Dyrevennlig Hverdag

Dyrevelferd hos sau og lam

Dyrevelferd hos sau og lam er ikke alltid så god som vi tror når vi ser sauer med lam på sommerbeite. Om vinteren lever sauenepå spaltegulv. Skader og ulykker på sommerbeite, jurbetennelse med koltbrann som følge og rovdyrangrep gir dårligere dyrevelferd. Grunnet er dårlig (manglende) tilsyn og intensiv fremavl av tunge, tykke og "dumme" dyr. Også i Norge.

sau-lam-dyrevelferden.jpg

Dyrevelferd hos sau og lam er ikke så god som vi tror når vi ser sauer med lam på sommerbeite. Skader og ulykker på sommerbeite, jurbetennelse med koldbrann som følge og rovdyrangrep gir dårligere dyrevelferd. Seks prosent norske lam og sauer omkommer på beite. Årsakene er dårlig (manglende) tilsyn og intensiv fremavl av tunge, tykke og "dumme" dyr. Om vinteren lever de på spaltegulv.

Disse problemmene hos sauer kunne i stor grad løses eller unngås med bedre tilsyn på beite (gjeting), skånsom avl og bedre røkterpraksis. Store flokker og få eller ingen gjetere gir redusert tilsyn, noe som reduserer velferd og øker dødstallene (et såkalt tap på beite utgjør ca seks til ti prosent per år). Ønske om billig mat er en av årsakene.

De viktigste velferdsproblemer hos sau utenlands er mulesing (pass på hvem du kjøper ullklær fra) og kastrering, samt lange transporter over flere land og kontinenter.

Skader og sykdommer på beite 

Ca. seks til ti prosent av lam og sau dør hvert år på beite i Norge. Rovdyrangrep utgjør ca. en tredel av dødsårsakene. Skader og ulykker (f.eks. sette seg fast i fjellet), parasittangrep, jurbetennelse og andre skader og infeksjoner som dyrene ikke får behandling for er årsaker til døden av sauer og lam på beite. Moderne sauer er avlet frem for å gi spesielt mye kjøtt og ull, derfor er de tyngre, mer klønete og har dårligere evne til å beskytte seg enn sauer av gammel rase, spelsau eller villsau.

Trangt om plassen, lite mosjon i fjøset

Både sauer og geiter står vanligvis innendørs i binger i vinterhalvåret. Liten plass gir dårlig mulighet for naturlig atferd. Sykdommer som har sammenheng med driftsformen er vanlig.

Transport

sauetransport.jpg

Levende sauer og lam blir ofte transporter over lange avstander, både i Norge, og spesielt i utlandet, over flere land og kontinenter. Et par hundre sauer dør under transport og oppstalling hvert år i Norge.

Hvert år blir rundt 1,5 millioner sauer og lam (så unge som fire uker gamle), sendt til Italia for slakting fra Ungarn, Romania, Polen og Spania. EU-lovgivning blir ofte ignorert, slik dyrene ikke får hvile, spise eller drikke under transporter. Sau er regelmessig transporteres i overfylte lastebiler med mangelfull takhøyde. Når det er varmt, kan stor konsentrering av sauer på et lite plass føre til dårlig ventilasjon, og sauer får ikke tilgang til vannanlegg. Husk dette når du velger varme vinterplagg.

Australia eksporterer flere milloner sauer hvert år. Bilde: www.ciwf.org

Kastrering og haleklipping

I Norge kastrerer man vær som er født tidlig på våren, med bedøvelse. I flere land bruker man dessverre ikke bedøvelse. Haleklipping utføres ikke i Norge, men er vanlig i flere land. Kastrering foretas ofte uten bedøvelse. Eneste inngrep man gjør i Norge er øremerking. Ullplagg som selges i Norge kommer ofte fra utlandet.

