Dyrevennlig Hverdag

Kuer, okser og dyrevelferd

Dyrevelferd hos kuer og okser, melkekyr og ammekyr er stort sett bedre enn dyrevelferd hos andre husdyr i Norge. Når vi kjøper melk, ost, biff, kjøttkaker og pølser, tenker vi på selve "produsentene" - melkekyr, kalver og okser som gir oss disse produktene? Charolais, Limosine, Aberdeen Angus - er norske kjøttraser, mens NRF er både melke- og kjøttrase.

kalv-sommer-gress.JPG
NRF er en norsk kurase som brukes til å både produsere melk og kjøtt, og har en mye bedre dyrevelferd enn andre husdyr i Norge
 

Hva med dyrevelferden i norsk kunæring? Kuer og okser, melkekyr og ammekyr - hvordan lever de? Når vi kjøper melk, ost, biff, kjøttkaker og pølser tenker vi på selve "produsenten" - melkekyr, kalver og okser som gir oss disse produktene?

Fakta om okser og kuer

Storfe ble temmet allerede i den yngre steinalderen og har siden blitt holdt som husdyr, for å produsere kjøtt, melk og skinn.

Historisk var det mindre skille mellom melkeku og kjøttfe, med de samme rasene som brukes for både melk og kjøltt. Gjennom generasjoner med fremavl er melkeproduserende raser som f.eks. NRF avlet spesielt frem for å produsere svært store, unaturlig store mengder melk.

Ulik dyrevelferd fra gård til gård

kalv-til-kjott-.jpgKjøttfe

Kalvene av melkekyr og kjøttfe kan ha svært forskjellige liv. Kalvene av kjøttraser (Charolaise, Limosine, Hereford, Aberdeen Angus) går mye ute i løsdrift, sammen med mor, og slaktes generelt når de er ett til to år gamle.

Melkekyr

NRF, norsk rødt fe, er den vanligste kurasen i Norge og brukes til både melk og kjøtt.

I flere land anses imidlertid oksekalver av melkeraser overflødig og blir ofte skutt ved fødselen. I Norge har praktiserer man ikke det. Oksekalver blir slaktet som seks måneder gamle. Noen va dem står på bås hele livet, akkurat som avlsokser.

Okser som er eldre enn seks måneder blir i praksis aldri sluppet ut, de står på bås livet ut. Økologisk regelverk har en annen praksis.

Færre båsfjøs, flere løsdriftsfjøs

NRF-kuer lever ganske naturlig om sommeren, ukene når de er på beite. Men resten av året står fortsatt mange av norske melkekyr på bås. Det er i 2004 forbudt å bygge nye båsfjøs i Norge, nettopp ut i fra dyrevelferdsperspektivet. Det er stadig flere løsdriftsfjøs i Norge, med god dyrevelferd.

Dyrevelferd, husdyrhold og utfordringer

Det er dessverre en god del utfordringer når det gjelder dyrevelferd for melkekyr, samt  okser og kalver. Nrf, Charolais, Limosine, Aberdeen Angus er kuraser som brukes i Norge. NRF, norsk rødt fe, er melkerase, Charolais, Limosine, Aberdeen Angus er kjøttraser.

Bedre kjøtt, melk eller vegetar?

okologisk-kefir-frokostblanding.JPG

Økologisk kefir - sunt, godt og bra for fordøyelsen. Sunnere enn yoghurt til frokost! Økologisk dyrehold gir bedre dyrevelferd, bl.a. hos melkekyr
 

Les også:

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

 

Finn ut hvordan velge dyrevennlige sko

Helsedirektoratets kostholdsveileder for vegetarianere

gresk_salat-sunt-.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsedirektoratet

Les mer om husdyrene

Link til Stortingsmelding om dyrehold - slik lever kyr i Norge