Dyrevennlig Hverdag

Økologisk og dyrevelferd

Økologisk vs. konvensjonelt dyrehold - er det noen forskjeller? Det er strengere krav til dyrevelferd i økologisk dyrehold. Dyrene har bedre plass, tilgang til utearealer, grovere og mer naturlig fôr. Muligheter til å utøve naturlig atferd er bedre.

sauene-spel.jpg

Er dyrevelferden bedre i økologisk husdyrhold enn i konvensjonelt? I økologisk landbruk er det strengere krav til dyrevelferd. Dyrene skal ha gode muligheter til å utøve sin naturlige atferd og tilfredstille artsspesifikke behov.

Noen forbrukere ønsker så billig mat som mulig. Flere produsenter tilbyr oss denne billige maten. Men dte er husdyrene som betaler den fulle, reelle prisen. Høye produksjonskrav går ut over helse, dyrevelferd og livskvalitet.

2907_1.jpgDe økologiske kravene

Økologisk landbruk har strengere krav til dyrevelferd enn konvensjonelt (les Debios veileder B, side 22). Det er likevel ikke alltid slik at dyrene får tilfredstilt alle sine naturlige behov. Men et sted må man begynne.

Enhver forbedring teller

For husdyrene spiller alikevel enhver forbedring i vilkårene en stor rolle. Mange økologiske kuer fortsetter å stå på bås. Økologiske høner burde få enda bedre plass. Høner, kyllinger, kuer og griser fortjener enda bedre vilkår. Men det at dyrene får mulighet til å se sola og få mosjon ute i frisk luft er allerede en stor fordel. Alternativet, konvensjonelt husdyrhold uten slike muligheter i det hele tatt er mye verre. Uanmeldt besøk av kontrollorganet Debio er en stor fordel.

Å velge produkter fra økologisk husdyrhold gir et viktig signal til bonden og politikerne: God dyrevelferd lønner seg økonomisk.

nrf-melkerase-norsk-ku.jpg

Prøv vegetarretter

vegetar_mat_150.jpgSynes du kravene i økologisk husdyrhold ikke er høye nok? Lær hvordan du lager sunne og spennende vegetarretter! Vegetar kost er ikke bare grønnsaker.

Mettende og proteinrike bønner, linser og kikerter, samt vegetarisk kjøttdeig, kan du lage ordentlige og næringsrike middager av.

Slank med vegetarkosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Helsedirektoratets kostholdsveileder for vegetarianere

gresk_salat-sunt-.jpg

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjellige blodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

holte-grd-egg-kylling-and-gaas-logo.jpg

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling