Dyrevennlig Hverdag

Blogg

Blogg

Posted by admin on October 26, 2010

Frosne grønnsaker - enkelt

comments (0)

vegetar-pizza.JPG

Bilde: Pizza, folkets både sommer-, vinter-, høst- og vårfavoritt!

Alle vet at fem om dagen er sunt. Fiber er gunstig mot hjerte- og karsykdommer, flere typer kreft, bra for tarmsystemet, forebygger forstoppelse osv. Men hvorfor er det så mange som sliter med å få i seg nok av grønnsakene og fruktene? Fordi vi er ofre for tre ting: Våre vaner og uvaner, agressiv markedsføring og vår genetikk.

Vaner, tradisjoner og uvaner

Vi er ikke er så vant til å spise grønnsaker og frukt. Skal vi tygge gulrøtter hele tiden? Spise salat ("gress")? I Norge er man forresten ikke så vant til å lage salat på en riktig måte. Frisk olje- og eddikdresing med balsamico og krydderurter er vi ikke så vant til.Tradisjonen med å spise kaker og fet mat når man feirer noe er over hundre år gammel.

Markedsføring

Reklame for de usunne matvarene påvirker oss overalt, fra alle kanter: På busstasjonen, på vei forbi matbutikken, på tv, i avisen, i postkassen osv. "Sjokktilbud! Nygrillet kyllinglår - kun 10 kroner". Dersom vi ikke er bevisst denne påvirkningen, blir vi lurt. Både av våre vaner og uvaner, og av de som for enhver pris vil selge oss usunne varer. Den enes brød - den andres død?

rosenkal-fiberrik-proteinrik-1.JPG

Bilde: Frossen rosenkål, dampet i to minutter i litt vann. Rask og enkelt!

Genetikk

Vi er også ofre for vår fysiologi og genetikk. Hvor lenge har mennesket hatt så lett tilgang på mat som vi har i vesten nå? Kun de siste 30 - 50 årene. I tidligere tider måtte mennesker kjempe hardt for å få i seg nok energi og for ikke å sulte ihjel. Å ha lyst på det som i dag er unsunn mat, hovedsakelig animalsk fett og raske karbohydrater, er en overlevelsesmekanisme fra denne tiden.

I tillegg til innstinktet om å spise usunt, har vi heller ingen mekanisme som hindrer oss i å overspise. Vi mennesker er ikke godt egnet til å leve i en verden med overflod av mat, og som er innrettet for at vi skal unngå å anstrenge oss fysisk.

Enhver endring krever at man gjør en innsats. Det enkelt å bare fortsette med det man er vant til, men det er ikke nødvendigvis det beste. Det er mye enklere å velge fete og godt stekte kyllinglår enn bønnesalat med grønnsaker og olivenolje.

kokte-gronnsaker-pesto.JPG

Bilde: Frosne grønnsaker - rosenkål, gulrot, mais, grønne erter med en klatt pesto

Bryt mønsteret - lur hjernen!

Men det er absolutt ingen grunn til å fortsette å være et offer.

Det behøver absolutt ikke å være vanskelig å spise sunt. Nøkkelen er å forstå hvordan vår hjerne fungerer slik at vi kan styre våre handlinger.

Først - lag en handleliste. Kjøp en magnet du kan feste på kjøleskapet. Skriv en huskelapp: "Frosne grønnsaker og balsamico". Heng denne på kjøleskapet.

Frosne grønnsaker er raskt og enkelt

Frosne grønnsaker, kaldpresset ikke-raffinert rapsolje og balsamicoeddik. Eventuelt friske krydderurter, oliven, pesto og avokado.

Kjøp flere typer grønnsaksblandinger - flere typer frosne grønnsaker finner du i frysedisken i alle matvarebutikker. Brokkoli- og blomkålblanding, festblanding, grønn festblanding, kinesiske wokgrønnsaker, amerikansk blanding, lapskausblanding osv.

Når du tar grønnsakene ut av fryseren, må du legge dem i en kasserolle med en halv cm vann. Damp grønnsakene i to minutter. Ikke kok! Grønnsakene er allerede forvellet. Du trenger kun å dampe dem.

Olje- og eddikkdressing på ti sekunder

Når grønnsakene er ferdigdampet, slår du ut vannet og heller over noen dråper med balsamico (eller en annen eddik, f.eks. epplesidereddik, rødvinseddik eller hvitvinseddik), salter litt og heller rikelig med ikke-raffinert olje over.

Da har du laget noe ut av det suneste du kan spise! Grønnsaker som selges i frossen tilstand er som regel mye sunnere enn agurk og salat. Brokkoli, rosenkål, blomkål, kålrot, gulrøtter, sukkererter og mais inneholder mye helsebringende fiber av flere typer. Disse grønnsakene er kalorifattige, men samtidig veldig mettende. Dette hjelper deg med å ikke overspise og å bli kvitt søtsuget.

Tør du prøve noe nytt?

Vil du prøve flere nye matvarer? Prøv bønner og linser - mye protein og ingen kolesterol  Og like enkelt!

App "Dyretestet?"

comments (0)
under kosmetikk, dyretestet

VegVett - dyrevennlig.org er med!

comments (0)
under vegan

VegVett er et kvalitetsstempel som kan gis til bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme. VegVett består av helt konkrete råd til de som vil gjøre bloggen sin best mulig.

* VegVett er et tillegg til, og ikke en erstatning for nettvett og Vær varsom-plakaten.
* VegVett er nyttig for alle bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme.
* VegVett legger ikke redaksjonelle føringer men er et fundament for seriøs blogging.  


En VegVett-blogg kjennetegnes ved at den:

Er brukervennlig. Den markerer tydelig om en rett er egnet for veganere, eller kun for vegetarianere som spiser egg/melk, slik at flest mulige lesere får utbytte av bloggen.

Er inkluderende. Både i språkbruk og i innhold skriver man på en måte som viser respekt for de som ikke er veggiser, folk som har andre begrunnelser for vegetarisme, og folk som har et annerledes veg. kosthold enn en selv.

Er veganvennlig. Både ved at man forsøker å oppgi hvordan ikke-veganske oppskrifter kan gjøres veganske hvis mulig, og ved å ikke overfokusere på utfordringer ved vegansk livsstil der dette er tema.

