Dyrevennlig Hverdag

Dyrevelferd hos høner og kyllinger

Dyrevelferd hos høner og kyllinger har en del problemer. Altfor store flokker, trengsel, benskjørhet, benbrudd, leddproblemer, betennelser reduserer dyrevelferden. Dyrevelferdsloven følges ikke

husdyrvelferd-dyrevelferd-honer.jpg

Ei høne er et levende vesen, det er hun som "produserer" egg. Mesteparten av norske verpehøner lever elendige liv. Hanekyllinger av verperasen blir kvernet levende eller gasset ihjel, ihht. Forskrift om avliving av dyr.

Høner er nysgjerrige, sosiale og aktive dyr. Kyllinger og høner som lever i naturen holder seg i flokker, deler mat og rede med hverandre. De har behov for å løpe, sandbade, grave i bakken, utforske omgivelser og omgås med slekten og artsfrender. Forskning viser at høner er gode, omtenksomme mødre. De aller fleste høner i verden får aldri oppleve morslykke. Kun få av dem få oppleve en akseptabel dyrevelferd.

Hva kan du gjøre som forbruker?

Hvor kommer høner fra?

Man antar at høner stammer fra de ville røde jungelfuglene i sør-øst Asia.
     
Det finnes flere høner og kyllinger i verden enn noen annen fugl. Faktisk er mer enn 50 milliarder kyllinger alet opp årlig som kilde til mat, både kjøtt og egg. Kyllinger som oppdrettes for kjøtt kalles slaktekyllinger, eller broilere, mens de som skal legge egg kalles verpehøner

Slik lever høner i naturen

Høner er sosiale og nysgjerrige fugler og lever sammen i flokk på ca. 15 individer med et tydelig hierarki, eller "hakkeorden." Naturlig ville høner og kyllinger tilbringe dagen ved å lete etter mat, hakke i bakken på jakt etter insekter og frø.

kylling_kologisk.jpgEi høne i sine naturlige omgivelser. Bilde: www.ciwf.org

Når en hane finner mat, kan han tilkalle hønene for å spise ved å "synge" høyt og ved å plukke opp og slippe maten. Slik atferd kan også sees hos høner som kaller ungene sine.

Kyllinger har tendens til å bevege seg mye, de liker å gjemme eg i trær, busker og annen vegetasjon som sikkerhet mot rovdyr.

På noen bondegårder og småbruk er livet ganske lik det naturlige. Dessverre opplever det absolutte flertallet av 50 milliarder kyllinger som blir alet opp hvert år et helt annet liv - i store, intensive, industrialiserte oppdrettssystemer.

Dyrevelferd i norsk fjørfehold

Lov om dyrevelferd (dyrevelferdsloven, erstattet dyrevernloven i 2009), § 23 krever:

Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.

Men Forskrift om hold av fjørfe lever ikke opp til lovens krav. Dyrevelferd hos høner og kyllinger er ikke slik dyrevelferdsloven krever. Det er svært dårlige muligheter til å utøve naturlig atferd. Trengsel og stimuligfattig miljø er hovedproblemene. Økonomiske hensyn med store krav til ytelse bidrar ikke til god dyrevelferd. Det finnes flere dyrevelferdsproblemer hos verpehøns og slaktekyllinger i Norge:

  • Altfor store flokker, opp til flere tusener fugler sammen, er ikke naturlig for høner eller kyllinger. De blir stressede, frustrerte, redde og kranglete.
  • Rask vekst og høye produksjonskrav fører til dårlig helse: Beinbrudd, benskjørhet,  halthet, leddproblemer, hjertesvikt, leversvikt, væskeopphopning i bukhulen, betennelser o.a. er dessverre en realitet.

Dette er den reelle prisen til billig kjøtt og egg.

verpehons.JPG

Det er ikke alt egg- og fjærkrebransjen vil at du skal få vite. Ikke alt står på eggkartongen! Fordi hvis du hadde visst, hadde du ikke kjøpt. Her, på www.dyrevennlig.org, finner du ut hva som skjuler seg bak fine bilder på innpakningene

Les mer om dyrevelferd

Ulike metoder og fugleraser benyttes for å produsere kjøtt og egg. Det er dessverre store utfordringer i dyrevelferden begge steder. Det er ikke alt produsentene vil at du skal få vite. Les mer om

Etterspørsel skaper tilbud (du har forbrukermakt)

