Dyrevennlig Hverdag

Sunn og god mat

Dyrevennlig mat er både sunn, proteinrik og dyrevennlig. Kjøtt, melk, ost og fisk produsert med bedre dyrevelferd, samt sunn vegetarmat. Utvalget er stort! Her finner du oppskrifter på dyrevennlig mat og info hvilke butikker du får kjøpt mat produsert med bedre dyrevelferd, samt hvilke merker du burde se etter.

Kjtt_melk_ost_egg_vegetar_velg_dyrevennlig.jpg Illustrasjonsfoto, Istockphoto
 
 

Bli en smartere forbruker og hjelp dyrene

Er du glad i dyr, men er samtidig glad i kjøtt, ost og pølser? Denne siden er en startpakke til deg, med inspirasjon, oppskrifter og praktiske tips til hvordan gjøre kloke, dyrevennlige valg i hverdagen, med oversikt over både butikker, produkter og merker.

Dine valg av matvarer har direkte inflyttelse på hvordan husdyrene lever.  Vær bevisst og kresen, bruk din forbrukermakt og kjøp mer dyrevennlige varer. Velger du riktig mat, bryr du deg samtidig om planeten, medmennesker i andre land og din egen helse.

Flere millioner dyr blir oppdrettet i Norge hvert år - mesteparten av dem på en måte som kraftig  reduserer deres velferd og trivsel. Trange bur og båser, overfylte fjøs uten sollys eller frisk luft er dessverre virkeligheten for mesteparten av norske husdyr. Dette kan vi alle sammen gjøre noe med, når vi handler mat.   

Sunnere, slankere, og med bedre råd med de tre R'ene

Å bli vegetarianer eller ikke, er din personlige sak. Husker du de tre viktige prinsippene - reduser, erstatt, raffiner - fra engelske Reduce, Refine og Replace, og prøver å følge i hvert fall ett av dem, har du allerede bidratt til en bedre framtid for dyrene.

Reduser - og bli rikere, sunnere og slankere

Kjøper du mindre av animalske varer, blir det mindre belastning på produksjonsdyrene. Og ikke bare det! Du får bedre helse, blir slankere og sparer penger.

Raffiner - velg mat fra gårder med bedre dyrevelferd

Dyrene som gir oss kjøtt, melk og egg, samt fisk, kan oppdrettes på flere ulike måter, med svært forskjellige krav til dyrevelferd, med eller uten kontroller på hvor godt regelverket følges. Kjøper du varer produsert med høye standarder for dyrevelferd, gir du et klart signal til bonden: God dyrevelferd lønner seg. Grøstad, Homlagården, Holte, økologisk, frittgående er stikkordene.

Erstatt - utvalget øker!

Det har aldri vært enklere (eller mer deilig) å erstatte animalske produkter med lett tilgjengelige vegetariske alternativer. Riktig sammensatt vegetarisk kosthold er fullverdig næringsmessig,   og gir samtidig  helsefordeler ved å forebygge livsstilssykdommer som fedme, diabetes type to, hjertekarsykdommer som slag, hjerteinfarkt o.s.v. Vegetarisk kosthold er også grønn, etisk og bærekraftig

vegetar_middag.jpg

Vegetarmat = sunt og spennende

Vegetarmat er ikke bare etisk. Vegetarmat er også sunt, godt, lettvint og rimelig. Næringsrike linser og bønner, lett og proteinrik tofu, vegetarisk farse, nøtter, grønnsaker er basismatvarer som er absolutt verdt å bli kjent med. Ikke bare for dyrene eller planeten, men også for din egen helse og velvære. Les mer om vegetar mat - hva, hvor, hvorfor og hvordan

 melk_ost_egg_kjtt_fisk.jpg

Les også: Du behøver ikke kjøtt, egg eller melk for et fullverdig kosthold

Sats på bedre dyrevelferd

Kjøtt - Grøstad, Ringstad, Homla, Holte

Holte kylling, Homlagården kalkun, Grøstad gris, Ringstad biff er de beste alternativene. Disse produsentene har strenge krav til dyrevelferd enn konvensjonelle, gårdene kontrolleres regelmessig og uanmeldt. Vilt, Økologiske Nordgården, Stange kylling, Liveche kylling er også noen alternativer. Les mer hvordan velge kjøtt

Det er også sunt med mindre kjøtt

Fisk - Domstein, MSC og økologisk

Bærekraftig, villfanget fisk og økologisk laks er stikkordene her. Let etter de riktige merkene - Domstein, MSC og økologisk! Økologisk laks fra Det Gode Hav, Villa Organic, I Love Eco er noen eksempler. Les mer hvordan velge fisk

