Dyrevennlig Hverdag

Steinalderkosthold - bare bløff

Christian A. Drevon er lege og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Han er kostholdsekspert i VGs Vektklubb. I dag har han svart på lesernes spørsmål om kosthold og ernæring. Han har avfeid flere myter, bl.a. om steinalderkosthold.   Et ikke eksisterende diett - misbruk av begrepet Hva er steinalderkosthold? Dette begrepet har vært misbrukt. Dette høres utrolog deilig for mange som vil ned i  vekt men gruer seg til å endre på matvanene sine. Å spise masse fett og kjøtt, og kutte litt ned på potetende og samtidig gå ned i vekt. Dette er dessverre bare en drøm som er farlig på to måter. Denne måten å slanke seg på hjelper ikke i seg selv. Samtidig skaper denne illusjoner og villeder, og blir en slags labirynt. Steinalderkosthold - et ikke eksisterende diett.  Store variasjoner fra kyst til innland.  Varmebehandling av maten i 50000 år.  Mye planteføde, lite fett, kjøtt og fisk på steinaldermennesker. Dette sier lege og professor Her er utdrag fra interbjuet av Christian A. Drevon. Dette sier han om steinalderkostholdet (fra intervju i VG, innlegg nr.4):   "Steinalderdietten er ikke noen bestemt diett, og den er helt klart misbrukt i kosholdsdiskusjoner. Det finnes meget lite forskning på dette feltet. Det kommer blan annet av at steinalderen dekker et tidsrom fra ca 2 millioner år til 1800 år før Kristus (i Norge). I løpet av denne perioden endret kostholdet seg drastisk fra å være et "samler-kosthold" (røtter, nøtter, bær, frukt og litt vilt) til etter hvert å omfatte dyrkede produkter som korn av ulike varianter.   Dessuten ble man for ca 50000 år siden i stand til å kontrollere ilden, og det medførte at man kunne varmebehandle mat. Derved kunne man gjøre maten mer fordøyelig og så ut en del mikrober.   Forøvrig har kostholdet ikke bare vært påvirket av hvilken del av steinalderen man har levd i, men også hvor man har levd. Kostholdet har vært svært forskjellig langs kysten og i innlandet, og i nord og i sør.   Det vi temmelig sikkert kan si er at inntaket av kjøtt og fisk, fett og sukker har vært heller lite, mens innslaget av planteføde har vært stort de aller fleste stedene. Dette er altså stikk i strid med det mange hevder som prøver å fremheve hvor gunstig "steinalderkosten" var. "   Les hele intevjuet med Christian A. Drevon om mat, slanking, trening, proteiner, kjøtt, fisk, vegetar mat. pølser og mye annet spennende her på VG sin hjemmeside  Vegetar mat på fjelltur

Steinalderkosthold - bare bløff

Christian A. Drevon er lege og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Han er kostholdsekspert i VGs Vektklubb. I dag har han svart på lesernes spørsmål om kosthold og ernæring. Han har avfeid flere myter, bl.a. om steinalderkosthold.

 

Et ikke eksisterende diett - misbruk av begrepet

Hva er steinalderkosthold? Dette begrepet har vært misbrukt. Dette høres utrolog deilig for mange som vil ned i  vekt men gruer seg til å endre på matvanene sine. Å spise masse fett og kjøtt, og kutte litt ned på potetende og samtidig gå ned i vekt. Dette er dessverre bare en drøm som er farlig på to måter. Denne måten å slanke seg på hjelper ikke i seg selv. Samtidig skaper denne illusjoner og villeder, og blir en slags labirynt.

  • Steinalderkosthold - et ikke eksisterende diett. 
  • Store variasjoner fra kyst til innland. 
  • Varmebehandling av maten i 50000 år. 
  • Mye planteføde, lite fett, kjøtt og fisk på steinaldermennesker.

Dette sier lege og professor

Her er utdrag fra interbjuet av Christian A. Drevon. Dette sier han om steinalderkostholdet (fra intervju i VG, innlegg nr.4):

 

"Steinalderdietten er ikke noen bestemt diett, og den er helt klart misbrukt i kosholdsdiskusjoner. Det finnes meget lite forskning på dette feltet. Det kommer blan annet av at steinalderen dekker et tidsrom fra ca 2 millioner år til 1800 år før Kristus (i Norge). I løpet av denne perioden endret kostholdet seg drastisk fra å være et "samler-kosthold" (røtter, nøtter, bær, frukt og litt vilt) til etter hvert å omfatte dyrkede produkter som korn av ulike varianter.

 

Dessuten ble man for ca 50000 år siden i stand til å kontrollere ilden, og det medførte at man kunne varmebehandle mat. Derved kunne man gjøre maten mer fordøyelig og så ut en del mikrober.

 

Forøvrig har kostholdet ikke bare vært påvirket av hvilken del av steinalderen man har levd i, men også hvor man har levd. Kostholdet har vært svært forskjellig langs kysten og i innlandet, og i nord og i sør.

 

Det vi temmelig sikkert kan si er at inntaket av kjøtt og fisk, fett og sukker har vært heller lite, mens innslaget av planteføde har vært stort de aller fleste stedene. Dette er altså stikk i strid med det mange hevder som prøver å fremheve hvor gunstig "steinalderkosten" var. "

 

Les hele intevjuet med Christian A. Drevon om mat, slanking, trening, proteiner, kjøtt, fisk, vegetar mat. pølser og mye annet spennende her på VG sin hjemmeside 

Vegetar mat på fjelltur

Please add a comment

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.