Det er på tide at vi stiller krav til produsentene. Velg varer produsert med strengere krav til dyrevelferd. Litt dyrere, men det er flere fordeler med slike produkter enn dyrevelferd. Egg og kjøtt fra dyr som spiser bedre fôr og går fritt smaker bedre og inneholder flere sunne stoffer.

okologiske-egg.jpg

Bønder som produserer Toten egg er er blant Norges flinkeste. Resultater er god smak og god dyrevelferd. Kilde: Nationen, 11.august 2011 og 25. august 2011
 
eventyrsmak-okologiske-egg.JPG
Hanne Veikåker og hennes glade økologiske høner kan du besøke selv. Ta riksvei 7 til litt nord for Noresund. Både dyrevelferden og smaken er utmerket!

Bedre egg, kylling eller vegetar?

Er du allerede motivert til å velge bort billig kylling og buregg?

bake-uten-egg.jpg

bake-uten-egg-kaker.jpg

Hvordan bake uten egg?

No Egg eggerstatter, linfrø, banan er alternativene.

Vegetaroppskrifter og vegetarprodukter

Har alltid hatt lyst til å spise mer vegetarmat, men blir ikke mett av grønnsaker?

 

Havregrøt uten melk

Ingen melk - ingen rumling i magen, intett mettet fett, litt slankere. Havregrøt er sunt og godt. Hvis man erstatter melken i havregrøten med f.rks. soyamelk elelr havremelk, blir havregrøten enda sunnere. Uten kolesterol, bærekraftig, grønt og dyrevennlig!

Meksikansk ris oppskrift med paprika

Enkel oppskrift på meksikansk ris med paprika. Oppskriften kan avanseres opp til flere meksikanske gryter. Denne meksikanske retten er helt vegansk. Du kan bruke fløte, krem-fresh, rømme, fetaost e.l. Meksikansk ris kan serveres med kikerter, linser, salatbønner, ev. med cottage cheese.

Fylt paprika vegansk oppskrift

Fylt paprika er en populær rett i flere land, og brukes i gresk, bulgarsk, moldovisk, polsk, kroatisk kjøkken. Du kan lett gjøre oppskriften vegetarisk, til og med vegansk. Bruk vegetabilsk kjøttdeig fra Hälsans Kök, tofu eller moste salatbønner. Bruker du salatbønner, bør du mose dem, tilsette litt sitronjus og ekstra fett.

Stuffet kål, eller kålruller på østeuropeisk

Kålruller assosieres hos de fleste nordmenn med asiatisk mat. Men kålruller er en populær rett i flere land i Øst og Sør Europa. Stuffede kålblader er mye sunnere. Østeuropeiske kålruller kokes eller dampes, i motsetning til asiatiske kålruller, som stekes eller friteres. Her er en vegansk oppskrift

VegVett

Veg Vett VegVett er et kvalitetsstempel som kan gis til bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme. VegVett består av helt konkrete råd til de som vil gjøre bloggen sin best mulig. * VegVett er et tillegg til, og ikke en erstatning for nettvett og Vær varsom-plakaten. * VegVett er nyttig for alle bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme. * VegVett legger ikke redaksjonelle føringer men er et fundament for seriøs blogging. En VegVett-blogg kjennetegnes ved at den: Er brukervennlig. Den markerer tydelig om en rett er egnet for veganere, eller kun for vegetarianere som spiser egg/melk, slik at flest mulige lesere får utbytte av bloggen.

Har du lest Stortingsmeldingen?

kyllinger-dyrevelferd-.jpg

Slik lever høner og kyllinger i Norge

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Visste du at økologisk ...

2907_1.jpg

..også har med dyrevelferd å gjøre, ikke bare med sprøytemidler. Les mer om økologi

Prøv noen enkle vegetarretter

vegetar_tapas_mini.jpg

Bra for deg, dyrene og planeten

Bak sunnere og lettere

BAKE_UTEN_EGG.jpg

Kolesterolfri eggerstatter No Egg - i matvarebutikker

Topp 100 - dyrevennlig sminke!

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Over 100 selskaper som ikke tester på dyr - dyrevennlig sminke - liste

Til tross for at testing av ferdige produkter er forbudt, er testing av ingredienser fortsatt tillatt, noe flere selskaper benytter seg av. Kjøp aldri produkter av disse merkene: Bl.a L'oreal, Ajax, Always, Biotherm, Colgate, Dove, Ica, Max Factor, Natusan, Redken, Tampax, Sunsilk o.a.

Egg er ikke så sunt