Dyrevennlig Hverdag

Melkekyr og dyrevelferd

Dyrevelferd og husdyrhold hos melkekyr (nrf - norsk kurase) i Norge har utfordringer. Dyrevelferd er utmerket om sommeren, men kun 25 % av melkekuer lever i løsdriftsfjøs i vinterhalvåret. Når vi kjøper melk, ost, og smør, bør vi tenke på husdyrhold og dyrevelferd. Dyrevelferd i økologisk husdyrhold er bedre, økologisk melk er sunnere

ku-melk-ost-sommerbeite-okoligisk.jpg
En ku av NRF-rase, norsk melkerase, har en god dyrevelferd om sommeren, spesielt hos denne flinke bonden!

Melkekyr - fakta

Melkeproduksjon har vært den viktigste delen av jordbruket i flere tusen år. Melkekyr er i dag avlet spesielt for å produsere store mengder melk. Så store ytelseskrav er ikke gunstig mtp. helse eller dyrevelferd.

I Norge melker vanligvis ei ku fra 4000 -10000 liter i året. Gjennomsnittskua i Norge melker ca 6000 liter, dvs. nesten 20 liter melk per dag. Hvis de hadde produsert akkurat nok til å mate kalvene, som i naturen, ville dette være ca 4 liter om dagen.

Melkes under drektigheten

Melkekyr må føde en kalv i året for å fortsette å produsere melk. De blir derfor kunstig inseminert innen tre måneder etter fødselen. De melkes under hele drektighetsperioden.

Disse melkekuene er bare produktive (med påkrevd effektivitet) i gjennomsnittlig tre år, deretter blir de slaktet og kjøttet brukes vanligvis til biff, kjøttdeig o.l. I naturen kan kuer bli over ti år gamle.

Kuer og dyrevelferd i Norge

Båsfjøs og løsdriftsfjøs

I Norge har de fleste kubønder mindre enn 38 kuer. En del melkekuer lever i løsdriftsfjøs, slik de kan mosjonere hele dagen. 

Mange av norske melkekuer lever fortsatt i båsfjøs i ca. åtte måneder per år. Kubås er omtrent 120 cm bred, derfor kan ikke kuene utføre normale kroppsbevegelser som f.eks snu på seg. Båsene er smalere en lengden på en voksen ku. Båsfjøs er vedtatt forbudt i Norge, og forbudet trer (forhåpentligvis) i kraft fra 2036.

Om sommeren slippes båskyr på sommerbeite, der de kan gå fritt. Eneste ulempe med sommerbeite er at det er noe vanskelig å foreta regelmessig tilsyn. Ulykker bland melkekuene i Norge er sjeldne, i motsetning til lam og sau.

I Norge er det ikke krav at melkekyr som går i løsdrift skal ha tilgang til beite. De kan dermed tilbringe hele sitt liv innendørs. Okser eldre enn seks måneder, blir som hovedregel holdt innendørs, på bås, hele året.

Mye kraftfôr

Melkekuene spiser både gress og høy (grovfôr) og en god del kraftfôr (høytkonsentrert energi- og proteinfôr som bl.a. inneholder soya av tvilsom opprinnelse, bl.a. fra plantasjer som bygges på jorder der man har avviklet regnskogen).

Kraftfôr inneholder lite fiber og er ikke naturlig for en ku som er drøvtygger. Andel grovfôr er omtrent 30% hos konvensjonelle kuer, mens i økologisk produksjon skal det være minst 60 % grovf'ôr.

  • Les mer om kuer, dyrehold, dyrevelferd og utfordringer i Norge på Dyrevernalliansen sine nettsider

kefir-okologisk.jpgDyrevelferd - utfordringer globalt

Det er rundt 240 millioner kyr som produserer melk over hele verden. Europa er den største melkeprodusent, og har rundt 25 millioner melkekyr. Til sammenligning med 10 millioner i Nord-Amerika og 6 millioner i Australia og New Zealand. Melkeproduksjon er også økende i Sør-øst Asia, inkludert land som ikke tradisjonelt er kjent for sin melkeproduksjon, som Kina.

Større mengder melk - dårligere dyrevelferd

I løpet av de siste femti årene har melkeproduksjon blitt mer intensiv. Mengden melk som produseres av hver enkelte ku har økt. Rundt 22 liter per dag er typisk i Storbritannia. Dette er en økning på 30% fra ti år siden. Effektiv mengde i USA er enda høyere på opp til 30 liter per dag. Hvis de hadde produsert akkurat nok til å mate kalvene, som i naturen, ville dette være ca 4 liter om dagen.

Beite og fjøs

I flere land blir også en del kuer holdt inne i hele året, noe som er kjent som "null beite", og brukes i økende grad i Nord-Amerika og deler av Storbritannia. Der de ikke har tilgang til beite, er kyr ofte plassert i fjøs.

I verden ellers holdes kommersielle melkekyr i flokker som kan variere i størrelse fra færre enn fem kyr til flere tusen i store kommersielle landbruk.

melk-melkeku-ost-cottage-cheese-jur.jpg

Her kommer melken fra! Melk, ost, cottage cheese, smør og rømme. Velg økologisk hvis du bryr deg om dyrene og ene helse

Stor ytelse reduserer dyrevelferd

Intensiv melkeproduksjon resulterer i et økende antall velferdsproblemer for melkekyr  Jurbetennelse, halthet, ketose og diare er noen av utfordringer når det gjelder dyrevelferd hos kyr.

Bedre kjøtt, melk eller vegetar?

 

Her finner du mange sunne og spennende vegetaroppskrifter fra hele verden!

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjellige blodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsedirektoratet

Bedre dyrevelferd

Dyrevelferd hos gris - les mer her, besøk Dyrevernalliansens nettside om bedre dyrevelferd

Dyrevelferd hos kylling - les mer her, besøk Dyrevernalliansens nettside om bedre dyrevelferd

Dyrevelferd hos kyr og okser - les mer her, besøk Dyrevernalliansens nettside om bedre dyrevelferd

Dyrevelferd hos sau og lam - les mer her, besøk Dyrevernalliansens nettside om bedre dyrevelferd

Dyrevelferd hos verpehøner - les mer her, besøk Dyrevernalliansens nettside om bedre dyrevelferd

Dyrevelferd hos kalkuner - les mer her, besøk Dyrevernalliansens nettside om bedre dyrevelferd

 

Helsedirektoratets kostholdsveileder for vegetarianere

vegetar_tapas_mini.jpg

Prøv noen enkle vegetar retter! Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt og lavere blodtrykk, sier Helsetedirektoratet   

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig   handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Bilde: www.ciwf.org

Vegetar er proteinrikt!

styrketrening-kvinner-.jpg

Vegetabilsk kjøttdeig, tofu, kikerter og bønner er svært proteinrike og passer derfor perfekt når du vil bygge opp muskler

Dyrevennlig sminke

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Flere hundre selskaper har sluttet å teste på dyr  Velg disse - de er lett tilgjengelige, og glem dyreplagere!