Dyrevennlig Hverdag

Hjelp dyrene - spre informasjon

Dyrevern og dyrebeskyttelse - hva kan du gjøre for dyrene? Du kan bli en dyrevennlig forbruker, gi penger eller hjelpe på et lokalt omplasseringssenter for hunder og katter. Du kan også bidra med å dele informasjon, slik at andre endrer sine holdninger! Her er tips til hvordan skriv kronikk, debattinnlegg, hvordan lykkes med bloggen og spjobbe med ulike medier ellers.

sko_p_nett_hunden.jpg
Bilde: www.istockphoto.com
 

Dyrevern og dyrebeskyttelse, hva er det? Hva kan du gjøre for dyrene? Du kan bli en dyrevennlig forbruker, gjøre donasjon, bli med på stand eller tog og hjelpe på omplasseringssenter for hunder og katter. Du kan også spre informasjon, slik at andre endrer sine holdninger: Blogge, kommentere på nettaviser, på facebook og andre sosiale medier, skrive leserbrev, debattinnlegg og kronikk. Her er flere tips til hvordan lykkes med bloggen, hvordan skrive kronikk og leserinnlegg o.l.

Du kan kontakte NOAH - for dyrs rettigheter og få info om hvordan organisere stand, event, dele ut brosjyrer o.l.

Glad i dyr, men vet ikke hvordan begynne? Hva er hovedårsak til dyrenes lidelse i Norge og på verdensbasis? Nei, det er ikke slemme gutter som plager tilfeldige dyr på gata. Det er ... våre spisevaner og forbruksvaner og moderne husdyrhold. Det er mange som tror at dyr i Norge har det bra. Hvis folk hadde visst og reflektert over realitetene, hadde i hvert fall halvparten av dem aldri kjøpt...

Du behøver ikke granske skrekkbilder eller fordype deg i grusomme fakta. Spre informasjon - for å endre holdninger! Skriv leserinnlegg til lokalavis, skriv en blogg, del lenker på facebook, twitre, ta fine bilder av vegetarmat og legg dem ut på nett o.l.

Her er tips og lenker!

Se en halvtimes foredrag av en verdens kjent dyrevernaktivist Nick Cooney, om hvordan drive effektivt dyrevern  http://m.youtube.com/watch?v=UUEGBDpmX0A&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DUUEGBDpmX0A

Sett av tid i kalenderen

Er du glad i dyr, bør du ofre litt av din tid. Hvor mange timer per uke kan du bruke på dyrevernarbeid? Hva liker du å gjøre, og hva kunne du tenke deg å gjøre?

Å jobbe med medier

Du kan alltid skrive et leserbrev eller en kronikk om det du brenner for til en avis, f.eks. din lokalavis. Det er viktig å ha noe å "henge" dine tanker på. Før jul kan du skrive om dyrevelferd hos griser og kalkuner. Før påske kan du skrive om kyllinger og verpehøner.

Du kan og følge med i media og skrive debattinnlegg som et svar på noen aktuelle saker.

Kontakt journalister

Har du vært med på stand eller gått i tog? Ring til din lokalavis og spør om det kan være aktuelt å skrive om deg, ditt engasjement og din sak. Husk å ta blider når du er på ulike arrangementer!

Her er tips til hvordan jobbe med journalister. Tips fra Aftenpostens journalister http://mobil.aftenposten.no/bakforsiden/Per-Anders-Syv-gratis-tips-til-hvordan-du-kan-pavirke-journalister-7356316.html#.UnE2NHPsTqB

Skriv et kort leserinnlegg til en avis

Skriv leserinnlegg til din lokalavis eller til flere lokalaviser. Jo kortere innlegget er, jo større sjanse for at det kommer på trykk. 1100 - 1800 tegn er passe.

  • Tips til hvordan skrive en god kronikk her

Mailadresser og telefoner til aviser

Her er oversikt over alle norske aviser, sortert alfabetisk.

Hvordan vet du at innlegget er publisert? www.buyandread.com er en gratis tjeneste (en av dem). Skriv ditt etternavn i søkefeltet, så får du svar.

Kort er godt

En enkel huskeregel: Jo kortere innlegg, jo større sjanse for at det kommer på trykk. Formulær deg enkelt, kort, tydelig og presist. 1000 - 1500 ord er bra. Ev. opp til 2000 ord. Du kan og skrive lengre innlegg, men da kan du sende en kortversjon samtidig.

Hva skal du skrive om?

Skriv om husdyr og pelsdyr. Se oversikten over hvordan husdyrene lever i norsk landbruk her Faktaark kan du finne på bl.a. Dyrevernalliansens nettsider. Du kan alltid kommentere avisinnlegg skrevet av andre, både direkte på nettet eller ved å sende inn sit eget, kort innlegg. Lik Dyrevernalliansen på facebook, så får du nyhetsoppdateringer og lenker til flere avisinnlegg, slik du raskt kan kommentere.

På www.animalia.no finner du en god del fagstoff om husdyr - en fagnettsted for veterinærene som jobber i kjøttbransjen. Se for øvrig her

Skriv på nettet - blogg eller nettside

Norges beste ressurssside om hvordan skrive for nettet og lage egne nettsider http://www.websuksess.no/category/markedsf%C3%B8ring/

http://www.google.com/insights/search/#  Finn nøkkelordene og ordkombinasjoner, for at  bloggen din blir synlig på web og funnet av andre. Kort sagt, tenk hvilke ord du kan bruke for at bloggen din kommer høyest mulig opp når man googler. Plasser disse ordene i navnet på innlegg, lenker, overskrifter og i selve teksten. Les mer her http://www.websuksess.no/seo/

Web er et pull-medium

Husk at web er et pull-medium, dvs. at hvis du ønsker å få flere likerklikk eller besøk på bloggen din, bør det du skriver være interessant og litt innbydende, slik folk får lyst til å lese mer og komme tilbake senere. I avisinnlegg (push-medium) og på tv, derimot, kan du komme med sterkere og mer ubehagelige fortellinger og fakta. www.tonjekvamme.blogg.no er et eksempel på dyrevernblogg som er kanskje et unntak fra denne regelen (kanskje fordi hun skriver spesielt engasjerende og har vært aktiv og flink til å markedsføre bloggen). Tonjes blogg er nummer sju på leserlisten!