Er etterrettelig. Man kopierer aldri oppskrifter direkte uten tillatelse, oppgir alltid kilde når man er direkte inspirert, og normalt også når man er indirekte inspirert av andre - enten det et snakk om bloggere eller bøker. Man viser respekt for, og tar vare på hverandre.

Er pålitelig. Om man skriver om helse er man tydelig om, og bevisst på egne forutsetninger for å gjøre det. Man unngår et ensidig, unyansert overfokus på fordelene ved veggiskosthold. Man nevner kilder når man kommer med faktapåstander, og man søker solide kilder.

Er tydelig. Dersom man omtaler et produkt man har mottatt (eller man har mottatt annen støtte), så oppgis dette. Hvis man omtaler en organisasjon eller prosjekt man selv tilhører, er det også noe man er tydelig om ovenfor leserne.

Er seriøs. Man kan godt skrive rødglødende og indignert om dyrevern og dyrs rettigheter, men uten å oppfordre til eller støtte dyrevernsabotasje (som ikke er det samme som sivil ulydighet brukt av natur- og dyrevernere).

Vil du bruke VegVett?
Alle bloggere som skriver om vegetarisme og veganisme, enten som hovedtema eller som et viktig tema på bloggen sin, kan benytte VegVett. Også om bloggen din hovedsakelig, men ikke utelukkende har vegetariske oppskrifter. Informér Norsk Vegetarforening om at du identifiserer deg med, og ønsker å følge VegVett-rådene, og ta med denne teksten på Om meg/Om bloggen min-teksten på bloggen:

Denne bloggen følger VegVett - nettvettråd for vegetar- og veganblogger.
(Ordene ' VegVett - nettvettråd for vegetar- og veganblogger' skal linke til www.veg-veg.no/blogg/vegvett)


Samleoversikt over norske vegetar- og veganblogger
Alle bloggere som bruker VegVett inkluderes i oversikten over seriøse norske vegetar- vegan- og rawblogger, gjerne med logo, direkte link til bloggen og oversikt over de siste postene på den. Alt dette ordner vi automatisk når vi hører fra deg.

Ernæringsfysiologene advarer mot lavkarbo

comments (1)
under lavkarbo

middag-kjott-gronnsaker.JPG

Nok en gang hører vi uttalelser av fagpersoner som er skeptiske til lavkarbo. Lavkarbo selger helt klart godt, siden genene våre er med. Flesk og fløte er så godt, så godt, som ikke noe annet.

Men det er tre store farer ved lavkarbo: Mettede fettsyrer skader hjertet og blodårene, å utelukke av karbohydrater fra metabolismen (stoffskiftet) har usikre følger, å utelukke helsebringende fiber er svært ugunstig for bl.a. tarmhelsen.

Lavkarbo - ernæringsfysiologene advarer

Dette skriver Aftenposten i dag:

Såkalt steinalderkost med egg, bacon og mye fett er ikke bra for hjertet, slår nye retningslinjer fast. Ernæringsfysiologer er kritiske til lavkarbotrenden i samfunnet.

Aftenposten har intervjuet Jennie Hernæs, klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland Universitetssykehus, som er helt klart skeptisk til lavkarbotrenden.

Ingen store, gode og langvarige studier

Det er ingen store og gode studier som underbygger at lavkarbo er gunstig, hevder Jennie Hernæs.
Hun sier:

Det er nye retningslinjer fra Europenn Society of Cardiology (ESC) som nå slår fast at de tradisjonelle hjerterådene som går ut på å spise mindre mettet fett, sukker og rødt kjøtt, samt mer av grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk er bra for hjertet.

Målet med ESC-foreningen er å få ned forekomsten av hjerte- og karsykdom. Funnene i studien samsvarer også med Helsedirektoratets kostholdsråd.

overvekt_slanking-1.jpg

Lavkarbo kan fungere som en kortvarig slankekur for de sterkt overvektige

Er man veldig fet, har man ikke så mye å tape på å prøve lavkarbo som slankekur i noen måneder. Overvekt i seg selv er skadelig. Overvekt øker risikoen for diabetes, hjerteinfarkt, hjerneslag o.l. betydelig.

En annen ernæringsfysiolog, Mette Helvik Morken, som har doktorgrad i ernæring, er og skeptisk til lavkarbo. Hun sier lavkarbo kan være ok som en slankekur, men ikke noe mer enn det. Dette sier hun:

Et lavkarbokosthold kan være et behandlingsalternativ ved fedme. Vektreduksjon vil, uavhengig av metode, bedre fettsammensetningen i blodet, redusere et høyt blodtrykk og bedre glukoseresistens. Når vektreduksjon er oppnådd og vekten er stabil er det viktig å tenke langsiktig. Da vil Helsedirektoratet sine anbefalinger være optimale.

lavkarbo-er-farlig-lite-fiber.jpg

Sukker og fine kornvarer er ikke bra – alle er enige

Når det gjelder skepsisen til sukker, er lavkarbofolket og de som ivrer for de tradisjonelle kostholdsrådene enige. Men den store forskjellen ligger i synet på karbohydrater og fett, sier Aftenposten.

Steinalderkost - bare en hypotese

Er ikke steinalderkost gunstig? Dette er bare en myte. Det er vanskelig å sammenligne oss datamenneskene med huleboere. De brukte mye mer energi enn oss. Steinaldermennesker spiste ikke hver dag heller. Og de døde mye lengre før den alderen når vi begynner å få livsstilssykdommer.

Det er viktig å få frem at lavkarbo og såkalt steinalderkost bare er en hypotese. Å kutte i korn, poteter, grønnsaker og frukt, er vi sterkt uenige i, sier Hernæs.

De mettede fettsyrene er fortsatt farlige

De mettede fettsyrene laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre, samt transfettsyrer og kolesterol vil gi økt mengde skadelige fettstoffer i blodet. Derfor er det fornuftig å begrense mengden melkefett og fett fra svin, får og storfe, sier Helvik Morken til Aftenposten.

Er lavkarbo-legene til å stole på?

Det finnes ingen langtidsstudier som sier at lavkarbo er trygg og riktig. Men man burde forske mye mer på det før man anbefaler kostholdet til flere millioner mennesker. Legene som anbefaler lavkarbo (bortsett fra kortere slankekurer), glemmer det viktigste legebudet - aldri skade.

