Dyrevennlig Hverdag

Dyrevelferd

Dyrevelferd i Norge er ikke så bra som mange tror. Forskrifter om hold av husdyr ikke lever opp til intensjonene i den nye Lov om dyrevelferd. De aller fleste kyllinger, kalkuner, høner og griser lever i trengsel og stimulifattig miljø. Høye ytelseskrav fører til produksjonssykdommer. Stortingsmelding om dyrevelferd avslører mytene.

Dyrevelferd_sau_lam.jpg

 Dyrevelferd i Norge er ikke god. Forskrifter om hold av husdyr lever ikke opp til den nye Lov om dyrevelferd. Bilde: Istockphoto.
 

Dyrevelferd i Norge - hva vet vi om husdyrene? Som våre kjæledyr og bestevenner, hunder og katter, har husdyr sin egen personlighet og intelligens. Griser er ganske like oss mennesker fysiologisk sett, og er minst like intelligente som hunder. Mens noen dyr blir elsket av oss, lever altså andre dyr sine korte og miserable liv i industrielt landbruk...

Lær mer om husdyrene, deres evner, behov og dyrevelferd. Lær mer hvordan de lever på de store, industrialiserte oppdrettsgårdene i Norge, og på gårder med bedre standarder til dyrevelferd. Dyrevelferden i Norge er ikke slik Dyrevelferdsloven krever.

Husdyrene: Historie, evner, behov og dyrevelferd

 
dyrevelferd_kylling.jpg

Høner og kyllinger

Over 50 milliarder kyllinger blir alet opp hvert år. Les mer om både verpehøns og slaktekyllinger. Altfor høy dyretetthet og dårlig benhelse er store utfordringer når det gjelder dyrevelferd hos høner og kyllinger.

dyrevelferd_gris.jpg

Griser

Intelligente og nysgjerrige, med et urettferdig rykte for å være skitten og grådig. Les mer om griser og dyrevelferd. Stress og trange omgivelser, halesår, liggesår og leddbetennelser er noen problemer når det gjelder dyrevelferd. Kun mindre enn to prosent av norske griser opplever å være ute.
kalv.jpg

Kyr og okser

Kyr er alet opp for oksekjøtt, kalvekjøtt og melk. Finn ut mer om dyrevelferd og hvordan kyrne, oksene og kalvene lever. Omtrent halvparten av norske kyr står på bås mesteparten av året. Dette er ikke positivt med tanke på dyrevelferd.

turkey.jpg

Kalkuner

Over en halv milliard kalkuner er alet opp årlig i hele verden for kjøttet sitt. Finn ut mer om deres historie, dyrevelferd og hvordan de lever i dag. På Homlagården i Hardanger opplever kalkunene sol og frisk luft og de får løpe ute. Hvordan er dyrevelferd for de aller fleste andre kalkunene i Norge?

dyrevelferd_sau.jpg

Sauer og lam

Intelligent, men lett stresset dyr. Finn ut mer om sau og hvordan de blir alet opp for deres kjøtt - som fenalår og fårikål. Vi ser lam på fjellet og mark om sommeren, men dette er bare en del av deres liv. Hvordan er dyrevelferden ellers? Hvordan lever sauer når vi ikke ser dem?

fisk_kologisk.jpg

Fisk

Overraskende kompliserte dyr. Les mer om dyrevelferd og fiskeoppdrett - ett av de raskest voksende områdene i landbruk. Villaks er en glad laks, økologisk laks har en akseptabel dyrevelferd. Hovrdan er dyrevelferden for oppdrettslaks, mesteparten av laksen vi får kjøpt i våre butikker?

Bildene fra www.ciwf.org - brukt med tillatelse

 

Dyr har sanser og følelser

dyr-har-folelser.JPG


Fagpersoner erkjenner at dyr er levende, følende vesener som er i stand til å føle smerte og lidelse.

Blir Lov om dyrevelferd fulgt?

Dyrevelferdsloven har strenge krav, og krever at det tas hensyn til dyrenes evner, behov og dyrenes natur. Vi lever i et moderne og sivilisert land, og det betyr at vi må ta innover oss stadig nye, moderne kunnskapene om dyrs behov og evner. Dyr i Norge (spesielt husdyr) har det dessverre ikke alltid som bra som Dyrevelferdsloven krever (dyrevelferdsloven kan du lese her, på Lovdata, Dyrevelferdsloven har erstatten den gamle Dyrevernloven).

Før trodde man at fisk ikke kunne føle smerte. Nå er det bevist at fisk kan både oppleve stress, smerte og ubehag. Tidligere trodde man heller ikke at babyer opplevde smerte på samme måte som voksne.

Finn ut mer om dyrene i Norge - kyr, griser, sauer, høner, kyllinger, gjeiter. Stortingsmelding om dyrehold og dyrevelferd beskriver detaljert alle problemer når det gjelder dyrevelferd. Dyrevelferdsloven er vanskelig å følge når sterke økonomiske hensyn er inne i bildet.

Bedre kjøtt eller vegetar?

Allerede motivert til å velge bort billig kylling, buregg og koteletter fra innegris? Du kan både kjøpe animalske produkter produsert med strengere krav til dyrevelferd og prøve noen vegetariske retter og produkter:

Har alltid hatt lyst til å spise mer vegetarmat, men blir ikke mett av grønnsaker?

Dyrevennlig mathandleguide

dyrevennlig handleguide.jpg

Hva og hvor? Her er butikkoversikt  for deg!

Visste du at økologisk ...

2907_1.jpg

Har også med dyrevelferd å gjøre, ikke bare med sprøytemidler. Les mer om økologi

Prøv noen enkle vegetarretter

vegetar_tapas_mini.jpg

Bra for deg, dyrene og planeten

Vegetarianere har gjennomsnittlig lavere vekt og lavere blodtrykk.  Les mer - fra Helsetedirektoratet

Topp 100 - dyrevennlig sminke!

sminke_ikke_testet_p_dyr.jpg

Over 100 selskaper som ikke tester på dyr - dyrevennlig sminke - liste

Nå kan du bare glemme dyreplagere - kosmetikkselskaper som tester på de søte små

Slank med vegetar kosthold

slanke-vegetar-mat-.jpg

Fulle av sakte karbohydrater, mettende fiber og sunt, umettet fett, er vegetariske produkter perfekt når du vil ned i vekt. Les mer hvordan

Hvilke sko er dyrevennlige?

dyrevennlig_sko_min.jpg

Uten ekte skinn! Skinnet kan komme fra hund eller katt.

Hvordan velge dyrevennlige sko? I vanlig skobutikk, på nettet eller på storbyreise

Spiser du kjøtt, melk og egg? Velg disse:

Grøstad gris, Homlagården kalkun

Holte gård - kylling, egg, gås og and

Bilder: Istockphoto