Melk og ost - økologisk

Se etter Debios grønne Ø! Økologiske meieriprodukter er klart det beste alternativet. Rørøs meieri, Tines økologiske varer, flere merker ost er tilgjengelig i de aller fleste butikker. Les mer om økologisk melk, ost, rømme og smør

Egg - fra hobby-høner og økologiske

Den enkleste ting du kan gjøre for å hjelpe hønene er å kjøpe egg fra hobby-høner. Kjenner du noen som driver med hobby-høner i nabolaget? Økologiske egg, evt. egg fra frittgående høner er også et godt alternativ. Husk også ingrediensene i kaker, majones o.s.v.  Les mer om økologiske egg  Eller prøv eggerstatter, f.eks. No Egg

Økologisk, kontroller og dyrevelferd 2907_1.jpg

Hva har økologi med dyrevelferd å gjøre? Økologisk landbruk har visjon, ambisjoner og prinsipper, delvis implementert i regelverket, som forplikter til å velge de beste løsningene for dyrene som er praktisk gjennomførbare i dagens situasjon. Les mer om økologisk filosofi, visjon, regelverk

Hva betyr bedre dyrevelferd?

Dyrevelferd_geit.jpg

Norge er verdens beste land å bo i, men ikke for dyrene. Nordmenn tror at norsk dyrehold er eksemplarisk, og at staten garanterer god dyrevelferd når vi kjøper kjøtt, fisk, egg og melk.

Hvis nordmenn hadde visst sannheten, hadde de ikke klart å svelge i hvert fall halvparten av maten som selges i dagligvarebutikkene. Hvor mye vet du om dyrehold i Norge? Les mer - dokumenter, lover, statistikk

Bilder: Istockphoto (der annet ikke angitt)

Vegetarmat er sunt!

Helsedirektoratets kostholdsråd 1: Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.

Les mer om sunn mat og plantebasert kosthold

Les mer om helse og mat

Det enkleste du kan gjøre for å hjelpe på er å kjøpe frittgående kylling og fjærfe, frittgående svin og gress-matet biff og lam.

Les mer om sunn mat på

  • www.savvyvegetarian.com

Boken "Grunnleggende ernæringslære" av Jan I. Pedersen, Hanne Muller, Anette Hjartåker, Sigmund A. Anderssen, Gyldendal akademisk, 2012:

"En allsidig sammensatt laktovegetarisk kost har et tilfredstillende innhold av protein, vitaminer og mineralstoffer. Den er derfor likeverdig med en variert blandet kost."
"Å ha et vegetarisk kosthold synes å redusere risikoen for utbredte helseproblemer som overvekt, hjerte- og karsykdommer og type-2 diabetes."

 Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Visste du at økologisk ...

2907_1.jpg

Har også med dyrevelferd å gjøre, ikke bare med sprøytemidler. Les mer om økologi

Økologisk kjøtt, egg og melk der du bor eller reiser, restauranter, kafeer og butikker

Topp 100 - dyrevennlig sminke!

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Over 100 selskaper som ikke tester på dyr - dyrevennlig sminke - liste

Nå kan du bare glemme dyreplagere - kosmetikkselskaper som tester på dyr

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Derfor er vegetarmat sunt!

Helsedirektoratets kostholdsveileder for vegetarianere

vegetar_tapas_mini.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt og lavere blodtrykk.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org
 

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

Uten ekte skinn! Skinnet kan komme fra hund eller katt.

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise

Vegetar er proteinrikt!

styrketrening-kvinner-.jpg

Vegetabilsk kjøttdeig, tofu, kikerter og bønner er svært proteinrike og passer derfor perfekt når du vil bygge opp muskler  Les mer om proteiner i mat og aminosyrer

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

Grøstad gris, Homlagården kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

En kort innføring - lær å lage vegetar mat!

vegetar_kosthold_sunt.jpg

Topp fem - vegetar retter, vegetar produkter og tips

Illustrasjonsfoto, Istockphoto

Boken "Grunnleggende ernæringslære" av Jan I. Pedersen, Hanne Muller, Anette Hjartåker, Sigmund A. Anderssen, Gyldendal akademisk, 2012:

"En allsidig sammensatt laktovegetarisk kost har et tilfredstillende innhold av protein, vitaminer og mineralstoffer. Den er derfor likeverdig med en variert blandet kost."
"Å ha et vegetarisk kosthold synes å redusere risikoen for utbredte helseproblemer som overvekt, hjerte- og karsykdommer og type-2 diabetes."