Det er kjent at fiber har flere helsebringende effekter, og er bl.a. med på å forebygge tykktarmskreft. Det er derfor dumt å kutte ned på grønnsakene og grove kornprodukter. Det er intet fiber i flesk eller fløte.

Å anbefale noe man ikke vet hva er, er ikke bra. Men vi vil gjerne være med på å forske mer på dette, sier Hernæs.

vegetarlasagne-med-ost.jpg

Interessekonflikter

Det er godt mulig at legene som anbefaler lavkarbo tror på det de sier. Men må alltid huske at mange av dem selger kurs, bøker og ulike andre produkter.

Noen leger sier noe som "Jeg spiser lavkarbo selv, og jeg føler meg bedre enn noensinne. Jeg er bl.a. blitt kvitt fibromyalgi." Det å si hvor godt man selv har det av noe er et utmerket salgstriks og markedsføringstriks, men er ikke forenlig med en god legeskikk.

Vegetarisk lavkarbo er bedre

Har du tro på lavkarbo, velg i så fall vegetariske produkter. Nøtter, peanøttsmøt, avokado, oljer og tofu er alle lavcarbo. Men fettsyrene i dem er av den sunne typen. Nøtter og avokado inneholder en god del fiber. Spiser du ost i tillegg, har du sikret deg alle de nødvendige aminosyrene og vitamin B12.

vegetar_mat-2.jpg

Les mer, spis bedre og bruk lavkarbo kun kortvarig:

Salater og dressing til enhver anledning - gresk, italiensk, med pasta eller rødbeter, oppskrifter

Meksikansk mat, salat og salsa - inspirasjon og oppskrifter. Avokado, jalapeno, lime og mye annet godt

Her kommer flere slanketips - hva passer nettopp for deg?

Bli slankere og sunnere med en kostholdsdagbok

Derfor er vegetarmat bra for slanking

Sunnere mellommåltider - nøtter, mørk sjokolade, knaskegrønt

 


Den store kaninboka

comments (1)

hund-pelsdyr.jpg

Den store kaninboka

Til alle kanineiere, og ikke bare til dem, anbefaler jeg bloggen til Marit Emilie Buseth - dyrevenn og forfatter av Den store kaninboka!

Hvorfor Den store kaninboka? Dette sier Marit Emilie:

"For ni år siden var jeg på et kjøpesenter. Jeg gikk omkring og kikket i ulike forretninger og havnet tilfeldigvis i en dyrebutikk. Jeg kom ut igjen med en liten kanin. Som mange andre ville gjort syntes jeg synd på det lille dyret. Han satt deer helt alene, selv om alderen skulle tilsi at han" .... Les mer om Petter og Den store kaninboka her

bloggen finner du flere bilder av fantastiske, søte og nydelige kaniner, samt mye nyttig informasjon. Hva liker kaniner? Hva slags for skal de ha? Hvordan forebygge og oppdage sykdommer. Hvor liker de å sove, spise osv. Boken er dessuten redigert av en veterinær.

Hvordan få i seg fem om dagen - enkelt?

comments (1)
under helse

vegetar-pizza.JPG

Bilde: Pizza, folkets både sommer-, vinter-, høst- og vårfavoritt!

Alle vet at fem om dagen er sunt. Fiber er gunstig mot hjerte- og karsykdommer, flere typer kreft, bra for tarmsystemet, forebygger forstoppelse osv. Men hvorfor er det så mange som sliter med å få i seg nok av grønnsakene og fruktene? Fordi vi er ofre for tre ting: Våre vaner og uvaner, agressiv markedsføring og vår genetikk.

Vaner, tradisjoner og uvaner

Vi er ikke er så vant til å spise grønnsaker og frukt. Skal vi tygge gulrøtter hele tiden? Spise salat ("gress")? I Norge er man forresten ikke så vant til å lage salat på en riktig måte. Frisk olje- og eddikdresing med balsamico og krydderurter er vi ikke så vant til.Tradisjonen med å spise kaker og fet mat når man feirer noe er over hundre år gammel.

Markedsføring

Reklame for de usunne matvarene påvirker oss overalt, fra alle kanter: På busstasjonen, på vei forbi matbutikken, på tv, i avisen, i postkassen osv. "Sjokktilbud! Nygrillet kyllinglår - kun 10 kroner". Dersom vi ikke er bevisst denne påvirkningen, blir vi lurt. Både av våre vaner og uvaner, og av de som for enhver pris vil selge oss usunne varer. Den enes brød - den andres død?

rosenkal-fiberrik-proteinrik-1.JPG

Bilde: Frossen rosenkål, dampet i to minutter i litt vann. Rask og enkelt!

Genetikk

Vi er også ofre for vår fysiologi og genetikk. Hvor lenge har mennesket hatt så lett tilgang på mat som vi har i vesten nå? Kun de siste 30 - 50 årene. I tidligere tider måtte mennesker kjempe hardt for å få i seg nok energi og for ikke å sulte ihjel. Å ha lyst på det som i dag er unsunn mat, hovedsakelig animalsk fett og raske karbohydrater, er en overlevelsesmekanisme fra denne tiden.

I tillegg til innstinktet om å spise usunt, har vi heller ingen mekanisme som hindrer oss i å overspise. Vi mennesker er ikke godt egnet til å leve i en verden med overflod av mat, og som er innrettet for at vi skal unngå å anstrenge oss fysisk.

Enhver endring krever at man gjør en innsats. Det enkelt å bare fortsette med det man er vant til, men det er ikke nødvendigvis det beste. Det er mye enklere å velge fete og godt stekte kyllinglår enn bønnesalat med grønnsaker og olivenolje.

kokte-gronnsaker-pesto.JPG

Bilde: Frosne grønnsaker - rosenkål, gulrot, mais, grønne erter med en klatt pesto

Bryt mønsteret - lur hjernen!

Men det er absolutt ingen grunn til å fortsette å være et offer.

Det behøver absolutt ikke å være vanskelig å spise sunt. Nøkkelen er å forstå hvordan vår hjerne fungerer slik at vi kan styre våre handlinger.

Først - lag en handleliste. Kjøp en magnet du kan feste på kjøleskapet. Skriv en huskelapp: "Frosne grønnsaker og balsamico". Heng denne på kjøleskapet.

Frosne grønnsaker er raskt og enkelt

Frosne grønnsaker, kaldpresset ikke-raffinert rapsolje og balsamicoeddik. Eventuelt friske krydderurter, oliven, pesto og avokado.

