppskrifter med tofu, vegetarisk kjøttdeig og andre soyabaserte produkter. Soya inneholder mye protein av høy kvalitet (dvs. fullverdig protein, som protein i egg, kjøtt, fisk og melk). Tofu er en soyaost laget av soyamelk. TVP (soyaprotein) inneholder over 50 % protein - mer enn i alle typer kjøtt!

Oppskrifter med brokkoli og fullkorn

Vegetar middag, oppskrifter med sunne brokkoli og grovkorn

Varme middagssalater

Varme middagssalater med linser, bønner og kikerter inneholder mye protein, mettende og sunne sakte karbohydrater og andre næringsstoffer. Du trenegr ikke kjøtt for å få i deg nok protein og bli mett

Raske og sunne supper

Raske og sunne vegetar supper, med bønner, kikerter, linser, grønnsaker

Havregrøt uten melk

Ingen melk - ingen rumling i magen, intett mettet fett, litt slankere. Havregrøt er sunt og godt. Hvis man erstatter melken i havregrøten med f.rks. soyamelk elelr havremelk, blir havregrøten enda sunnere. Uten kolesterol, bærekraftig, grønt og dyrevennlig!

Meksikansk ris oppskrift med paprika

Enkel oppskrift på meksikansk ris med paprika. Oppskriften kan avanseres opp til flere meksikanske gryter. Denne meksikanske retten er helt vegansk. Du kan bruke fløte, krem-fresh, rømme, fetaost e.l. Meksikansk ris kan serveres med kikerter, linser, salatbønner, ev. med cottage cheese.

Fylt paprika vegansk oppskrift

Fylt paprika er en populær rett i flere land, og brukes i gresk, bulgarsk, moldovisk, polsk, kroatisk kjøkken. Du kan lett gjøre oppskriften vegetarisk, til og med vegansk. Bruk vegetabilsk kjøttdeig fra Hälsans Kök, tofu eller moste salatbønner. Bruker du salatbønner, bør du mose dem, tilsette litt sitronjus og ekstra fett.

Stuffet kål, eller kålruller på østeuropeisk

Kålruller assosieres hos de fleste nordmenn med asiatisk mat. Men kålruller er en populær rett i flere land i Øst og Sør Europa. Stuffede kålblader er mye sunnere. Østeuropeiske kålruller kokes eller dampes, i motsetning til asiatiske kålruller, som stekes eller friteres. Her er en vegansk oppskrift

VegVett

Veg Vett VegVett er et kvalitetsstempel som kan gis til bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme. VegVett består av helt konkrete råd til de som vil gjøre bloggen sin best mulig. * VegVett er et tillegg til, og ikke en erstatning for nettvett og Vær varsom-plakaten. * VegVett er nyttig for alle bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme. * VegVett legger ikke redaksjonelle føringer men er et fundament for seriøs blogging. En VegVett-blogg kjennetegnes ved at den: Er brukervennlig. Den markerer tydelig om en rett er egnet for veganere, eller kun for vegetarianere som spiser egg/melk, slik at flest mulige lesere får utbytte av bloggen.

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

Uten ekte skinn! Skinnet kan komme fra hund eller katt.

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise