Dyrevennlig Hverdag

Klær

klaer-pels-skinn-ull.jpg

Skinn, ull og pels er materialer av dyrisk opprinnelse som kan brukes i klær.

Pels

Pels er på vei ut. Færre og færre motebevisste mennesker bruker pels. Færre og færre motebutikker selger ekte pels. Hvorfor det? Takket være bevisste, dyrevennlige forbrukere.

Det at de aller fleste pelsdyrene har en svært trist skjebne er godt dokumentert. Ikke bare i Kina, men også i vestlige land, inkludert Norge, er pelsdyrene noen av verdens mest ulykkelige bruksdyr. Rovdyr av naturen, menneskeskye og med stort behov for å bevege seg på store områder, blir de innesperret i små, trange but livet ut. For ikke å snakke om sykdommer, psykiske og fysiske forstyrrelser og slaktemetoder ... Uff.

Og dette kaller man "næring" og "arbeidsplasser i distrikter". Dette er ikke helt sant med distriktspolitikk, siden de fleste pelsbønder har pelsdyrfarmer som biintekt.

Hunder og katter brukes også til pels. Les om dette på Animals Asia sine nettsider

Bli med på kampen for å nedlegge norsk pelsdyroppdrett på www.pelsfri.no  Motstand mot pelsdyroppdrett øker i hele verden, også i Norge.

Les mer om pels og pelsdyr i Norge

Alternativer til pels:

Det er flere som synes at pels, både ekte pels og fuskepels, er litt vulgært. Ekte pels er noe vanskelig å rengjøre, pelskåper er derfor upraktisk. Er du blant dem som synes at pels er fint, så finnes det heldigvis fuskepels, som ser fantastisk ut!  Les liste over pelsfrie butikker

sau-lam-dyrevelferd.jpgUll - hvordan hadde sauen det?

Hvor kommer ull fra? Fra sauer! Men hva vet vi om hvordan sauen levde? Hvordan er det med dyrevern i land saueull kommer fra? Og finnes det dyrevernlov der i det hele tatt? Hvordan ble sauen transportert? Hvilke bedøvelsesmetode ble brukt? Og ble det brukt noe bedøvelse i det hele tatt? Hva vet vi? Les mer om dyrevelferd hos sauer

Mulesing har man heldigvis avslørt allerede. Mange produsenter har derfor "tatt avstand fra mulesing", men ikke alle. Mange har til og med skrevet i sine Code of Conduct "Vi aksepterer ikke dyremishandling, vi aksepterer ikke mulesing".

Men hvordan kontrollerer man at mulesing ikke fant sted? Kun svært få produsenter, som Janus, kan garantere det. Her er full liste over produsenter av ull

sokker-fleece-ikke-ull.jpgAlternativer til ull:

Fleece. Fordeler med fleece:

Ulike syntetiske mikrofibre puster godt og varmer godt. Teknologien har kommet langt! 

merking-skinn-sko--.jpgSkinn - fra hvem?

Skinn kan brukes på kleskanter og som andre detaljer. Vi vet som regel ikke hvor skinnet kommer fra. Verken dyreart eller dyrevelferd. Kanskje kommer skinnet fra en kinesisk eller koreansk kjøtthund? Tar du sjansen? Les mer hvordan man merker ekte skinn og dyrevennlige materialer

Ser du en skinnkant e.l. - velg en annen modell. Utvalget er stort!

Finn ut om det er ekte skinn

Sjekk merkene på etiketten inne i skoene. Så får du vite om det er ekte skinn (som bør droppes) eller fuskeskinn (som bør foretrekkes).

Moderne lettpustende materialer puster bedre enn skinn, og er gunstigere for dine føtter.

Les mer om husdyrhold

Pels og pelsdyr i Norge

små bur, ingen bedring, forbudinnføring i flere og flere land.

Dyrevelferd hos sau og lam

Dyrevelferd hos sau og lam er ikke alltid så god som vi tror når vi ser sauer med lam på sommerbeite. Om vinteren lever sauenepå spaltegulv. Skader og ulykker på sommerbeite, jurbetennelse med koltbrann som følge og rovdyrangrep gir dårligere dyrevelferd. Grunnet er dårlig (manglende) tilsyn og intensiv fremavl av tunge, tykke og "dumme" dyr. Også i Norge.

Lam, sau og bedre dyrevelferd

Lam, sau og bedre dyrevelferd

Økologisk lammekjøtt og spelsau

Økologisk lammekjøtt og spelsau

Fotsvette

Unngå fotsvette og lukten! Selve svette (væsken) lukter ikke noe sjenerende av seg selv. Svette består av vann, salt og noen flere stoffer kroppen produserer naturlig. Hva er det som lukter da? Det er stoffer som dannes når svette kommer i kontakt med de vanlige hudbakteriene.

Mot fotsopp

Slik forebygger du fotsopp: To viktige prinsipper for en god fothygiene - hold føttene tørre og rene. Tørre sokker hjelper mot fotsopp.

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

 

Finn ut hvordan velge dyrevennlige sko

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Lær å lage enkle vegetarretter

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Bilde: www.ciwf.org

Les mer om husdyrene

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Liveche kylling