Kjøp flere typer grønnsaksblandinger - flere typer frosne grønnsaker finner du i frysedisken i alle matvarebutikker. Brokkoli- og blomkålblanding, festblanding, grønn festblanding, kinesiske wokgrønnsaker, amerikansk blanding, lapskausblanding osv.

Når du tar grønnsakene ut av fryseren, må du legge dem i en kasserolle med en halv cm vann. Damp grønnsakene i to minutter. Ikke kok! Grønnsakene er allerede forvellet. Du trenger kun å dampe dem.

Olje- og eddikkdressing på ti sekunder

Når grønnsakene er ferdigdampet, slår du ut vannet og heller over noen dråper med balsamico (eller en annen eddik, f.eks. epplesidereddik, rødvinseddik eller hvitvinseddik), salter litt og heller rikelig med ikke-raffinert olje over.

Da har du laget noe ut av det suneste du kan spise! Grønnsaker som selges i frossen tilstand er som regel mye sunnere enn agurk og salat. Brokkoli, rosenkål, blomkål, kålrot, gulrøtter, sukkererter og mais inneholder mye helsebringende fiber av flere typer. Disse grønnsakene er kalorifattige, men samtidig veldig mettende. Dette hjelper deg med å ikke overspise og å bli kvitt søtsuget.

Tør du prøve noe nytt?

Vil du prøve flere nye matvarer? Prøv bønner og linser - mye protein og ingen kolesterol  Og like enkelt!

Hønemor - dyr har følelser

comments (0)
under uten egg, kyllinger, høner, dyr har følelser

okologiske-egg-best.jpg

Hønemor

Høner som har unger er godt kjent for å være beskyttende og ta godt vare på sitt avkom. Ikke bare er høner opptatt av trygghet og velbefinnende til sine kyllinger, men de føler også empati, beskrevet av forskere som "evnen til å være påvirket av, og dele den følelsesmessige tilstanden til en annen ".

 

honer-og-kyllinger.jpgForskere ved University of Bristol, UK blåste luft på hønemor og hennes kyllinger. Når luften var rettet mot høner, reagerte de med tegn på frykt, ble mer våkne og deres øyetemperatur sank. Da ungene ble utsatt for luftblåsing, viste hønene alle disse tegnene, men i tillegg, økte deres puls og de "snakket" mer til ungene sine. Dette var tydelige tegn til bekymring.

Hønemor føler empati for ungene sine

 

 

Forsker Jo Edgar sa: "Vi fant at voksne høner har minst en av de vesentligste grunnleggende tegn til 'empati', evnen til å være påvirket av, og dele den følelsesmessige tilstand til en annen."

Forskerne brukte kyllinger i denne studien fordi i kommersiell oppdrett, som de påpekte, "vil kyllinger hele tiden møte andre kyllinger som viser tegn til smerte eller ubehag på grunn av skjøtselsrutiner eller på grunn av høy forekomst av benbrudd eller bein lidelser"

 

kyllinger-bedre-velferd.jpg

Forskere har også funnet at høner kan forutse fremtidige hendelser basert på tidligere erfaringer, og foreta vurderinger deretter, de har over 30 ulike kall for kommunikasjon med hverandre, og ungene kan telle! Men store kommersielle oppdrett ser dessverre bort fra disse evner og bevissthet til høner og kyllinger. Dagens studie om høner og innlevelsesevne legger enda større vekt på det skrikende behovet for mer humant dyrehold i landbruket, hvor dyr kan utføre sin naturlige atferd. Dyr er levende vesener, og de bryr seg om hva som skjer dem.

dessert-uten-egg.JPG


BAKE_UTEN_EGG.jpgKilder:

The foundations of empathy are found in the chicken. University of Bristol press release, issued 9 March 2011. http://bristol.ac.uk/news/2011/7525.html

‘Avian maternal response to chick distress’, J L Edgar, J C Lowe, E S Paul, C J Nicol, published online ahead of print Proceedings of the Royal Society B, 9 March 2011

Bake uten egg

Du behøver ikke bruke egg for å bake gode kaker, lage god mat eller få i deg næring! Les mer om bakst uten egg

Kjøper du egg likevel, velg økologiske eller frittgående. Les hva som står på pakningen - finner du ikke ord "frittgående" eller "økologiske", kommer eggen fra bur. Les mer om dyrehold og dyrevelferd til høner og kyllinger

God middag uten kylling

Du trenger heller ikke kylling til å lage en god middag! Finn flere vegetaroppskrifter - du blir garantert mett og får i deg masse protein! Vegetar er sunt, godt og proteinrikt.

God middag med bedre kylling

Er du veldig glad i kylling? Velg en fra Holte gård, Liveche eller økologisk. Her er mathandleguide med bedre dyrevelferd

Vegetarlasagne med grønnsaker og cottage cheese

comments (1)

gratinerte-gronnsaker-i-form-4.JPG

Illustrasjonsfoto, dyrevennlig.org

 

Lasagne - godt, vegetarlasagne - enda bedre og sunnere!

Lasagne er godt og mettende. Vegetarlasagne, spesielt laget etter denne oppskriften, er i tillegg ikke bare mye sunnere enn vanlig lasagne, vegetarlasagnen er i tillegg bra for slanking, siden denen er mettende og inneholder mye færre ckalorier.

Denne vegetarlasagnen har vi laget flere ganger ganger hjemme, alle (til vanlig) kjøttspisere likte den. Anbefales på det varmeste! En ildfastform, en stekepanne og en kasserolle (kan skylles og puttes i maskinen etterpå, på et økoprogram ;-) , grønnsaker, tomatpure, cottage cheese, lasagneplater, havrefløte, havremelk, og økologisk grønnsaksbuljøng, gjerne fra Nutana.

Oppskriften på vegetarlasagnen kommer fra Ren mat, bladet for økologisk mat i Norge  Opskriften må jeg bare dele med flest mulig! Sunt, godt, miljøvennlig, bra for slanking, dyrevennlig.  Ellers vil jeg anbefale å følge Oikos på twitter!

