Dyrevennlig Hverdag

Okser til biff og kjøtt

Oksekjøtt kommer både fra tidligere melkekyr og fra okser av kjøttraser. Dyrevelferd varierer, men dyrevelferd til begge har sine problemer og utfordringer

okser-biff-kjottdeig-indrefilet.jpg

Bilde: En heldig kufamilje av kurasen Hereford (en kjøttrase), der både mor, far og kalven er fortsatt sammen. Dette er dessverre et unntakk i Norge. NRF-kuene blir fratatt kalvene rett etter fødselen (som regel)

Okser og kalver til biff - har de det bedre?

Ja, rene kjøttraser har det bedre. Vi må huske at melkekyr brukes også til kjøtt (kjøttdeig og annet kjøtt). Det finnes noen raser som kun brukes til kjøtt, såkalte ammekyr.

Dette sier Aperitiff:

"Kriterier for valg av biffkjøtt
Okse, melkeku eller kjøttfe - det skilles ikke på okse- eller kukjøtt som handelsvare pr. i dag. Årsaken til dette er at biffkjøtt fra ku som oftest er like bra, om ikke bedre enn biffkjøtt fra okse.

Mange kokker har oppdaget at biffkjøtt fra melkeku med god fettmarmorering inn i kjøttet, gir både saftigere, mer smakfullt og mørere kjøtt."

I Norge bruker man kjøttferasene Limousine og Charolaise (opprinnelig franske). Der går kalvene sammen med moren det første året, men året etter er de inne i store binger.

kalvekjott-kalv-beite.jpg

Bilde: En kalv av Hereford rasen

kalv-hereford-kjott-dyrevelferd.JPG
Bilde: En kalv av Hereford rasen, illustrasjonsfoto (er han ikke søt?)

Her er hva en oppdretter skriver:

"Første sommeren går oksekalvene sammen med mødrene sine på beite hele sommeren, etter at de er blitt ca et halvt år gamle blir de fravendt melk og tilvendt kraftfôr sammen med grasensilage, i tillegg til dette får de saltstein og mineraler som er det eneste innkjøpte fôrmiddel.

Den andre sommeren er ikke oksene løse ute på beite, dette på grunn av sikkerheten. Men går i store binger under tak i uteomgivelser og spiser kraftfôr samt friskt gras som er høstet på jorder som ikke er gjødslet med kunstgjødsel eller sprøytet med plantevern.

Dette for at kvaliteten på kjøttet skal ha det beste utgangspunkt.

... De må bevege seg mye mer for at kjøttet er av god nok kvalitet."

Les mer om kalver, kyr og okser hos Dyrevernalliansen

okologisk-kjottdeig.JPG

Økologisk kjøtt betyr bedre dyrevelferd. Om vinteren blir kyrne luftet minst to ganger per uke. De spiser økologisk for, og andel grovfor er større

Bedre dyrevelferd - slik kan DU bidra

Vil du hjelpe kyrne til bedre dyrevelferd? Bruk din forbrukermakt og velg økologisk biff, karbonader, kjøttkaker og kjøttdeig. Les mer hvor du får kjøpt kjøtt produsert med strengere krav til dyrevelferd

Brovold slakteri satser på en skånsommere slakting, les mer her

Har du alltid hatt lyst til å spise mer vegetar mat, men blir ikke mett av grønnsaker? Her finner du ut hvilke produkter du bør bruke og hvordan lage vegetarretter

Har du prøvd havremelk, rismelk eller soyamelk? Det er sunt med variasjon. Ikke bare dyrevennlig, du reduserer mengde usunt fett og slipper rumling i magen!

Her finner du mange sunne og spennende vegetaroppskrifter fra hele verden!

Vil du lese en budeieblogg om kyr, kalver og dyrevelferd?

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Visste du at økologisk ...

2907_1.jpg

..også har med dyrevelferd å gjøre, ikke bare med sprøytemidler. Les mer om økologi

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Prøv noen enkle vegetarretter

vegetar_tapas_mini.jpg

Bra for deg, dyrene og planeten

Topp 100 - dyrevennlig sminke!

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Over 100 selskaper som ikke tester på dyr - dyrevennlig sminke - liste

Nå kan du bare glemme dyreplagere - kosmetikkselskaper som tester på de søte små