Tips til hvordan skrive for nett

http://www.nettredaktor.no/Skrive_for_Web/?module=Articles;action=ArticleFolder.publicOpenFolder;ID=580  lær å skrive

Slik lykkes du med bloggen, fra Veganerliv  Og ikke minst om hvordan få tak i gratis bilder  og hvordan bruke dem riktig (lovlig) på nettet!

Bilder kan du trygt kjøpe på istockphoto.com , fra sju kroner per bilde.

Gode bøker om påvirkning

Bøker om PR, retorik og påvirkning:

Praktisk retorikk av Göran Hägg bestill her

Skriv så det selger av Christine Calvert bestill her

SEO: Søkemotoroptimalisering med google av Torbjørn Flensted bestil her

Slik gjør du suksess med PR av Ulf-Arvid Mejlænder bestil her

Påvirkning: Teori og praksis av Cialdini bestill her

Påvirkning innenfor dyrevern: Nick Cooneys "Change of the Heart"

  • Retorikk og decorum

Det er flere dyrevernforkjempere som bruker altfor sterk retorikk og bilder. Dermed krenker de decorum - et viktig retorisk prinsipp. Er du på nettet, husk: Web er et pull-medium. Dvs. det du skriver må være innbydende, behagelig, slik folk ikke trykker på tilbake-knappen. Altfor mange skrekkbilder er ikke for bloggere - hvis du vil at folk kommer tilbake. Men du kan lenke til f.eks. Peta, da må du advare om sterke scener.

Mennesker har en utrolig evne til å fortrenge ubehagelige fakta. Er budskapet altfor trist, sterkt, bittert o.l., klarer ikke bevisstheten å ta inn budskapet. Mer om dette får du lese i Praktisk retorikk av Göran Hägg. 

Fokuser på det positive isteden! Vegetarmat er sunt, godt og lettvint! Det er godt å ha god samvittighet! Det føles godt å leve i tråd med sine verdier.

Eventuelt må du skrive spennende og engasjerende, noe som kan være en utfordring. Det skader i hvert fall ikke å prøve!

  • Ikke gå inn i hete diskusjoner

Det kan være vanskelig å snakke om dyrevern, uten sterke følelser. Prøv å ikke gå inn i diskusjoner. Si "Hvis du hadde lært mer om emnet, hadde du helt sikkert endret mening. Jeg kan sende deg noen lenker. Stortingsmeldig om dyrehold er en politelig kilde, og er ganske beskrivende. Det er ikke sikkert du hadde klart å spise kylling eller egg fra burhøns hvis du hadde lest dokumentet."

  • Lær å lage vegetarmat 

Bli kjent med linser, munkebønner, vegetabilsk farse og tofu. Lær å lage noen enkle vegetarretter. Bak vegansk kake eller veganske muffins og la andre få smake.

  • Les og lær

Det er mye trist du kan finne på nettet. For å få mest mulig objektiv informasjon, les Stortingsmelding om dyrehold, p.6.2.1-9. Besøk Dyrevernalliansen sine nettsider om les dyr i landbruket. Og det er helt klart mye info om dyrevelferd på dyrevennlig.org!

  • Kom i gang

Sett av tid og lag en handlingsplan. Hvor mye tid har du til overs? Hvilke dager passer best? Sett av tid og dato på kalenderen din. Hva vil du begynne med - lese mer, skrive et innlegg, begynne å fotografere eller lære å lage vegetarretter?

  • Bedre konsentrasjon, kreativitet og humør med meditasjon

Meditasjon virker, det er vitenskapelig bevist. Besøk zen.no  på nettet og bestill noen CDer. Eller besøk butikken hvis du bor i nærheten av Oslo. Nadabrama eller (for utålmoge personer) Chakra breathing anbefales. Acem meditasjon eller zen meditasjon kan du og prøve (hvis du klarer å sitte i ro). Eller bare få deg en CD med beroligende meditasjonsmusikk. CD med instruksjoner er også en bra start.

Husk å trene, mosjonere, sove nok og legge deg tidlig. Dette hjelper på humøret og gjør deg til en bedre dyrevernforkjemper!

Lykke til :-)

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

Uten ekte skinn! Skinnet kan komme fra hund eller katt.

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Bedre dyrevelferd (egg, melk, kjøtt, fisk) eller vegetar? Våre butikker har alt - bare finn riktig hylle!

Kroppspleie - også for gutter

barberskum_dusjgele_kroppspleie.jpg

Tips til kroppspleie som ikke er testet på dyr

Vegetar er sunt og proteinrikt

gresk_salat-sunt-.jpg

Lær å lage enkle vegetarretter

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt, lavere blodtrykk og gunstigere forhold mellom de forskjelligeblodfettstoffene enn befolkningen forøvrig.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Hva vet vi om dyrevelferd i Norge?

dyrevelferd.jpg

Les mer om husdyrene

Bilde: www.ciwf.org
 

Link til Stortingsmelding om dyrehold

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

grstadgris.jpg

Grøstad gris - Norges beste

Homlagården - kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Røros tjukkmjølk (surmelk), smør, gom

Eventyrsmak - egg. spekemat o.a.

Stange kylling

Liveche kylling