Dette trenger du til vegetarlasagnen til fire personer, handlelisten:

 • Rotgrønnsaker:

400 gram rå, revne grønnsaker, (for eksempel 2 gulrøtter, 1 kålrabi og ½ sellerirot)

1 stor gul løk

400 gram fersk eller frossen spinat

400 gram knuste tomater

 • Til steking: 1 ss rapsolje
 • Til saus:

0,5 dl tomatpuré,

2 ts grønnsaksbuljong

2,5 dl fløte eller havrefløte

2,5 dl melk eller havremelk

Salt, hvit pepper, basilikum

 • 12 grønne lasagneplater
 • 500 gram cottage cheese (gjerne økologisk, fra Rørosmeieriet)

Slik tilbereder du vegetarlasagnen - fire etaper:

 • Skrell og riv grønnsakene. Det går bra med alle typer rotgrønnsaker (unntatt rødbeter).
 • Hakk løken. Fres grønnsaker og løk i olje. Rør i tomater, tomatpuré, buljongterninger, fløte, melk, salt og krydder. Gi sausen et oppkok.
 • Fres spinaten et øyeblikk i litt rapsolje, og gi den et dryss salt.
 • Legg grønnsakssaus, lasagneplater, spinat ogcottage cheese lagvis i en smurt form. Det øverste laget skal være saus. Stek ved 225 grader nederst i ovnen i ca 30 minutter.

Denne lasagnen er vegetarisk, men ikke vegansk. Vil du ha vegansk lasagne, kan du prøve å bruke ferdigkokte kikerter eller bønner istedenfor cottage cheese. En annen variant av vegetarisk lasagne: Bruk vegetarisk tacoblanding   eller  vegetabilsk kjøttdeig  som du finner i større matvarebutikker som Meny, Ica Maxi, Coop obs o.l., samt i noen helsekostbutikker.

Velbekome! Finn flere sunne vegetaroppskrifter her

Hvorfor er vegetarlasagne er bedre for helsen enn lasagne med kjøtt? Les her hvorfor du bør begrense inntaket av kjøtt  Både mettet fett og selve kjøttfibre virker skadelig hvis du spiser kjøtt hver dag. Steker du kjøttet, må du aldri brenne det! Kreftfremkallende stoffer dannes allerede ved 150 grader.

Oppdag en ny produktgruppe - linser, bønner og kikerter, som inneholder masse protein - 20 - 30 % per 100 gram, kun 220 - 350 ckal per 100 gram, masse sunne sakte karbohydrater, mye jern, kalcium, antioksidanter, B-vitaminer, fiber og anner sunt.

 

En ærlig bonde om dyrevelferden til pelsdyr

comments (0)
under dyrevelferd

 

Myte nr. en om pelsdyr og dyrevelferd: ”Det er i bondens interesse å ivareta dyrenes velferd”

En biolog ba en gang en pelsbonde om forklaring på hvorfor burene til rev og mink er utformet som de er.

Svaret han ga var bl.a

 • at dyrene ikke kunne gå på innhegninger på bakken, da de ville slite ned og skitne til pelsene sine.
 • De kunne heller ikke ha større bur, da det ville være upraktisk å fange mink med vernehansker og rev med nakketang.
 • Dessuten ville mer aktivitet hos friere dyr medføre høyere forutgifter. Lønnsomhet og praktiske forhold ser altså ut til å være viktigere enn å ivareta dyrets trivsel.

Les mer på bloggen til Marit Emilie

En vakker pels fra en vakker hund

comments (0)
under dyr

velg_skinnfrie_sko-1.jpgHvem ligner rev mest - hund eller ku?

Når man debaterer om pels, pleier de griske pelsforkjempere å sammenligne pelsdyr med husdyr som kyr, høner, kyllinger, griser og sauer. Vi spiser jo kjøtt og egg, så hvorfor ikke bruke pels?

Dyrevelferden blir bedre for kyr, men ikke for pelsdyr

Det er nok sant at burhøns har det bare litt bedre enn pelsdyr. Men for høner er det løsdrift som er framtiden. Tradisjonelle hønsebur er nå forbudt i hele EU. Flere europeiske land har innført forbud mot burdrift for høner i det hele tatt.

Båsfjøs for kyr er også vedtatt fobrudt i Norge. Man skal ikke bygge nye båsfjøs.

Økologiske driftsformer eksisterer for alle husdyr unntatt pelsdyr, nettopp pga. at villdyr ikke kan tilfredstille sine naturlige behov i den type fangenskap, spesielt i burdrift.

Avledningsmanøvre - "rev er som høne"

Det er helt utrolig hvor dumme og sleipe disse avledningsmanøvrene til pelsforkjempere er! Man må være helt dum for å sammenligne en rev med en ku eller en mink med en høne! De er jo helt forskjellige fra villdyr som rev og mink, og de har helt ulike behov og evner.

Kyr og sauer er ikke rovdyr, de er domestisert gjennom titusener av år, de er rolige, menneskevant og må ikke bevege seg like mye som rev. Rev og mink er ville dyr, man begynte med oppdrett av pelsdyr kun for litt over ett hundre år siden, og med burdrift kun for 30 år siden.

Hvem ville sette hund i et livslang fengsel?

 

Derimot, bør rev og mink sammenlignes med en hund, bortsett fra at at hund ikke er et villdyr, hund er menneskevant og har litt mindre aktivitetsbehov.

Hvem ville sette en hun, menneskets beste venn, i et livsvarig fengsel? I et lite bur, slik den søte vovven aldri kunne kommet seg ut? Og så drepe og flå vovven og putte skinnet rundt halsen?

pels-og-pelsdyr.jpg

Vakker pels fra en kinesisk hund

Og hvordan vet man faktisk at pelsen ikke kommer fra en levende flådd kinesisk eller østeuropeisk hund? Pelsen er vel som regel ikke merket ... Jeg så få et par dager siden en søt alaskan malamut-valp, pelsen var fantastisk, mye finere enn pelser jeg ser på de aller fleste pelskragene på jakkene til folk.

Hvem ville bruke hundepels?

Vil du hjelpe dyrene?

Støtt Dyrevernalliansen

Prøv spennende, sunne og enkle vegetar oppskrifter

Velg skinnfrie sko

Bruk kosmetikk som ikke er testet på dyr

Den store kaninboka

comments (0)
under dyr

Til alle kanineiere, og ikke bare til dem, anbefaler jeg bloggen til Marit Emilie Buseth - dyrevenn og forfatter av Den store kaninboka!