The Farm Animal Welfare Council (FAWC) hevder at kastrering og haleklipping av lam "ikke bør foretas uten sterk begrunnelse".

lam_castrator.jpg

Utstyr til kastrering av lam, bedøvelse brukes sjelden. Bilde: www.ciwf.org

Haleklipping er vanlig. Dette er for å forebygge flueinfeksjoner. Alikevel, viser praksis at haleklipping ikke er nødvendig for å ivareta helse og velferd hos lam. Haleklipping foretaes med en kvin, varmt jern eller en ring.

Mulesing av merinosauer, dem som "lager" ull

Mulesing er kirurgisk fjerning av deler av huden fra rundt halen, vanligvis uten bedøvelse. Mulesing utføres på rundt 80% av merinoull-produserende sauer i Australia for å redusere forekomsten av lesjoner og infeksjoner forårsaket av en type fluer. Bedøvelse og betennelsesdempende midler kan i betydelig grad redusere smerte. Samtidig kan hyppigere inspeksjoner av flokker, bruk av kjemikalier og riktig avl redusere eller til å med gjøre bruken av mulesing unødvendig.

Mulesing blir allerede faset ut i New Zealand og vil begynne avvikles i Australia fra 2010.

Søyer og nyfødte lam

Ivaretagelse av helse og velferd under lamming er mangelfull på mange sauegårder. I perioden under og etter lamming lider mange søyer av jurbetennelse, egglederbetennelse, feber, spenneskader, fødselsvansker. Noen søyer dør i løpet av vinteren og våren på grunn av ufullverdig, ensidig fôr.

Ca fire prosent lam i Norge er dødfødt, ca. tre prosent til dør før de slippes ut på beite. Tallene er alikevel "lave" i forhold til noen andre europeiske land.

Les mer i en rapport fra Animalia

Geit

Geiter brukes til produksjon av geitost. Driftsformen har ført til at killingene som ikke trengs til å lage melk, blir avlivet rett etter fødselen.

Norske geitefjøs har høy dyretetthet, med 0,5-0,8 kvm per geit. Luftveisproblemer er utbredt pga. mangelfull ventilasjon. Den høye dyretettheten fører til slåssing og aggresjon. Avhorning, som er et smertefullt inngrep, gjennomføres systematisk for å forebygge stangeskader. Det er også dårlige muligheter for å tilfredsstille utforskingsbehov i det stimulifattige miljøet i fjøset.

Geitas fordøyelsessystem er tilpasset fiberrik mat, og mye kraftfôr i melkeperioden er en belastning for geitenes fordøyelsessystem, som er beregnet på fiberrik mat. Geiter får diare og andre tarmproblemer, noe reduserer trivsel.

Disse problemene kan bli redusert ved å bruke oppdrett med strengere krav til dyrevelferd

okologisk-pinnekjott.jpg

Bilde: Økologisk pinnekjøtt. Bare litt dyrere, men smaker fantastisk!

Bedre ull, kjøtt eller vegetar?

Allerede lyst til å hjelpe sauer?  Les hvordan du blir en mer dyrevennlig forbruker og velger lammekjøtt produsert med strengere krav til dyrevelferd. Økologisk og spelsau er stikkordene

Har alltid hatt lyst til å spise mer vegetar mat, men blir ikke mett av grønnsaker? Her finner du ut hvilke produkter du bør bruke og hvordan lage vegetarretter

Ullsokker, ullgenser o.l. kommer også fra sauer. Opprinnelsen kan variere. Noen sauer utsettes for mulesing. Ull fra slike sauer bør vi unngå, ved å velge produsenter som ikke bruker denne type ull. Les mer om dyrevennlige klær her

Les om ull som skal være fri for mulesing og hvor kjøpe etisk norsk ull og lammekjøtt her

Du kan også velge bort ull og prøve moderne lettpustende materialer - fleece og akryl. Bortsett fra å være dyrevennlig, har sokker fra fleece og akryl flere fordeler for deg. Les mer her om fleece og akryl

Her finner du mange sunne og spennende vegetaroppskrifter fra hele verden!

