Dyrevennlig Hverdag

Socialstyrelsen i Sverige advarer mot lavkarbo kosthold

Hva skjer (med de som går på lavkarbo) om ett år? Socialstyrelsen (Sverige) har utredet lavkarbo-anbefalingene tidligere. Går du på lavkarbo - gjør det på eget risiko, og besøk fastlegen din regelmessig! Langvarige og solide mot kortvarige og tynne Socialstyrelsen tar forbehold om at LCHF ikke på langt nær er like godt dokumentert som tradisjonelle kostholdsråd. De sier også at studier som går over lengre tid (> 1 år) ikke finnes.Videre understreker de at dersom pasienter behandles med et kosthold med tynt vitenskapelig grunnlag (som i dette tilfellet - lavkarbo), skal det kun skje under oppfølging av lege. Socialstyrelsen sier ikke at lavkarbokosthold (LCHF) er greit, og de anbefaler ikke LCHF. Altså, lavkarbo er ikke trygt. Ingen vet hva som skjer etter ett år. Staten trenger friske folk, ikke slagrammede pleiepasienter Noen beskylder helsemyndighetene for å ikke være oppdatert, eller for å ikke ha satt seg inn i vitenskapet. Staten må gi råd som er basert på det man til enhver tid vet om kosthold (dvs. det som er dokumentert gjennom studier, gjerne over lengre tid). Noe annet ville vært direkte uansvarlig og potensielt påført staten ytterligere kostnader til behandling av syke og uføre. Noen tjener rått på å anbefale lavkarbo Altså, frisk og arbeidsfør befolkning er nettopp det staten er interessert i. Men hva slags interesser har lavkarboeksperter? Mange av dem tjener rått på å selge kurs og bøker. Vil du være en forsøksperson? Det er lett å forstå at tanken på at feit nygrillet ribbe er sunnere enn grovt brød er besnærende. Desverre er langtidsvirkningene av lavkarbokostholdet ikke kjent. Å velge et slikt kosthold vil derfor være et sjangsespill. Prøv noen sunne vegetariske retter isteden - kanskje noen av dem faller i smak?

Socialstyrelsen i Sverige advarer mot lavkarbo kosthold

gronnsaker-sunt-fiber.jpg

Hva skjer (med de som går på lavkarbo) etter ett år?

Socialstyrelsen (Sverige) har utredet lavkarbo-anbefalingene tidligere. Går du på lavkarbo - gjør du det på eget risiko, og bør besøke fastlegen din regelmessig!

Langvarige og solide mot kortvarige og tynne

Socialstyrelsen tar forbehold om at LCHF ikke på langt nær er like godt dokumentert som tradisjonelle kostholdsråd. De sier også at studier som går over lengre tid (> 1 år) ikke finnes.

Videre understreker de at dersom pasienter behandles med et kosthold med tynt vitenskapelig grunnlag (som i dette tilfellet - lavkarbo), skal det kun skje under oppfølging av lege.

Socialstyrelsen anbefaler derfor ikke LCHF.

Altså, lavkarbo er ikke trygt. Ingen vet hva som skjer ett år senere.

Her er hva svenske helsemyndigheter sier:

"... den vetenskapliga basen i form av randomiserade kontrollerade studier är mycket smalare än för koster med ett högre kolhydratinnehåll och att långtidsstudier (> 1 år) saknas."

"... kost som kraftigt avviker från den som rekommenderas i svenska näringsrekommendationer (SNR) och de gällande nationella riktlinjerna för vård och behandling vid diabetes mellitus."

Staten trenger friske folk, ikke slagrammede pleiepasienter

Noen beskylder helsemyndighetene for å ikke være oppdatert, eller for å ikke ha satt seg inn i vitenskapet.

Staten må gi råd som er basert på det man til enhver tid vet om kosthold (dvs. det som er dokumentert gjennom studier, gjerne over lengre tid). Noe annet ville vært direkte uansvarlig og potensielt påført staten ytterligere kostnader til behandling av syke og uføre.

Er de tnoen interessekonflikter?

Altså, frisk og arbeidsfør befolkning er nettopp det staten er interessert i. Men hva slags interesser har lavkarboeksperter? Mange av dem har en åpenbar økonomisk fortjeneste, f.eks. fra å selge sine kurs og bøker.

Lavkarbokosthold - en trøst

Det er vanskelig for de fleste av oss å endre spisevaner, det er mye lettere å fortsette å spise og like det vi er vant til. Og trøste seg samtidig med at smør og flesk er det sunneste som finnes.

ullsokker-sau.jpg

Vil du være en forsøksperson?

Det er lett å forstå at tanken på at feit nygrillet ribbe er sunnere enn grovt brød er besnærende. Desverre er langtidsvirkningene av lavkarbokostholdet ikke kjent. Å velge et slikt kosthold vil derfor være et sjangsespill.

Prøv noen sunne vegetariske retter isteden - kanskje noen av dem faller i smak? Ingen vits å fortsette å være et offer for sine uvaner!

Vegetarisk kosthold passer perfekt hvis du vil slanke deg!

Please add a comment

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.