Hvorfor Den store kaninboka? Dette sier Marit Emilie:

"For ni år siden var jeg på et kjøpesenter. Jeg gikk omkring og kikket i ulike forretninger og havnet tilfeldigvis i en dyrebutikk. Jeg kom ut igjen med en liten kanin. Som mange andre ville gjort syntes jeg synd på det lille dyret. Han satt deer helt alene, selv om alderen skulle tilsi at han" .... Les mer om Petter og Den store kaninboka her

bloggen finner du flere bilder av fantastiske, søte og nydelige kaniner, samt mye nyttig informasjon. Hva liker kaniner? Hva slags for skal de ha? Hvordan forebygge og oppdage sykdommer. Hvor liker de å sove, spise osv. Boken er dessuten redigert av en veterinær.

Rask, enkel og proteinrik vegetar middag: Tofu med rosenkål

comments (0)
under middag

 

tofu_protein_sunt-1.jpg

Tofu. Bilde: Istockphoto

Rosenkål er den mest proteinrike av alle kåltyper. Rosenkål ineholder hele 5,2 % protein. Gryter og supper med rosenkål ligner i smaken fårikål, eller lammekjøtt.

hlsans_kk_vegetar_farse-.jpgTofu er en type vegetarisk (vegansk) ost. Tofu lages av soyabønner. Tofu ineholder 15 % protein, og soyaproteinet er fullverdig, dvs. inneholder alle de essensielle fettsyrene, akkurat som animalsk protein - fra egg, kjøtt eller fisk. Tofu finner du i flere helsekostbutikker og innvandrerbutikker. Tofu er ganske lett - kun 110 kcal per 100 gram tofu, og passer derfor utmerket både når du slanker deg og når du trener trener.

Finner du ikke tofu, kan du like gjerne bruke vegetarisk deig, f.eks. fra Hälsans Kök, laget av isolert soyaprotein. Vegetarisk kjøttdeig inneholder hele 18 % protein, også protein av den fullverdige typen.

Gryte med tofu og rosenkål - raskt, enkelt, sunt, slankt og proteinrikt

Det tar kun 20 minutter å tilberede denne gryten.

Du trenger:

1 stor løk

2 fedd hvitløk

1 pakke rosenkål, 400 gram

1 pakke tofu, f.eks. Demeter - biodynamnisk dyrket, økologisk bønneost

1 spiseskje kokosolje, ev. 1 spiseskje smør, olivenolje eller rapsolje

2 spiseskjeer grønnsaksbuljøng, gjerne Nutana

Svart pepper

1 glass vann

Slik tilbereder du tofu- og rosenkålgryte:

Varm opp olje i en stekepannne med lokk eller i en kasserolle.

Skjær løk og hvitløk i tynne ringer, og surr i oljen til løken er blank.

Skjær tofu i terninger og tilsett i gryten.

Skjær rosenkål tynt og tilsett i gryten, tilsett pepper.

Bland buljøngpulver i 1 glass vann og tilsett i gryten. Kok / surr under lokk i ca 10 - 15 minutter.

Servering:

avokado-sunt-fett-3.jpgServeres med ris og ev. med økologisk rømme, fra Tine eller Røros meieriet.

Kan prøve tomat- og avokadosalsa:

Bland 1 - 2 modne avokadoer (skåret i små stykker eller moset) og ca 1 glass hakkede tomater, gjerne økologiske, f.eks. Ica sine I Love Eco. Tilsett litt sitronjus, salt og pepper.

Les mer om rosenkål

Les mer om tofu og vegetarisk kjøttdeig

Les mer om hvorfor vegetar kosthold er så sunn

Ikke helt klar for vegetarisk kosthold - her er oversikt over hvor kjøpe mer dyrevennlige animalske matvarer - kjøtt, melk, egg og fisk

Bli slankere etter jul - og spar penger!

comments (0)
under Vegetar

koke-kikerter-1.JPG

Julen er over. Vekten har godt opp, og lommeboken er blitt tynnere. Det kan man gjøre noe med - ved å spise vegetar og veganske middager.

Proteinrike belgvekster - linser, erter, bønner, kikerter

kikerter_kologiske_boks.jpgKikerter, linser og bønner kan du lage flere retter av. Og det er flere alternativer. Du kan kjøpe kikerter på boks, da må du bare skylle dem i kaldt vann - og de er klare til bruk. En boks med kikerter, ca 400 gram kokte kikerter, koster kun 6 - 18 kroner. Og er nok til en middagsporsjon, masse protein og veldig mettende.

Vil du ha et enda billigere alternativ, kjøp tørkede kikerter - på Rema 1000, Meny, Ultra, Centra eller andre vellassorterte matbutikker, helsekostbutikk eller innvandrerbutikk.En boks på 500 gram er nok til 5 - 10 middagsporsjoner, og koster kun 15 - 30 kroner.

Bløtlegg en hel pose (kartong) kikerter i rikelig med kaldt vann natten over (i ca 10 - 12 timer). Skyll godt i rennende kaldt vann, legg i en kasserolle, fyll godt med nytt vann, ca to cm over kikertene, og kok i ca 1 time (eller til kikertene er møre).  Hell ut kokevannet, skyll godt i kaldt vann igjen, avkjøl, fordel på fire like porsjoner, pakk i en liters fryseposer og legg i fryseren. Da har du kikerter til fire middager!

kikerter-farse-fryseren.jpg

Dette kan du lage av kikerter, erter og linser:

Hummus - en tradisjonelt libanesisk rett, spises mye i midtøsten

Gryter - med surret løk, poteter, paprika, squash og andre grønnsaker, kokosmelk og noen spennende krydder

Mettende, proteinrike salater

Supper - vil f.eks. ha en rask og lettvint suppe, kjøp en ferdig posesuppe, tilbered den som anvist på pakningen, og bland med ca en kopp kokte (opptinte) kikerter. Du kan ev. mose kikertene litt før du legger dem i suppen, og tilsetter ekstra salt og litt edik eller sitronjus.

Og flere andre spennende, sunne, lettvinte og velsmakende vegetariske retter

Vegetar - hvorfor?

Det er ikke bare økonomiske hensyn og ønske om å slanke seg som er grunn til å spise vegetar mat. Vegetar mat er proteinrik, sunn, bærekraftig og dyrevennlig

Uten egg eller med økologiske egg - en mer dyrevennlig majones

comments (0)
under Vegetar

okologisk-majones-svanso.JPG

Majones er godt, og brukes iflere retter, i salater og på brødskiver. Majones er vegetar, men ikke alltid vegansk.