Mulesing er kirurgisk fjerning av deler av huden fra rundt halen til en sau, vanligvis uten bedøvelse. Mulesing utføres på rundt 80% av merinoull-produserende sauer i Australia for å redusere forekomsten av flystrike - lesjoner og infeksjoner forårsaket av blowflies. Anaesthetics og anti-inflammatories vil i betydelig grad redusere smerte mens nærmere inspeksjoner av flokker, kan bruk av kjemikalier og avl redusere bruken av mulesing helt. Mulesing blir allerede faset ut i New Zealand og vil begynne å bli faset ut i Australia fra 2010.
Søyer og lambing

Helse og velferd vedtatt på mange sauer gårder i lambing perioden er alvorlig mangelfull. I Storbritannia, opptil 4% av søyer dø lambing. Mange søyer også dø i løpet av vinteren og våren på grunn av dårlig kroppens reserver til å tåle vinteren og dårlig beite. Mange lam er avbrutt eller dødfødt eller dø gjennom sykdom, eksponering og sult. I Storbritannia, gjør så mange som 15% av lam overlevde ikke.

Veganske oppskrifter

Hva betyr vegansk? Vegansk betyr uten animalske ingredienser. Dvs. ikke bare uten kjøtt eller fisk, men samtidig uten egg, melk, reker, krill osv. Veganske retter er sunt, rimelig og lettvint. Vegansk er grønt, dvs. bra for jordkloden, miljøet, dyrene og våre medmennesker i andre land.

Oppskrifter på kaker desserter uten egg eller smør

Her finner du dessert- og kakeoppskrifter uten egg, melk eller smør, og uten kolesterol, samt oppskrifter på vafler, muffins og desserter. Egg kan erstattes med No Egg, smør, melk og rømme kan erstattes med veganske alternativer laget av soya, ris og havre.

Vegetarmiddag oppskrifter med mye protein

Vegetarmiddag, oppskrifter, med mye protein, vegetar oppskrifter, supper, gryter, middagssalater, bønner, linser, kikerter, tofu, fullkorn, vegetarmiddag, mellommåltid, tilbehør

Vegetarmat raskt og enkelt og vegetaroppskrifter

Vegetaroppskrifter og vegetarmat raskt og enkelt! Kom raskt i gang med vegetarmat og vegetarmiddager. Du trenger ikke kjøtt for å dekke proteinbehovet! "En voksen person trenger en daglig tilførsel på omtrent 0,8 g protein per kg kroppsvekt" - sier Helsedirektoratet. Kjappe, enkle vegetar oppskrifter, supper, gryter, middagssalater, bønner, linser, kikerter, tofu, fullkorn, vegetarmiddag, mellommåltid, tilbehør

Vegetar og proteinrikt

Vegetar mat er sunn og proteinrik. Vil du slanke deg, opprettholde vekten, bygge opp muskler eller bare leve sunnere, er vegetarretter noe for deg. Du trenger ikke kjøtt for å dekke proteinbehovet

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Har du lest Stortingsmeldingen?

sau-lam-dyrevelferd.jpg

Slik lever sauer i Norge. Opp til 8 % av lam og sau dør på beite

Fleece er mykere

sokker-fleece-ikke-ull.jpg

Sokker av fleece er mykere, lettere og mer delikate enn ull

Vegetabilsk kjøttdeig

hlsans_kk_vegetar_farse-.jpg

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Bak sunnere og lettere

Kolesterolfri eggerstatter No Egg - i matvarebutikker

Over 100 selskaper som ikke tester på dyr - dyrevennlig sminke - liste

Til tross for at testing av ferdige produkter er forbudt, er testing av ingredienser fortsatt tillatt, noe flere selskaper benytter seg av. Kjøp aldri produkter av disse merkene: Bl.a L'oreal, Ajax, Always, Biotherm, Colgate, Dove, Ica, Max Factor, Natusan, Redken, Tampax, Sunsilk o.a.