Men det er noe som er galt med majonesen - den inneholder egg. De aller fleste majonestyper i vanlige matbutikker lages med egg fra burhøns  Heldigvis, er det kommet flere mer dyrevennlige alternariver for majones. Majones uten egg og økologisk majones finnes i flere fullsortimentbutikker, som Jakobs, Meny, Ultra, Centra, Ica Maxi o.l.

Majones er godt i salater, både rene grønnsakssalater og lune middaggssalater

Slik ser dyrevennlig majones ut:

Økologisk majones fra Svansø

Økologisk majones fra Svansø inneholder egg fra økologiske høner, og er derfor ikke helt vegansk.

Men dette er helt klart et mye bedre altarnativ enn majones med egg fra burhøns.

Flere typer eggfri majones

naturata-eggfri-majones.JPG

Majones fra Naturata er uten egg, og er derfor helt vegansk

majones-uten-egg-okologisk.jpg

På Ica Maxi finner økologisk eggefri majones, dvs. også vegansk.

Det finnes flere typer av eggfri majones, det er bare å finne en riktig hylle!

Eggfri majones pleier å stå i vanlig hylle, sammen med vanlig majones.

Egg produseres av høner

honer-og-kyllinger.jpg

Majones kommer fra butikk, med eggene i majonesen kommer fra høner - levende vesener. Velger du mer dyrevennlige produkter, gir du et klart signal til produsenten: Det lønner seg å bry seg om dyr!

Takk for at du velger en mer dyrevennlig majones - helt uten egg eller økologisk majones!

(En litt mer) dyrevennlig jul?

comments (0)
under julemat

Julemat nå er det snart jul. Det blir mye god mat, gaver, kos og hygge for oss mennesker. Det blir nok ikke like mye hygge for husdyrene, men dette er i noen grad opp til oss. Vi kan velger litt mer dyrevennlige retter på menyen. 

Pinnekjøtt - velg økologisk

Spiser man pinnekjøtt, kan man kjøpe økologisk pinnekjøtt, det finner man på ICA maxi.

Julepølser og medisterkaker - fra Grøstad gris

Økologiske julepølser og medisterkaker kan man f.eks. få på Meny, Jacobs og andre butikker som tar inn Grøstad gris produktert.

Gås - fra Holte gård

Hvorfor ikke prøve en helstekt gås fra Holte gård? Her finner du også oppskrift på hvordan steke en hel gås. Til stuffing trenger du svisker eller epplebåter.

Kalkun - fra Homlagården

Kalkun til jul? Velg den beste en - fra Homlagården

Eller prøv noen spennende vegetarretter - som f.eks. nøttestek. Oppskrift på nøttestek finner du på norwayveggie.blogspot.com

Hvorfor ikke vegetar tapas? Oppskrifter på vegetar tapas, i flere serier, finner du  veganmisjonen.blogspot.com

Socialstyrelsen i Sverige advarer mot lavkarbo kosthold

comments (0)
under helse

gronnsaker-sunt-fiber.jpg

Hva skjer (med de som går på lavkarbo) etter ett år?

Socialstyrelsen (Sverige) har utredet lavkarbo-anbefalingene tidligere. Går du på lavkarbo - gjør du det på eget risiko, og bør besøke fastlegen din regelmessig!

Langvarige og solide mot kortvarige og tynne

Socialstyrelsen tar forbehold om at LCHF ikke på langt nær er like godt dokumentert som tradisjonelle kostholdsråd. De sier også at studier som går over lengre tid (> 1 år) ikke finnes.

Videre understreker de at dersom pasienter behandles med et kosthold med tynt vitenskapelig grunnlag (som i dette tilfellet - lavkarbo), skal det kun skje under oppfølging av lege.

Socialstyrelsen anbefaler derfor ikke LCHF.

Altså, lavkarbo er ikke trygt. Ingen vet hva som skjer ett år senere.

Her er hva svenske helsemyndigheter sier:

"... den vetenskapliga basen i form av randomiserade kontrollerade studier är mycket smalare än för koster med ett högre kolhydratinnehåll och att långtidsstudier (> 1 år) saknas."

"... kost som kraftigt avviker från den som rekommenderas i svenska näringsrekommendationer (SNR) och de gällande nationella riktlinjerna för vård och behandling vid diabetes mellitus."

Staten trenger friske folk, ikke slagrammede pleiepasienter

Noen beskylder helsemyndighetene for å ikke være oppdatert, eller for å ikke ha satt seg inn i vitenskapet.

Staten må gi råd som er basert på det man til enhver tid vet om kosthold (dvs. det som er dokumentert gjennom studier, gjerne over lengre tid). Noe annet ville vært direkte uansvarlig og potensielt påført staten ytterligere kostnader til behandling av syke og uføre.

Er de tnoen interessekonflikter?

Altså, frisk og arbeidsfør befolkning er nettopp det staten er interessert i. Men hva slags interesser har lavkarboeksperter? Mange av dem har en åpenbar økonomisk fortjeneste, f.eks. fra å selge sine kurs og bøker.

Lavkarbokosthold - en trøst

Det er vanskelig for de fleste av oss å endre spisevaner, det er mye lettere å fortsette å spise og like det vi er vant til. Og trøste seg samtidig med at smør og flesk er det sunneste som finnes.

ullsokker-sau.jpg

Vil du være en forsøksperson?

Det er lett å forstå at tanken på at feit nygrillet ribbe er sunnere enn grovt brød er besnærende. Desverre er langtidsvirkningene av lavkarbokostholdet ikke kjent. Å velge et slikt kosthold vil derfor være et sjangsespill.

Prøv noen sunne vegetariske retter isteden - kanskje noen av dem faller i smak? Ingen vits å fortsette å være et offer for sine uvaner!

Vegetarisk kosthold passer perfekt hvis du vil slanke deg!

Mettende og lettvint bønnesuppe

comments (0)
under bønner, suppe

kikerter-torkede-frosne.jpg

Nå er det kaldt ute, og tiden for varme og mettende supper er inne!

Suppe er utmerket som middag. Det finnes ulike typer supper. For å lage en rask og mettende suppe trenger vi grønnsaker, poteter og bønner.

Bønner kan man bruke både tørkede og ferdige, hermetiske. Det mest praktiske er å kjøpe tørkede bønner, koke en stor porsjon av ganger, legge i en liters fryseposer og oppbevare i fryseren.Når du vil lage en rask middag, enten det er suppe eller gryte, kan du bare ta bønner ut av fryseren enten noen timer før eller like før.

En suppe med brokkoli og bønner/ kikerter

Du trenger til 2 porsjoner:

1 stor løk

1 purre

3 fedd hvitløk

halv pose frosne erter

en halv sitron

4 poteter

3 terninger av grønnsaksbu

ljøng

1 liter vann

salt og pepper

litt rapsolje til steking, ev. kokosolje

en boks hermetiske kikerter eller bønner, ev. 100 gram tørkede kikerter eller bønner (eller frosne erter laget av 100 gram tørkede erter). Bruker du tørkede erter, gjør du slik: Bløtlegger bønner eller kikerter i 10 - 12 timer, skyller godt i kaldt vann, og koker i ca 1 time. Noen bønner trenger halvannen time, kikerter trenger 45 minutter - en time.

Slik tilbereder du bønne- og brokkolisuppe:

Løk, purre og hvitløk skjæres i ringer i freses lett i rapsolje til steking.

Tilsett vann, poteter i skiver og buljøngterninger. Kok i ca 15 minutter. Tilsett brokkoli, (avrente - hvis fra boks) bønner og kikerter. Kok opp og la småkoke i 3 minutter. Tilsett salt og pepper

Like før servering tilsett sitronjus.

suppe-brokkoli-bonner-.jpg

Servering

Serveres med grovt brød og ev. litt økologisk lettrømme.

Denne suppen er proteinrik, fiberrik, sunn og mettende. Denne brokkoli- og bønnesuppen er lettvint, den kan stå i kjøleskapet til neste dag.

Hvor mye sitronjus du bruker kan du avgjøre selv - etter smak.

Du kan prøve deg frem med andre ingredienser. For eksempel vanlig hodekål eller rosenkål istedenfor brokkoli, kan prøve med noen tomater eller tomatpure istedenfor sitronjus (tilsettes da på slutten av koketiden).

Les mer hvorfor vi burde spise mer bønner, linser og kikerter

Les mer hva Helsedirektoratet anbefaler - hovedsakelig plantebasert kosthold!

Les hvordan du kan bli slank med sunne vegetariske retter

kikerter-farse-fryseren.jpg

Det er lettvint og praktisk å koke større mengder (f.eks. 2 pakninger, eller en kilo) tørkede bønner eller kikerter av gangen. Når de er ferdigkokt, må de skylles med kaldt vann, avkjøles, puttes i en liters fryseposer, og legges i fryseren.

 

Ti tips til dyrevennlig garderobe

comments (0)
under klær

Her kommer ti praktiske tips til dyrevennlig garderobe - fra Care2.com

Noen av tipsene er:

 • Alltid sjekk hva som står på lappen/etiketten,
 • utforsk utallige muligheter til å handle vegansk på nettet,
 • undersøk hva ulike designere står for, 
 • besøk bytte-party

Og alltid husk: Du har forbrukermakt - det er du som bestemmer!

For flere tips til dyrevennlig garderobe besøk care2.com sin nettside

Her finner du tips til hvordan velge dyrevennlige sko og dyrevennlige klær

http://www.care2.com/causes/animal-welfare/blog/ten-tips-for-developing-an-animal-friendly-wardrobe/

Steinalderkosthold - bare bløff

comments (0)
under Vegetar

Christian A. Drevon er lege og professor i ernæring ved Universitetet i Oslo. Han er kostholdsekspert i VGs Vektklubb. I dag har han svart på lesernes spørsmål om kosthold og ernæring. Han har avfeid flere myter, bl.a. om steinalderkosthold.

 

Et ikke eksisterende diett - misbruk av begrepet

Hva er steinalderkosthold? Dette begrepet har vært misbrukt. Dette høres utrolog deilig for mange som vil ned i  vekt men gruer seg til å endre på matvanene sine. Å spise masse fett og kjøtt, og kutte litt ned på potetende og samtidig gå ned i vekt. Dette er dessverre bare en drøm som er farlig på to måter. Denne måten å slanke seg på hjelper ikke i seg selv. Samtidig skaper denne illusjoner og villeder, og blir en slags labirynt.

 • Steinalderkosthold - et ikke eksisterende diett. 
 • Store variasjoner fra kyst til innland. 
 • Varmebehandling av maten i 50000 år. 
 • Mye planteføde, lite fett, kjøtt og fisk på steinaldermennesker.

Dette sier lege og professor

Her er utdrag fra interbjuet av Christian A. Drevon. Dette sier han om steinalderkostholdet (fra intervju i VG, innlegg nr.4):

 

"Steinalderdietten er ikke noen bestemt diett, og den er helt klart misbrukt i kosholdsdiskusjoner. Det finnes meget lite forskning på dette feltet. Det kommer blan annet av at steinalderen dekker et tidsrom fra ca 2 millioner år til 1800 år før Kristus (i Norge). I løpet av denne perioden endret kostholdet seg drastisk fra å være et "samler-kosthold" (røtter, nøtter, bær, frukt og litt vilt) til etter hvert å omfatte dyrkede produkter som korn av ulike varianter.

 

Dessuten ble man for ca 50000 år siden i stand til å kontrollere ilden, og det medførte at man kunne varmebehandle mat. Derved kunne man gjøre maten mer fordøyelig og så ut en del mikrober.

 

Forøvrig har kostholdet ikke bare vært påvirket av hvilken del av steinalderen man har levd i, men også hvor man har levd. Kostholdet har vært svært forskjellig langs kysten og i innlandet, og i nord og i sør.

 

Det vi temmelig sikkert kan si er at inntaket av kjøtt og fisk, fett og sukker har vært heller lite, mens innslaget av planteføde har vært stort de aller fleste stedene. Dette er altså stikk i strid med det mange hevder som prøver å fremheve hvor gunstig "steinalderkosten" var. "

 

Les hele intevjuet med Christian A. Drevon om mat, slanking, trening, proteiner, kjøtt, fisk, vegetar mat. pølser og mye annet spennende her på VG sin hjemmeside 

Vegetar mat på fjelltur